ЕП, Представљамо - Словенија: Дончић, Драгић, Рендолф...

Змајчеки спремни да многима помрсе конце. . .

Кошарка 31.08.2017 | 13:30
ЕП, Представљамо - Словенија: Дончић, Драгић, Рендолф...
ОЧЕКИВАЊА:

Словенци спадају у репрезентације које никада нису направиле резултате у складу са својим квалитетом. Имали су добрих генерација, њихове боје бранили су одлични кошаркаши, али само једном у историји успели су да се пласирају у полуфинале Евробаскета. Ни тада нису узели медаљу, заузели су четврто место 2009. у Пољској. Четири године касније, када су били домаћини, били су убеђени у успех, селектор је био Божа Маљковић. Али опет – разочарање. Медаља је остала недостижна, пошто су завршили на петом месту, што поново није било у складу са очекивањима.

Чини се да би Словенија сада била задовољна ако би се пласирала у четвртфинале. Селекторску палицу преузео је Игор Кокошков, можда и највећи кошаркашки зналац из плејаде млађих тренера. Спада у млађе, јер има 45 година, али по искуству можемо да кажемо да је прекаљен, пошто само у НБА лиги као асистент ради већ 17 година. Веома студиозан, води рачуна о најмањим детаљима, изузетно познаје методе савремене кошарке, зна доста о готово сваком битнијем играчу.

Преузимање Словеније му је велики изазов, нема сумње да ће сате и сате проводити анализирајући игру своје и других селекција.

Скоро на сваком првенству Словенија је у својим редовима имала неку надолазећу звезду светске кошарке, а тако је и сада, пошто ће у националној селекцији играти Лука Дончић, најперспективнији млади кошаркаш у Европи. Нема адекватног епитета којим бисмо описали његов потенцијал. Иако има само 18 година (добро сте прочитали), Лука је већ играч са великим „И”, а какав ће тек бити и који су му лимити не смемо ни да замислимо. Јер такав кошаркаш рађа се једном у 50, можда и у 100 година.

Није претерано, а зашто није, покушаћемо да опишемо у неколико реченица. Са своја два метра висине Дончић игра примарно на позицији плејмејкера, али одлично се сналази на све три спољне позиције. Има феноменалан преглед игре, паметан је, за своје године изузетно зрело размишља на паркету. Па не игра џабе у Реалу, и то у неизвесним завршницама. Има добре проценте шута. Додуше, тројке шутира са земље, што би се рекло, али погађа их у високим процентима. Не либи се да узима шутеве и с преко осам-девет метара. Никада нема страх, што је фасцинантно за његов узраст. Има страшан одраз који му помаже да брутално закуцава, чак и у ситуацијама када је свих пет играча у рекету или близу њега. Уме леђима да нападне ниже од себе. Ипак, на првом месту му је фантастични осећај за асистенције. Његова луцидност подсећа на старе кошаркашке шмекере због којих је ова игра постала толико популарна.

Био је најбољи у Словенији на припремним мечевима (требало би на првенству да чешће иде у „плус кошева”). Још једном, Дончић има 18 година! Вероватно ће Лука играти заједно сГораном Драгићем у петорци, јер би била велика трагедија да један седи на клупи и мења другога. Драгић је због исуства предводник ове генерације Змајчека. Левурук је и страшно незгодан за чување, у НБА лиги је већ ведета, а прошла сезона му је била брутална. Просечно је у Мајамијевом дресу постизао преко 20 поена и имао скоро шест асистенција по мечу. Одличан је у игри „један на један”, има брз први корак и лако долази до слободних ситуација за шут. Када остане сам, погађа, али када је удвојен, увек иде правовремено додавање слободном саиграчу.

Ако тај слободни саиграч буде Клемен Препелич, иде тројка! Клемен је можда најбољи шутер у овом саставу Словеније. Кокошков ће још на спољним позицијама моћи да рачуна на Јаку Блажича, који је све у каријери постигао на основу свог залагања. Степен његове агресивности у одбрани и жеља да се победи ривал није тако честа у данашњој кошарци. Треба поменути и Алексеја Николића који је имао добру сезону у Бамбергу и који ће примарно имати задатак да одмени Драгића и Дончића на плеју.

Прво крило Словенаца требало би да буде Едо Мурић који уз Блажича највише „гризе” у овом саставу. Мурић ће у корнеру спремно чекати асистенције Драгића или Дончића. Јак је у скоку, зна где ће се лопта одбити. Одлично прати дешавања на паркету. Њега ће мењати Влатко Чанчар који је познат свим љубитељима АБА лиге. Мегин кошаркаш је ове сезоне биран на НБА драфту од стране Денвера. И он много обећава.

Највеће изненађење у овом саставу свакако је Ентони Рендолф. Американац је узео словеначки пасош и нема дилеме да ће много појачати Кокошковљеву селекцију. СДончићем је саиграч у Реалу, одлично се познају и о томе су водили рачуна у словеначком савезу. Рендолф је атлета, има добар шут, зна да буде незаустављив.

Прва петица код Змајчека биће Гашпер Видмар. Увек игра на нож, када остане сам под кошем, прикуцава, добар је из одмотавања из пика. Али са шутем се посвађао. Не може океан да погоди.

Први циљ Словеније је да прође у осмину финала, али да не буде четврта како не би ишла, вероватно, на Литванију. Имају тим који може да се носи с Француском и Грчком, аутсаједри су на тим мечевима, али могу да изненаде. Ипак, за почетак, они морају да тријумфују у прва два кола против Пољске и Финске, онда им се много тога отвара... Очекујемо их да заврше између седмог и десетог места.

ПРЕДНОСТИ:

Игор Кокошков је велики адут Словеније, док је на терену, највећа снага у трозупцу Драгић – Дончић – Рендолф. Словенија је свих ових година играла мечеве на „минус поене” и садаКокошков има састав да игра још чвршћу одбрану. То би требало максимално да користи, јер многе селекције немају у својим редовима толико захвалних одбрабмених играча. Он има доста радника који, ако буду у служби поменутог трилинга, могу да буду веома корисни. Само да се нико од њих не прави много паметан и не покуша да искочи на силу. Предност им је што после доста времена немају бреме великих очекивања. Као да је сада словеначка кошаркашка јавност дигла руке од њих.

МАНЕ:

Налазе се у неугодној групи, пошто ни у једној утакмици не могу да рачунају на сигуран тријумф. У сваком мечу ће морати да „погину” да би победили. Слабији су на позицији пет, не толико што се тиче скока и туче у рекету, колико због кошева. Фали ту један центар са сигурних „15+ поена”. Не дај боже ако ривали крену да шаљу Видмара на линију слободних бацања. Чак то није ни лоша тактика у неизвесним завршницама (хацк-а-Схаq). Овој екипи ће доста недостајати Зоран Драгић. Млађи од чувене браће је био годинама члан репрезентације и увек је изваредно играо за своју земљу. Кокошков ће морати мало да обузда и Блажича, јер ако он крене сам против свих, одоше Змајчеки у пропаст. Словенији ће највећи проблем бити да прође групу, а ако се према очекивањима пласирају у осмину финала, постају опасни. У најмању руку биће их уживање гледати због кошаркашког генијаЛуке Дончића.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар