ЕП, Представљамо - Пољска: Или ће их служити шут или - ништа!

Нису ово врхунски кошаркаши, али знају да играју добро и када имају свој је дан, могу да савладају и боље од себе.

Кошарка 31.08.2017 | 12:30
ЕП, Представљамо - Пољска: Или ће их служити шут или - ништа!
ОЧЕКИВАЊА

Пољацима ће ово бити шесто узастопно учешће на Евробаскету. Нису забележили неки већи успех у последње време, једино је вредно помена девето место које су заузели 2009. године када су организовали првенство. Три пута су освајали бронзу на Европском шампионату, али то је давно прошло време.

Сада имају скроман састав и ако прођу међу 16 најбољих, то ће бити успех за њих. Вероватно ће с Финском водити највећу борбу за пласман у осмину финала, а селектор Пољске Мајк Тејлор нема више на располагању Марћина Гортата, док Маћеј Лампе у последње време више бије битке са повредама него са ривалима. Дакле, Американац који је на клупи Пољске од 2014. године неће имати у саставу најбоље играче, али ће имати добру петорку: Лукаш Кошарек, Еј Џеј Слотер, Матеуш Понитка, Дамјан Кулиг и Пжемислав Карновски.

Нису ово врхунски кошаркаши, али знају да играју добро и када имају свој је дан, могу да савладају и боље од себе. Пољска се прошетала у квалификацијама, додуше у лакшој групи уз учинак 5-1 у конкуренцији Естоније, Белорусије и Португалије. С тим да су кроз целе квалификације имали здравог Лампеа који је правио разлику.

На предстојећем првенству позиција плејмејкера резервисана је за Кошарека и Американца,Еј Џеј Слотера који је од 2015. године постао држављанин Пољске. Слотера ће сигурноТејлор користити и на месту бека, пошто је веома опасан када остане сам на шуту. Иза себе има добру сезону у Стразбуру (скоро 13 поена и преко четири асистенције и скокова по мечу). Кошарек је нешто другачији тип играча од Слотера, мање шутира, а више разиграва саиграче (прошле сезоне, просечно 5,3 асистенције у Зјелоној Гори).

Први стрелац Пољака на овом шампионату вероватно ће бити Понитка. Одлично се креће без лопте, има добар продор, за њега ће се правити доста акција, јер је добар шутер и у стању је у серијама да погађа. Тип играча који игра на махове, али када уђе у свој ритам, тежак је за чување. Свакако је уз Слотера кандидат за игру "плус кошеви". Обојица узимају доста шутева, плус сигурно ће имати завидну минутажу.

Крилне позиције покриваће Вачински и Замојски који спадају у захвалне кошаркаше. Сасвим коректно одрађују своје задатке, а могу и те како да погоде из даљине. Под кошевима највећа снага Пољске биће у Карновском који са својих 216 центиметара и 140 килограма представља страх и трепет у рекету. Када год је у игри лопта се спушта њему, пошто има добру леђну технику (подсећа мало на стару школу центара). Поред тога, шут са полудистанце му је сасвим добар. Има меку леву руку.

Прошлу сезону провео је у Гонзаги, а од наредне гледаћемо га у Андори. Наша прогноза је да посебну пажњу треба обратити на Карновског који има потенцијал да буде једно од пријатнијих изненађења на шампионату. Они који не прате кошарку студиозније много ће се изненадити шта све може пољски горостас у рекету. И ако буде почињао мечеве с клупе, Карновски је прва центарска опција Тејлора. Посебно ће бити занимљиво видети како ће се носити против тандем Бурус–Папајанис.

Вредан помена код Пољака је још Дамјан Кулиг, али он спада у такозване „лажне четворке”. Пошто шутем углавном шири одбране ривала. Под кошевима је и Арон Сел који узКулига може да буде много незгодан. Јер када су у пару на паркету, праве пометњу код противника, пошто су више ван рекета него у њему.

Једино чему Пољска мора да се нада јесте да ће их шут служити на првенству, пошто резервих опција немају. Не заборавимо да могу да нападну и преко Карновског, али сви остали се много уздају у шут споља. Зато су помало и дивља селекција. Њихов селекторТејлор одобрава игру „трчи и пуцај”, тако да су они опција за игру плус поени. Чим приме кош, трче у напад и покушавају у раној фази да реше акцију. Није им страно да нападе заврше и на истеку 10. секунде. Судбина Пољске решава се у прва три кола када се састају, редом, против: Словеније, Исланда и Финске. Да би се надали пласману у осмину финала из ова три меча, бар два пута морају да изађу као победници! Од Исланда су бољи, од Словеније нису, ту су негде с Финцима, мада ћемо минималну предност у том мечу дати Финској. Али ту су сва три знака у игри.

ПРЕДНОСТИ

Знају да буду веома жилави, никада се не предају и није им страно да се врате у меч када их сви већ отпишу. Још једна предност им је што су први почели припреме за Евробаскет, а месец дана пред шампионат су већ играли прве припремне утакмице. Тејлор је тренер који даје доста слободе готово свим кошаркашима, чак и онима који играчки не заслужују. Зато му многи добрим партијама враћају указано поверење. Имају много играча који могу да погоде за три и који могу да играју у бржем ритму. Такође, имају и доминантног центра. Од Литваније су изгубили на једну лопту, добили су Немачку у гостима, док су Чехе лагано два пута савладали. Мучили су и Србију (додуше десетковану) на турниру у Хамбургу и то су све показатељи да могу до осмине финала.

МАНЕ

Танка клупа им је проблем, као и неиграње Гортата, после дуже времена. Лампе је повређен, а њих двојица су заједно давали преко 50 поена по мечу. Али Лампе би требало да буде у тиму. Само, питање је колико и то сада некако мора да се надокнади. Много се уздају у шут, а старо правило је да ко од шута живи, од шута и умире. Немају решења за јаче одбране, посебно за селекције које врше притисак на лопту и удвајају спољне играче. Имају само једног класичног центра, а то је премало за веће домете. Дакле, оваква Пољска је на граници уласка у осмину финала, ми их на крају очекујемо између 14. и 18. позиције.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар