Hjuston: Brana u kritičnom stanju

Glavna brana izvan Hjustona počela je da se prelijeva zbog obilnih kiša koje je donijela tropska oluja “Harvi”, prenosi Bi-Bi-Si.

Svijet 29.08.2017 | 18:17
Hjuston: Brana u kritičnom stanju
Inženjeri pokušavaju da naizmjeničnim puštanjem vode spriječe da okolne naseljene zajednice budu potopljene, a Džef Linder, gradski zvaničnik, rekao je da je nivo vode trenutno na ivici samog rezervoara.

Uragan Harvi uzrokovao je obilne poplave u Hjustonu i prijeti da pogodi i Luizijanu, a najmanje devet osoba je stradalo u nevremenu.

Prelijevanje ne bi trebalo da prouzrokuje pucanje Adiks brane, ali bi se dodatna voda izlila u Bufalo, naveću rijeku u samom gradu koja prolazi kroz njegov centra, zbog čega se vjeruju da je i centar grada ugrožen.

Zvaničnici su, međutim, zabrinuti za branu Barker koja kontroliše priliv vode na zapadnoj strani grada.

Harvi je donio velike poplave u Teksasu i nekim dijelovima Luizijane, gdje se očekuje da u narednim danima padne još kiše.

Nacionalni centar za uragane upozorio je da bi obilne padavine tokom noći mogle da pogoršaju situaciju na jugoistoku teksasa i jugozapadu Luizijane.

Prema iskazu očevidaca, četvoro djece i njihovi baka i djed izgubili su život kada je njihov kombi odnijela bujična rijeka.

Incident se dogodio u nedjelju, 27. avgusta, piše “Ivning standard”.

Ova porodica iz Hjustona pokušala je da se prebaci na više područje usljed nadolazeće poplave.

Ovo je najgori uragan koji je pogodio SAD u posljednjih 13 godina, a procjenjuje se da se količina kiše koja je pala viđa jednom u 1.000 godina.

Hiljade pripadnika Nacionalne garde, policije, spasilačkih radnika i civila pomaže u spasavanju blokiranih ljudi, dok je više hiljada ostalo bez krova nad glavom.

Eksperti predviđaju da će “Harvi” biti najskuplja oluja u istoriji SAD i da će koštati više od 20 milijardi dolara.Izvor: Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Sinny Boy

29.08.2017 18:49

To je kao ono kod nas u BL pre tri godine: Samo da brana Bočac ne pukne. ..

ODGOVORITE
Name

Medo

29.08.2017 19:03

Zamislimo sad kako bi izgledalo da se u Hjustonu pojavi Donald Tramp u čamcu a Ivanka ili Melanija Tramp u bijelim čizmama. ..

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

29.08.2017 20:25

Meni je kod američkih gradova najzanimljivija njihova očajna infrastruktura. Prave atomske bombe, nosače aviona, šalju ljude u svemir. ..a struja im se još iuvijek razvodi vazdušnim dalekovodima.

ODGOVORITE
Name

Gurbet

29.08.2017 20:47

Koga jos interesuje brana i poplave,S. Koreja je veca prijetnja.

ODGOVORITE
Name

obs

30.08.2017 10:29

E, pravi si gurbet.