EP, Predstavljamo - Poljska: Ili će ih služiti šut ili - ništa!

Nisu ovo vrhunski košarkaši, ali znaju da igraju dobro i kada imaju svoj je dan, mogu da savladaju i bolje od sebe.

Košarka 31.08.2017 | 12:30
EP, Predstavljamo - Poljska: Ili će ih služiti šut ili - ništa!
OČEKIVANJA

Poljacima će ovo biti šesto uzastopno učešće na Evrobasketu. Nisu zabeležili neki veći uspeh u poslednje vreme, jedino je vredno pomena deveto mesto koje su zauzeli 2009. godine kada su organizovali prvenstvo. Tri puta su osvajali bronzu na Evropskom šampionatu, ali to je davno prošlo vreme.

Sada imaju skroman sastav i ako prođu među 16 najboljih, to će biti uspeh za njih. Verovatno će s Finskom voditi najveću borbu za plasman u osminu finala, a selektor Poljske Majk Tejlor nema više na raspolaganju Marćina Gortata, dok Maćej Lampe u poslednje vreme više bije bitke sa povredama nego sa rivalima. Dakle, Amerikanac koji je na klupi Poljske od 2014. godine neće imati u sastavu najbolje igrače, ali će imati dobru petorku: Lukaš Košarek, Ej Džej Sloter, Mateuš Ponitka, Damjan Kulig i Pžemislav Karnovski.

Nisu ovo vrhunski košarkaši, ali znaju da igraju dobro i kada imaju svoj je dan, mogu da savladaju i bolje od sebe. Poljska se prošetala u kvalifikacijama, doduše u lakšoj grupi uz učinak 5-1 u konkurenciji Estonije, Belorusije i Portugalije. S tim da su kroz cele kvalifikacije imali zdravog Lampea koji je pravio razliku.

Na predstojećem prvenstvu pozicija plejmejkera rezervisana je za Košareka i Amerikanca,Ej Džej Slotera koji je od 2015. godine postao državljanin Poljske. Slotera će sigurnoTejlor koristiti i na mestu beka, pošto je veoma opasan kada ostane sam na šutu. Iza sebe ima dobru sezonu u Strazburu (skoro 13 poena i preko četiri asistencije i skokova po meču). Košarek je nešto drugačiji tip igrača od Slotera, manje šutira, a više razigrava saigrače (prošle sezone, prosečno 5,3 asistencije u Zjelonoj Gori).

Prvi strelac Poljaka na ovom šampionatu verovatno će biti Ponitka. Odlično se kreće bez lopte, ima dobar prodor, za njega će se praviti dosta akcija, jer je dobar šuter i u stanju je u serijama da pogađa. Tip igrača koji igra na mahove, ali kada uđe u svoj ritam, težak je za čuvanje. Svakako je uz Slotera kandidat za igru "plus koševi". Obojica uzimaju dosta šuteva, plus sigurno će imati zavidnu minutažu.

Krilne pozicije pokrivaće Vačinski i Zamojski koji spadaju u zahvalne košarkaše. Sasvim korektno odrađuju svoje zadatke, a mogu i te kako da pogode iz daljine. Pod koševima najveća snaga Poljske biće u Karnovskom koji sa svojih 216 centimetara i 140 kilograma predstavlja strah i trepet u reketu. Kada god je u igri lopta se spušta njemu, pošto ima dobru leđnu tehniku (podseća malo na staru školu centara). Pored toga, šut sa poludistance mu je sasvim dobar. Ima meku levu ruku.

Prošlu sezonu proveo je u Gonzagi, a od naredne gledaćemo ga u Andori. Naša prognoza je da posebnu pažnju treba obratiti na Karnovskog koji ima potencijal da bude jedno od prijatnijih iznenađenja na šampionatu. Oni koji ne prate košarku studioznije mnogo će se iznenaditi šta sve može poljski gorostas u reketu. I ako bude počinjao mečeve s klupe, Karnovski je prva centarska opcija Tejlora. Posebno će biti zanimljivo videti kako će se nositi protiv tandem Burus–Papajanis.

Vredan pomena kod Poljaka je još Damjan Kulig, ali on spada u takozvane „lažne četvorke”. Pošto šutem uglavnom širi odbrane rivala. Pod koševima je i Aron Sel koji uzKuliga može da bude mnogo nezgodan. Jer kada su u paru na parketu, prave pometnju kod protivnika, pošto su više van reketa nego u njemu.

Jedino čemu Poljska mora da se nada jeste da će ih šut služiti na prvenstvu, pošto rezervih opcija nemaju. Ne zaboravimo da mogu da napadnu i preko Karnovskog, ali svi ostali se mnogo uzdaju u šut spolja. Zato su pomalo i divlja selekcija. Njihov selektorTejlor odobrava igru „trči i pucaj”, tako da su oni opcija za igru plus poeni. Čim prime koš, trče u napad i pokušavaju u ranoj fazi da reše akciju. Nije im strano da napade završe i na isteku 10. sekunde. Sudbina Poljske rešava se u prva tri kola kada se sastaju, redom, protiv: Slovenije, Islanda i Finske. Da bi se nadali plasmanu u osminu finala iz ova tri meča, bar dva puta moraju da izađu kao pobednici! Od Islanda su bolji, od Slovenije nisu, tu su negde s Fincima, mada ćemo minimalnu prednost u tom meču dati Finskoj. Ali tu su sva tri znaka u igri.

PREDNOSTI

Znaju da budu veoma žilavi, nikada se ne predaju i nije im strano da se vrate u meč kada ih svi već otpišu. Još jedna prednost im je što su prvi počeli pripreme za Evrobasket, a mesec dana pred šampionat su već igrali prve pripremne utakmice. Tejlor je trener koji daje dosta slobode gotovo svim košarkašima, čak i onima koji igrački ne zaslužuju. Zato mu mnogi dobrim partijama vraćaju ukazano poverenje. Imaju mnogo igrača koji mogu da pogode za tri i koji mogu da igraju u bržem ritmu. Takođe, imaju i dominantnog centra. Od Litvanije su izgubili na jednu loptu, dobili su Nemačku u gostima, dok su Čehe lagano dva puta savladali. Mučili su i Srbiju (doduše desetkovanu) na turniru u Hamburgu i to su sve pokazatelji da mogu do osmine finala.

MANE

Tanka klupa im je problem, kao i neigranje Gortata, posle duže vremena. Lampe je povređen, a njih dvojica su zajedno davali preko 50 poena po meču. Ali Lampe bi trebalo da bude u timu. Samo, pitanje je koliko i to sada nekako mora da se nadoknadi. Mnogo se uzdaju u šut, a staro pravilo je da ko od šuta živi, od šuta i umire. Nemaju rešenja za jače odbrane, posebno za selekcije koje vrše pritisak na loptu i udvajaju spoljne igrače. Imaju samo jednog klasičnog centra, a to je premalo za veće domete. Dakle, ovakva Poljska je na granici ulaska u osminu finala, mi ih na kraju očekujemo između 14. i 18. pozicije.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar