ЕП, Представљамо - Финска: Сви знају да шутну!

Марканен зна и много више и биће велики европски играч! Шта можемо да очекујемо од Скандинаваца?

Кошарка 31.08.2017 | 11:30
ЕП, Представљамо - Финска: Сви знају да шутну!
ОЧЕКИВАЊА

Шутерски можда и најбоља селекција на првенству. Али кошарка није само шут. Последњих година Финска игра озбољну улогу на светској кошаркашкој сцени, а пошто ће сада бити једна од четри земље које организују Евробаскет, не постоји ниједан разлог да Финци не наставе своју кошаркашку бајку.

На последња три Европска првенства били су међу 16 најбољих, а чак су учествовали и на прошлом Светском првенству! Хелсинки ће угостити земље које се налазе у Групи А, а Финска има велике шансе да се пласира у следећу фазу такмичења. Са клупе их већ 13 година предводи Хенрик Детман који је, подсетимо, 2002. године са Немачком освојио бронзану медаљу на Светском првенству. Добар је стручњак, заступник је брзе игре, на кош више. Не гуши шутере, напротив, увек им даје одрешене руке.

Већ на почетку текста може се закључити да је Финска једна од репрезентација на коју се игра плус поена, без неког филозофирања. Детман је и сада селектирао тим који игра на поен више. Шта друго очекивати од Копонена, Салина, Раника, Хафа, него да без размишљања бесомучно шутирају из даљине? Поред Копонена, Салина и Раника, на спољним позицијама је и Американац Џамар Вилсон (бивши кошаркаш Партизана). Вилсон нема неки шут, али је зато добар у игри у транзицији и ту је да би у нападу ставио ногу на кочницу. Његове асистенције спремно ће чекати далекометна артиљерија Финске.

Салин и Копонен наступају у Ендеса лиги, Копонен је у Барси, док је Сасу после Гран Канарије потписао за Уникаху. Њих двојица су “комбо” бекови, шут им је убедљиво најјаче оружје. Могу да погађају у серијама и тако праве разлику. Лако погађају и преко руке, у лице ривалу. Ипак, Копонен је више плеј, док је Салину природнија позиција бека шутера.

Ранико је већ ветеран, има 36. година и ово ће му бити последње првенство у дресу националног тима. Када је Ранико погађао тројке, неки кошаркаши који ће учествовати на првенству нису још били ни рођени. Легенда Финског баскета! Место крила резервисано је заШона Хафа. Као и сви претходни, већ је годинама члан селекције. Јак је, има меку руку, са годинама (33. године) мало је изгубио на брзини, али незамењив је на месту ниског крила.

Под кошевима Детманове главне узданице биће Ерик Марфи, Џералд Ли и Лаури Марканен.Ерик Марфи је као Хаф и Ли полу-Финац, полу-Американац. Сезону 2013/2014 провео је у Чикаго Булсима, додуше уз мизерну минатажу. Прошле сезоне имао је запажен учинак у Стразбуру. Ипак, највећу наду Финци полажу у 20-годишњег центра, Марканена који је ове сезоне биран као седми пик од стране Минесоте.

Иако је висок 213 центиметара, Марканен има невероватно меку руку. Уосталом да ли би играо за Финску да није тако? На Аризони је имао 50% проценат за три поена, и то на огромном узорку. Шутира из пик’н’попа, дакле – отвара се у ширину после блока и онда углавном без чувара шутира из даљине. Не либи се да покуша и са преко осам метара. У стању је да погоди и из трка, нестваран шут за толико високог играча. Обавезно га треба играти плус кошеви. Чак је и на пар припремних мечева био најефикаснији у финској селекцији. Када мало унапреди игру у самом рекету, биће један од најбољих кошаркаша на Старом континету. Ко га није до сада гледао, биће у чуду када види његов потенцијал.

На месту центра још је Џералд Ли који је за разлику од Марканена јачи у рекету и ту се најбоље сналази. Увек иде на скок и чека “отпатке”. Генерално, Финци се нису прославили у припремним мечевима. Додуше добили су Турке, али увек су опасни, пошто спадају у селекције које од свакога могу да изгубе, али и да добију. Играју на инспирацију.

Исланђани су им слични по стилу, само што Финска у својим редовима има неупоредиво боље играче (колико ли ће се на том мечу шутирати тројки?). С Пољацима су ту негде, с тим што су домаћини, па ће имати ветар у леђа с трибина, вероватно и благу наклоност судија, тако да ми у том мечу благу предност дајемо домаћој селекцији.

ПРЕДНОСТИ

Веома су тешки за чување, поготово, када је атипична петорка на паркету (четворица од петорице у сваком моменту могу да погоде за три, акада је Марканен у петорци, сви су изузетно опасни ван линије 6,75). Дуго су на окупу, добро се познају и многе акције сада изводе везаних очију. Имаће огромну помоћ с трибина. Група од око хиљаду гледалаца свуда их је пратила на претходним шампионатима, како ли ће тек бити сада када су домаћини. Хелсинки ће горети, а пошто су многи у овој селекцији играчи инспирације, паклена атмосфера ће им само помоћи да пруже и више од максимума. Никоме неће бити пријатно против Финске. Можете да питате и све противничке селекторе. Нико не воли да их види преко пута.

МАНЕ

Шут не може да их служи свих 40 минута. Клупа им је танка и главни играчи не смеју да уђу у проблем са личним грешкама. Веома ће тешко да изађу на крај с Грцима и Французима, јер они играју јаке одбране, плус могу да успоре ритам меча, а такве селекције им не одговарају. Воле да играју против репрезентација које више дивљају, јер када противник уђе у њихов ритам, они га докусуре. Дакле, највише се уздају у шут споља, а и за њих важи: ко од шута живи, од шута и умире. Први циљ им је да се пласирају у осмину финалу. Исланд би требало да победе, фаворити су на папиру. Али за место међу 16 најбољих биће им потребан још један тријумф. Имају материјала да буду потенцијално пријатно изненађење, али ми их видимо између 14. и 18. места.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар