Расте сукоб око Пељешког моста

Уколико Хрватска настави активности на градњи Пељешког моста, Министарство цивилних послова БиХ предложиће једнострано проглашење суверенитета БиХ на у том дијелу Јадрана на начин како су то урадиле бивше југословенске државе, а не искјучује се ни мгућност покретања поступка пред надлежним правосудним инстанцама, упозорио је данас ресорни министар Адил Османовић.

Босна и Херцеговина 30.08.2017 | 15:53
Расте сукоб око Пељешког моста
Османовић је о постојању правних сметњи за градњу Пељешког моста писмом обавијестио хрватског колегу Олега Бутковића.

"Уколико ваше министарство, односно надлежни органи и тијела Републике Хрватске наставе обављати активности у погледу изградње Пељешког моста унилатерално, са жаљењем вас морам обавијестити да ће Министарство цивилних послова Босне и Херцеговине бити принуђено, у складу са својим надлежностима, покренути активности изласка Босне и Херцеговине из Уговора о државној граници између Републике Хрватске и Босне и Херцеговине...", наводи се у писму Османовића.



Он даље пише да ће се у том случају приступити једностраном проглашењу суверених права Босне и Херцеговине према Конвенцији Уједињених народа о праву мора, путем посебног нормативног акта, а како су то, напомиње, урадиле све бивше југославенске земље које излазе на Јадранско море, пренио је портал Клиx.ба.

Такође, указао је, да у каснијој фази није искључено и да се заштита права Босне и Херцеговине на мору, према Конвенцији Уједињених народа о праву мора, затражи пред надлежним правосудним инстанцама, у складу с релевантним одредбама међународног права. Навео је и да је на нивоу Међудржавне дипломатске комисије за идентификацију, означавање и одржавање државне границе између Босне и Херцеговине и Хрватске усуглашен је у јуну 1999. предлог Уговора о државној граници између Босне и Херцеговине и Хрватске.

Саставни дио овог приједлога чинила је мапа са 86 геодетских карата у размјери 1:25000 на којима је уцртана, односно идентификована гранична црта.

Приједлог Уговора о државној граници између Босне и Херцеговине и Хрватске, заједно с мапом графичких прилога, парафирали су овлаштени представници изасланстава обију држава, а као свједоци овај су приједлог парафирали и представници Канцеларије високог представника у БиХ, који су пратили цјелокупан процес рада.

Иначе, Уговор о државној граници између Хрватске и Босне и Херцеговине потписали су на међудржавном нивоу 30. јула 1999. године тадашњи предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Алија Изетбеговић и предсједник Хрватске Фрањо Туђман.

Извор: Тањуг

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Закон

30.08.2017 14:15

Бранити сваки педаљ Суверене БиХ нормално судски када Словениа мозе зашто и БиХ неби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.08.2017 14:48

А нисте бранили суверенитет Југославије

Name

Ре

30.08.2017 15:15

А ми сад да бранимо БиХ

Name

ре ре

30.08.2017 15:18

Од кога је се требао бранит ? Босна је била република унутар Југославије и изгласала самосталност на међународно признатом референдуму. Не видим сличности са пељешким, овдје Хрватска крши међународни закон, а БиХ то није...

Name

Ре Ре

30.08.2017 15:23

А сто сад референдум није недјународно право

Name

Ре Ре

30.08.2017 15:26

Шта то Хрватска ту Руси праве људи мост на својој страни

Name

Хвала

30.08.2017 15:26

Не БИХ.

Name

Браво Мајсторе,

30.08.2017 16:58

где си досад био ,весео сам да сте се пробубили ,уједно ,и добро јутро.

Name

Кум.

31.08.2017 06:55

Овако ,идемо поновно делити јадран ,сви имамо право.

Name

Леко

30.08.2017 14:17

Само ме интересује ста мисле наси политицаре о овоме,Хрвати су за изградњу моста ,Босњаци су против а дали це се Додик приклонити свом другу Цовицу или це покусати заститити интерес по њему непостојеце дрзаве БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадранско

30.08.2017 14:25

Нисам сигуран али ја мислим да це оно " само нека комсији цркне крава па ако треба нека цркне и моја"

Name

Зоол

30.08.2017 14:29

Ко да висе њему це.

Name

Браца по бабине линије

30.08.2017 15:41

Ста Дидик има ту да се мијеса ??? Радите ста хоцете то је васа ствар .

Name

Јадранско

30.08.2017 14:21

Рвати имају толику обалу и опет за....ју комсије око себе. Словенци имају проблема, бих има проблема па то није нормално које право за себе узимају. Другови рвати имате прилаз циатвим јадраном па дајте вец једном пустите комсије око себе на миру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

30.08.2017 14:47

Људи Неум није само Федерација ил Хрватски ил Босњацки! Неум је свију нас! Ко зна ста носи врјеме! Мозда за коју деценију Неум и излаз на отворено море буде за Р. Српску од вецег знацаја него за Федерацију! Мислим ако бог да да се роди нормалан политицар који це нас зељети извуци из ове бједе! Е такав политицар разумје ста знаци излаз на медјународне воде!

Name

Рвати са Х

30.08.2017 14:49

Не ради ово хрватска сиротиња, ово ради хрватска олигархија - иста она која је ту сиротињу задужила са 59,40 МИЛИЈАРДИ евра дуга (ово је само спољни дуг), која је створила проблем Агрокор (према управнику кога је именовала хрватска влада, дуг износи 14 МИЛИЈАРДИ евра и није коначан), која је напунила сопствене џепове, која је повећала број људи у јавним кухињама, која је натјерала хиљаде Хрвата да бјеже из земље...

Name

Каподистрија

30.08.2017 14:55

Смета им улица Марсала Тита у Загребу а не сметају Титове границе данасње Хрватске.Пола тога мора је некада била Италија.

Name

@Постен

30.08.2017 15:24

Тачно је да је и ФБиХ дио заједничке нам државе и да Срби (треба да) имају подједанко велики интересе као и муслимани (Бошњаци). Али, ако погледамо у историји, сваки пута када смо вам помагали (нпр. ослобађали вас од Османске окупације) сте послије били нахушкани на нас (заједно са римокатолицима) или говорили сте (заједно) да смо вас угњетавали. На жалост, то је многима и даље у глави. Погледај нпр. коментаре људи који се потписују као "Карадоз" или "Индијанац" и схавтићеш о чему причам. Знам да има поштених и честитих муслимана који то виде другачије, који знај све ово али оне не смију да се огласе.

Name

Драгутин

30.08.2017 14:38

Срби не требају да се мешају у тај бошњачко-хрватски сукоб!Неум је чисто хрватски град ту бошњаци немају шта да траже???Ако бошњаци траже хрватски Неум,онда би исто тако Талијани и Аустријанци могли да траже Истру назад???То би опет водило у нове сукобе и прекрајања граница на Балкану...Видеће се колко су хрвати у БиХ способни да се одупру захтевима СДА бошњака???Сад је хрватска на удару Бошњака из СДА који траже свој излаз на Јадранско море!Видећемо дал ће их у томе Турска подржати и како ће се то све завршити?БиХ као бивша република СФРЈ је оштећена АВНОЈ-ским границама јер се наслања дужином од реке Дрине до Бихаћа на Јадранско море а добила је само мали излаз код Неума,али то питање у БиХ никад нико није хтео да покрене???Ником није јасно зашто су баш хрвати у СФРЈ једини добили толико право над скоро целом обалом Јадрана,а никад то у историји нису имали???Чак средњовековна БиХ је обухватала цео Пељешац...Да ли ће бошњачки политичари успети да врате делове Јадранске обале под своју БиХ??? Ако бошњаци не успеју да изађу на Јадран остаће заувек у средњој БиХ изоловани,а ако успеју онда ће хрвати да изгубе део Јадрана? Да ли да бошњаци добију део обале Јадрана или да он цео припадне хрватима??? Шта је ту добро за нас Србе?Да ли Срби уопште од тога имају неке користи???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.08.2017 14:59

Цисто Хрватски? Мозда сад! И Косово је било Цисто Српско! Ко теби брани да купис Стан у Неуму ил куцу ил Хотел? Све је то БиХ и нигдје не стоји да тамо само Хрвати имају право на становање! Ал није ни сад Цисто Хрватски, јесте зими мозда јер Босњаци се не зеле пријавит за стално у Неум! По имовини Босњаци су вецина само за Инфо!

Name

Ре

30.08.2017 15:05

Ти мјесас Религију са дрзавом у томе је проблем! Пусти ти то Срби Хрвати Босњаци гледај дрзаву па це ти бити пуно јасније! А сто се тице Хрватске обале тад се од обале није могло никако зивјети то је била теска бједа зато су Срби, Турци и Босњаци зељели плодну земљу и ту и остали!

Name

Ре дрqгутин

30.08.2017 15:10

Бошњаци ће се изборити за све ! Ви Срби као и увијек на готово ! Изборит ће се јер немају алтернативу. Нећемо дозволити да будемо изоловани као европски палестинци. Да око нас граде зидове и цхецк-поинте.Зато нам је стало за ову државу да буде од Саве до Дрине , Уне и Јадранско море. То сто Срби и један дио Хрвата то не конта то је њихов проблем . Ко хоће , не са нама , него уз нас да гради ову државу "бујрум"! Ко неће нек ради шта мисли да му је најбоље радити али педаљ ове босанске земље неће понијет са собом. Нама је бити или не бити на овим просторима.Резервне државе немамо.

Name

075

30.08.2017 15:25

@ Драгутин Опет вас је "ударило" Сунце!? Схватите да у БиХ има људи који су анационални! Мене је лично заболио кукавичлук "наших политичара" око Суторине која је од Превлаке до бензинске пумпе у Игалу( можете видјети гранични камен) била дио БиХ до краја WW ИИ и до тада никада у историји Хрватска и Црна Гора се нису граничиле! Волио бих да је припала нама тј. ентитету Републици Српској , односно држави Босни и Херцеговини! И схватите већ једном БиХ је наша заједничка држава у којој за свакога има мјеста!!

Name

Ре.

30.08.2017 15:25

Само кад видим драгутин ја не цитам,вјероватно и сад несто баљезга.

Name

@глупан

30.08.2017 15:31

У праву си Драгутине, у Неуму 97% становништва чине тзв Хрвати и ту 3% Бошњака немају шта тражити. Исто као и Срби на Косову, трба мањину истјерати и послати Вучићу.

Name

дебело брдо

30.08.2017 15:44

Бошњаци имају далеко висе власништва над некретнинама него Хрвати. Да се сви Бошњаци који имају некретнине у Неуму пријаве доле и да гласају, Бошњак би био начелник сигурно.

Name

Ацо

30.08.2017 15:07

Ја бих послао М.Саровица да предовара и ријеси то питање са Хрватима.Хвали се да он зна с њима,све полако,културно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Думине

30.08.2017 15:35

Ацо Мирко Шаровиц је господин човјек и европејац. Многи би имали шта научити од тог господина.

Name

Динамит

30.08.2017 15:09

Пустити да направе и онда га срусити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан БЛ

30.08.2017 15:10

Руси брее то ,заклања ми Сунце..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смијех до суза

30.08.2017 15:36

Ако се вец борите за несто узмите Дубровник стацевам мост. Да није тузно било би смијесно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

30.08.2017 15:56

Ало бре, све је то СРПСКА територија! Јер 720 000 од укупно 800 000 партизана су били Срби, и то из: Барање, Баната, Бачке, Срема, централне Србије, ондашње БиХ, Лике, Каније, Кордуна, Далмација... И ти партизани су одбранили Далмацију од Италијана и освојили су Истру! - И ја предлажем да се све то додели нама који смо потомци тих партизана који су се за то борили (мој деда има медаљу за храброст, и медаљу заслуга за народ)...А Славонију, Барању и Крајину вратити СРБИМА КРАЈИШНИЦИМА; и то као одштету због НДХ, 18 логора смрти и због више од 700 000 убијених Срба - што је у свари био ГЕНОЦИД! ...Мада, најбоље би било да се Србији и Црној Гори доделе обећане територије из Лондонског уговора из 1915! - Јер Срби то све заслужују, јер увек су били на победничним странама (у оба светска рата)!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ 007

30.08.2017 17:21

Де си бре Батице Бачванину јеси ли наранио и напојио свиње данас.Дуго те бре није било!

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

30.08.2017 18:37

Свиње су намирене!

Name

рс

30.08.2017 21:40

Ја сам Србин и подрзавам да се говна устаска отјерају одатле и да се врати Макараска у границе БХ али и да РС добије излаз на море.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луне

08.09.2017 19:07

хттп://Змаго-Јелинциц-сукцесија-Јадранског-мора.