Хјустон: Брана у критичном стању

Главна брана изван Хјустона почела је да се прелијева због обилних киша које је донијела тропска олуја “Харви”, преноси Би-Би-Си.

Свијет 29.08.2017 | 18:17
Хјустон: Брана у критичном стању
Инжењери покушавају да наизмјеничним пуштањем воде спријече да околне насељене заједнице буду потопљене, а Џеф Линдер, градски званичник, рекао је да је ниво воде тренутно на ивици самог резервоара.

Ураган Харви узроковао је обилне поплаве у Хјустону и пријети да погоди и Луизијану, а најмање девет особа је страдало у невремену.

Прелијевање не би требало да проузрокује пуцање Адикс бране, али би се додатна вода излила у Буфало, навећу ријеку у самом граду која пролази кроз његов центра, због чега се вјерују да је и центар града угрожен.

Званичници су, међутим, забринути за брану Баркер која контролише прилив воде на западној страни града.

Харви је донио велике поплаве у Тексасу и неким дијеловима Луизијане, гдје се очекује да у наредним данима падне још кише.

Национални центар за урагане упозорио је да би обилне падавине током ноћи могле да погоршају ситуацију на југоистоку тексаса и југозападу Луизијане.

Према исказу очевидаца, четворо дјеце и њихови бака и дјед изгубили су живот када је њихов комби однијела бујична ријека.

Инцидент се догодио у недјељу, 27. августа, пише “Ивнинг стандард”.

Ова породица из Хјустона покушала је да се пребаци на више подручје усљед надолазеће поплаве.

Ово је најгори ураган који је погодио САД у посљедњих 13 година, а процјењује се да се количина кише која је пала виђа једном у 1.000 година.

Хиљаде припадника Националне гарде, полиције, спасилачких радника и цивила помаже у спасавању блокираних људи, док је више хиљада остало без крова над главом.

Експерти предвиђају да ће “Харви” бити најскупља олуја у историји САД и да ће коштати више од 20 милијарди долара.



Извор: Агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Синнy Боy

29.08.2017 16:49

То је као оно код нас у БЛ пре три године: Само да брана Бочац не пукне. ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медо

29.08.2017 17:03

Замислимо сад како би изгледало да се у Хјустону појави Доналд Трамп у чамцу а Иванка или Меланија Трамп у бијелим чизмама. ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

29.08.2017 18:25

Мени је код америчких градова најзанимљивија њихова очајна инфраструктура. Праве атомске бомбе, носаче авиона, шаљу људе у свемир. ..а струја им се још иувијек разводи ваздушним далеководима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гурбет

29.08.2017 18:47

Кога јос интересује брана и поплаве,С. Кореја је веца пријетња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

обс

30.08.2017 08:29

Е, прави си гурбет.