EP, Predstavljamo - Gruzija: Potencijalno iznenađenje!

Obratite pažnju na ovaj sastav.

Košarka 31.08.2017 | 14:30
EP, Predstavljamo - Gruzija: Potencijalno iznenađenje!
OČEKIVANJA

Gruzija se četvrti put kvalifikovala na Evropsko prvenstvo i to uzastopno. Do sada se njihovi plasmani kreću u razdoblju od 11. i 17. mesta. Ali na predstojećem Evrobasketu bi mogli da budu prijatno iznenađenje prvenstva. Imaju dobar tim, dobrog selektora i pružili su odlične partije na pripremnim mečevima. Šteta što se pred samo prvenstvo povredio Zaza Pačulija, ali je na kraju, u poslednjem momentu, uključen na spisak i ako bude 100 odsto spreman biće od velike pomoći Gruzinima.

Igor Kokoškov je podizao gruzijski košarku, stasalo je nekoliko fenomenalnih igrača, konstantno idu uzlaznom putanjom. Sada je na klupi bivši grčki selektor Ilias Zuros koji je prošle sezone vodio Budućnost. Njegovi pomoćnici su sa ovih prostora Miloš Gligorijević i Jurica Golemac. Zuros je sa Gruzijom dominirao u kvalifikacijama, završili su na prvom mestu, a bili su u grupi sa Crnom Gorom, Slovačkom i Albanijom.

Sastav Gruzije je odlično popunjen na svim mestima. Najviše se na prvenstvu, poredPačulije, očekuje od trija Šengelija–Šermadini–Dikson. Pored njih trojice, Zuros će na raspolaganju imati još kvalitetnih košarkaša. Na spoljnim pozicijama nosioci su Cincadze,Sanadze i Amerikanac Majk Dikson. Dikson je „kombo” bek, ima odličan šut, brz je, jedino nije timski igrač i zato ga Zuros koristi više na mestu beka šutera. Za njega se prave akcije. Prošlu sezonu je proveo u AEK-u i prosečno je beležio skoro 13 poena po meču.Dikson je svakako opcija za plus koševa.

Najbolji asistent u redovima Gruzije je Cincadze koji je promenio mnogo klubova u karijeri, čak je pre skoro 15 godina kratko bio član i moskovksog CSKA. Pravi je plejmejker, primarno mu je da razigra saigrače, a u kvalifikacijama je imao čak preko 6,5 asistencija po meču, dok je u prošloj sezoni imao preko sedam dodavanja u Kutaisiju. Veoma je zahvalan igrač, posebnu pažnu bi trebalo na njega obratiti. Pored Diksona, na dvojci će igrati i Sanadze, koji ima sasvim dobar šut. Dominirao je prošle sezone u slovenačkoj ligi, beležio je u dresu Primorske preko 17 poena. Nema sumnje da ima kvalitet za mnogo bolje lige.

Spolja će još minutažu imati i Anatolij Bojsa, ali neće uzimati mnogo šuteva. Tu je pre svega, kao ispomoć. Na krilu će biti prekaljeni Manučar Markoišvili, koji je čitavu prošlu sezonu propustio zbog povrede. Nije potpuno fit, ali samo njegovo prisustvo će dosta koristiti Gruziji. Kako bude odmicalo prvenstvo, Markoišvili će verovatno dizati formu. Odličan je šuter, ume i leđima da napada niže od sebe i uvek je opasan iz kornera na povratnu loptu.

Uz Pačuliju, prva Zvezda ovog sastava biće Toko Šengelija, član Baskonije. Šengelijaprimarno igra na četvorci i jedan je od najboljih evropskih igrača na toj poziciji. Veoma je brz za svoju visinu, skočan, ima dobar šut i obožava da posle uhvaćene lopte u odbrani sam krene ka košu rivala (coast to coast). Mana mu je jedino što nekada zna brzo da uđe u problem s ličnim greškama. Šengelija je opcija za plus koševa, igra Gruzije mu u potpunosti odgovara.

Zuros forsira bržu košarku i u takvoj koncepciji se se Šengelija odlično snalazi. Baskonija je produžila ugovor s njim, nje htela da ga pusti ni za živu glavu. U reketu će Šengelija činiti par sa Šermadinijem, koji je neverovatno napredovao u protekle dve sezone. Ko ga se seća iz perioda kada je bio u Olimpiji, ne treba da računa da ga je uopšte gledao. Sada je mnogo kompletniji košarkaš, konstantna opasnost po koš rivala, sve otpatke kupi i zakucava. Iz pika se brzo odmotava i nezaustavljivo ide ka košu. Prošla sezona u Andori mu je bila brutalna, nekoliko puta je bio izabran za igrača kola. Uostalom statistika će najbolje reći kako je igrao: 16,1 poen i 7,6 skokova po meču u možda najjačoj ligi u Evropi. Šermadini-plus poena. Ljubitelji košarke s ovih prostora će sigurno navijati zaGogu Bitadzea, člana Mege. Bitadze je nadolazeće zvezda, rođen je 1999. godine, izuzetno je pokretan sa svojih 211 centimetara. Nema dileme da će biti u prvoj rundi drafta i da je pred njim blistava karijera. Učeće na predstojećem Evrobasketu samo će ubrzati proces njegovog sazrevanja. Svaka čast za Zurosa što mu je našao mesta među 12 odabranih!

Gruzija igra brzu, modernu košarku. Fizički su veoma jaki. Mnogi ih potcenjuju, ali, kao što smo već napomenuli, mogu do dobrog rezultata. To je, za početak, plasman u osminu finala. Svetske kladionice ih ne vide među 16 najboljih, ali mi mislimo da im je tu mesto. 

PREDNOSTI

Izuzetno su fizički jaki, dugo su već na okupu i odlično se poznaju. Zuros je dobar trener i prihvatio je da vodi Gruziju zato što ima igrače za košarku koju on preferira. Generalno, Gruzija je u kvalifikacijama i na pripremnim mečevima većinu utakmica išla „u plus”. Sa svima mogu da igraju iz grupe, a prva petroka im je izuzetno jaka. Takvom petrokom ne mogu da se pohvale Izrael i Nemačka, a Ukrajina pogotovo. Velika im je prednost u odnosu na ova tri rivala što mogu da se snađu i u bržoj i u pozicionoj igri.

MANE

Gruzija nema toliko mana koliko bi recimo trebalo da imaju kada se priča, na papiru, o reprezentacijama iz drugog plana. Oni imaju klupu, ne baš dugačku, ali Sanadze, Bojsa, pa i Bitadze mogu da odigraju dobro svoju rolu. Naravno, da mnogo zavise od prve petroke, ali Zuros ima prostora da kombinuje pošto ima nekoliko polivalentih igrača (pre svih, Dikson i Šengelija). Dakle, Gruzija spada u selekcije koje mogu da budu prijatno iznenađenje. Naša prognoza je da mogu u osminu finala, iako se ne kotiraju među četiri najbolje u Grupi B.

Po nama su bolji od Ukrajine, a u najmanju ruku egal sa Izraelom, i to samo zato što se igra u Tel Avivu. Kompletniji su i od Nemačke, jedino bi tu Šreder mogao da im pravi probleme. Kada bi se kojim slučajem plasirali u drugi krug prvenstva, sigurni smo da bi svi voleli da ih izbegnu u osmini finala, Grčka pogotovo, pošto ih je Gruzija savladala na Akropolis kupu sedam dana pred početak Evrobasketa.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar