EP, Predstavljamo - Slovenija: Dončić, Dragić, Rendolf...

Zmajčeki spremni da mnogima pomrse konce. . .

Košarka 31.08.2017 | 13:30
EP, Predstavljamo - Slovenija: Dončić, Dragić, Rendolf...
OČEKIVANJA:

Slovenci spadaju u reprezentacije koje nikada nisu napravile rezultate u skladu sa svojim kvalitetom. Imali su dobrih generacija, njihove boje branili su odlični košarkaši, ali samo jednom u istoriji uspeli su da se plasiraju u polufinale Evrobasketa. Ni tada nisu uzeli medalju, zauzeli su četvrto mesto 2009. u Poljskoj. Četiri godine kasnije, kada su bili domaćini, bili su ubeđeni u uspeh, selektor je bio Boža Maljković. Ali opet – razočaranje. Medalja je ostala nedostižna, pošto su završili na petom mestu, što ponovo nije bilo u skladu sa očekivanjima.

Čini se da bi Slovenija sada bila zadovoljna ako bi se plasirala u četvrtfinale. Selektorsku palicu preuzeo je Igor Kokoškov, možda i najveći košarkaški znalac iz plejade mlađih trenera. Spada u mlađe, jer ima 45 godina, ali po iskustvu možemo da kažemo da je prekaljen, pošto samo u NBA ligi kao asistent radi već 17 godina. Veoma studiozan, vodi računa o najmanjim detaljima, izuzetno poznaje metode savremene košarke, zna dosta o gotovo svakom bitnijem igraču.

Preuzimanje Slovenije mu je veliki izazov, nema sumnje da će sate i sate provoditi analizirajući igru svoje i drugih selekcija.

Skoro na svakom prvenstvu Slovenija je u svojim redovima imala neku nadolazeću zvezdu svetske košarke, a tako je i sada, pošto će u nacionalnoj selekciji igrati Luka Dončić, najperspektivniji mladi košarkaš u Evropi. Nema adekvatnog epiteta kojim bismo opisali njegov potencijal. Iako ima samo 18 godina (dobro ste pročitali), Luka je već igrač sa velikim „I”, a kakav će tek biti i koji su mu limiti ne smemo ni da zamislimo. Jer takav košarkaš rađa se jednom u 50, možda i u 100 godina.

Nije preterano, a zašto nije, pokušaćemo da opišemo u nekoliko rečenica. Sa svoja dva metra visine Dončić igra primarno na poziciji plejmejkera, ali odlično se snalazi na sve tri spoljne pozicije. Ima fenomenalan pregled igre, pametan je, za svoje godine izuzetno zrelo razmišlja na parketu. Pa ne igra džabe u Realu, i to u neizvesnim završnicama. Ima dobre procente šuta. Doduše, trojke šutira sa zemlje, što bi se reklo, ali pogađa ih u visokim procentima. Ne libi se da uzima šuteve i s preko osam-devet metara. Nikada nema strah, što je fascinantno za njegov uzrast. Ima strašan odraz koji mu pomaže da brutalno zakucava, čak i u situacijama kada je svih pet igrača u reketu ili blizu njega. Ume leđima da napadne niže od sebe. Ipak, na prvom mestu mu je fantastični osećaj za asistencije. Njegova lucidnost podseća na stare košarkaške šmekere zbog kojih je ova igra postala toliko popularna.

Bio je najbolji u Sloveniji na pripremnim mečevima (trebalo bi na prvenstvu da češće ide u „plus koševa”). Još jednom, Dončić ima 18 godina! Verovatno će Luka igrati zajedno sGoranom Dragićem u petorci, jer bi bila velika tragedija da jedan sedi na klupi i menja drugoga. Dragić je zbog isustva predvodnik ove generacije Zmajčeka. Levuruk je i strašno nezgodan za čuvanje, u NBA ligi je već vedeta, a prošla sezona mu je bila brutalna. Prosečno je u Majamijevom dresu postizao preko 20 poena i imao skoro šest asistencija po meču. Odličan je u igri „jedan na jedan”, ima brz prvi korak i lako dolazi do slobodnih situacija za šut. Kada ostane sam, pogađa, ali kada je udvojen, uvek ide pravovremeno dodavanje slobodnom saigraču.

Ako taj slobodni saigrač bude Klemen Prepelič, ide trojka! Klemen je možda najbolji šuter u ovom sastavu Slovenije. Kokoškov će još na spoljnim pozicijama moći da računa na Jaku Blažiča, koji je sve u karijeri postigao na osnovu svog zalaganja. Stepen njegove agresivnosti u odbrani i želja da se pobedi rival nije tako česta u današnjoj košarci. Treba pomenuti i Alekseja Nikolića koji je imao dobru sezonu u Bambergu i koji će primarno imati zadatak da odmeni Dragića i Dončića na pleju.

Prvo krilo Slovenaca trebalo bi da bude Edo Murić koji uz Blažiča najviše „grize” u ovom sastavu. Murić će u korneru spremno čekati asistencije Dragića ili Dončića. Jak je u skoku, zna gde će se lopta odbiti. Odlično prati dešavanja na parketu. Njega će menjati Vlatko Čančar koji je poznat svim ljubiteljima ABA lige. Megin košarkaš je ove sezone biran na NBA draftu od strane Denvera. I on mnogo obećava.

Najveće iznenađenje u ovom sastavu svakako je Entoni Rendolf. Amerikanac je uzeo slovenački pasoš i nema dileme da će mnogo pojačati Kokoškovljevu selekciju. SDončićem je saigrač u Realu, odlično se poznaju i o tome su vodili računa u slovenačkom savezu. Rendolf je atleta, ima dobar šut, zna da bude nezaustavljiv.

Prva petica kod Zmajčeka biće Gašper Vidmar. Uvek igra na nož, kada ostane sam pod košem, prikucava, dobar je iz odmotavanja iz pika. Ali sa šutem se posvađao. Ne može okean da pogodi.

Prvi cilj Slovenije je da prođe u osminu finala, ali da ne bude četvrta kako ne bi išla, verovatno, na Litvaniju. Imaju tim koji može da se nosi s Francuskom i Grčkom, autsajedri su na tim mečevima, ali mogu da iznenade. Ipak, za početak, oni moraju da trijumfuju u prva dva kola protiv Poljske i Finske, onda im se mnogo toga otvara... Očekujemo ih da završe između sedmog i desetog mesta.

PREDNOSTI:

Igor Kokoškov je veliki adut Slovenije, dok je na terenu, najveća snaga u trozupcu Dragić – Dončić – Rendolf. Slovenija je svih ovih godina igrala mečeve na „minus poene” i sadaKokoškov ima sastav da igra još čvršću odbranu. To bi trebalo maksimalno da koristi, jer mnoge selekcije nemaju u svojim redovima toliko zahvalnih odbrabmenih igrača. On ima dosta radnika koji, ako budu u službi pomenutog trilinga, mogu da budu veoma korisni. Samo da se niko od njih ne pravi mnogo pametan i ne pokuša da iskoči na silu. Prednost im je što posle dosta vremena nemaju breme velikih očekivanja. Kao da je sada slovenačka košarkaška javnost digla ruke od njih.

MANE:

Nalaze se u neugodnoj grupi, pošto ni u jednoj utakmici ne mogu da računaju na siguran trijumf. U svakom meču će morati da „poginu” da bi pobedili. Slabiji su na poziciji pet, ne toliko što se tiče skoka i tuče u reketu, koliko zbog koševa. Fali tu jedan centar sa sigurnih „15+ poena”. Ne daj bože ako rivali krenu da šalju Vidmara na liniju slobodnih bacanja. Čak to nije ni loša taktika u neizvesnim završnicama (hack-a-Shaq). Ovoj ekipi će dosta nedostajati Zoran Dragić. Mlađi od čuvene braće je bio godinama član reprezentacije i uvek je izvaredno igrao za svoju zemlju. Kokoškov će morati malo da obuzda i Blažiča, jer ako on krene sam protiv svih, odoše Zmajčeki u propast. Sloveniji će najveći problem biti da prođe grupu, a ako se prema očekivanjima plasiraju u osminu finala, postaju opasni. U najmanju ruku biće ih uživanje gledati zbog košarkaškog genijaLuke Dončića.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar