EP, Predstavljamo - Finska: Svi znaju da šutnu!

Markanen zna i mnogo više i biće veliki evropski igrač! Šta možemo da očekujemo od Skandinavaca?

Košarka 31.08.2017 | 11:30
EP, Predstavljamo - Finska: Svi znaju da šutnu!
OČEKIVANJA

Šuterski možda i najbolja selekcija na prvenstvu. Ali košarka nije samo šut. Poslednjih godina Finska igra ozboljnu ulogu na svetskoj košarkaškoj sceni, a pošto će sada biti jedna od četri zemlje koje organizuju Evrobasket, ne postoji nijedan razlog da Finci ne nastave svoju košarkašku bajku.

Na poslednja tri Evropska prvenstva bili su među 16 najboljih, a čak su učestvovali i na prošlom Svetskom prvenstvu! Helsinki će ugostiti zemlje koje se nalaze u Grupi A, a Finska ima velike šanse da se plasira u sledeću fazu takmičenja. Sa klupe ih već 13 godina predvodi Henrik Detman koji je, podsetimo, 2002. godine sa Nemačkom osvojio bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu. Dobar je stručnjak, zastupnik je brze igre, na koš više. Ne guši šutere, naprotiv, uvek im daje odrešene ruke.

Već na početku teksta može se zaključiti da je Finska jedna od reprezentacija na koju se igra plus poena, bez nekog filozofiranja. Detman je i sada selektirao tim koji igra na poen više. Šta drugo očekivati od Koponena, Salina, Ranika, Hafa, nego da bez razmišljanja besomučno šutiraju iz daljine? Pored Koponena, Salina i Ranika, na spoljnim pozicijama je i Amerikanac Džamar Vilson (bivši košarkaš Partizana). Vilson nema neki šut, ali je zato dobar u igri u tranziciji i tu je da bi u napadu stavio nogu na kočnicu. Njegove asistencije spremno će čekati dalekometna artiljerija Finske.

Salin i Koponen nastupaju u Endesa ligi, Koponen je u Barsi, dok je Sasu posle Gran Kanarije potpisao za Unikahu. Njih dvojica su “kombo” bekovi, šut im je ubedljivo najjače oružje. Mogu da pogađaju u serijama i tako prave razliku. Lako pogađaju i preko ruke, u lice rivalu. Ipak, Koponen je više plej, dok je Salinu prirodnija pozicija beka šutera.

Raniko je već veteran, ima 36. godina i ovo će mu biti poslednje prvenstvo u dresu nacionalnog tima. Kada je Raniko pogađao trojke, neki košarkaši koji će učestvovati na prvenstvu nisu još bili ni rođeni. Legenda Finskog basketa! Mesto krila rezervisano je zaŠona Hafa. Kao i svi prethodni, već je godinama član selekcije. Jak je, ima meku ruku, sa godinama (33. godine) malo je izgubio na brzini, ali nezamenjiv je na mestu niskog krila.

Pod koševima Detmanove glavne uzdanice biće Erik Marfi, Džerald Li i Lauri Markanen.Erik Marfi je kao Haf i Li polu-Finac, polu-Amerikanac. Sezonu 2013/2014 proveo je u Čikago Bulsima, doduše uz mizernu minatažu. Prošle sezone imao je zapažen učinak u Strazburu. Ipak, najveću nadu Finci polažu u 20-godišnjeg centra, Markanena koji je ove sezone biran kao sedmi pik od strane Minesote.

Iako je visok 213 centimetara, Markanen ima neverovatno meku ruku. Uostalom da li bi igrao za Finsku da nije tako? Na Arizoni je imao 50% procenat za tri poena, i to na ogromnom uzorku. Šutira iz pik’n’popa, dakle – otvara se u širinu posle bloka i onda uglavnom bez čuvara šutira iz daljine. Ne libi se da pokuša i sa preko osam metara. U stanju je da pogodi i iz trka, nestvaran šut za toliko visokog igrača. Obavezno ga treba igrati plus koševi. Čak je i na par pripremnih mečeva bio najefikasniji u finskoj selekciji. Kada malo unapredi igru u samom reketu, biće jedan od najboljih košarkaša na Starom kontinetu. Ko ga nije do sada gledao, biće u čudu kada vidi njegov potencijal.

Na mestu centra još je Džerald Li koji je za razliku od Markanena jači u reketu i tu se najbolje snalazi. Uvek ide na skok i čeka “otpatke”. Generalno, Finci se nisu proslavili u pripremnim mečevima. Doduše dobili su Turke, ali uvek su opasni, pošto spadaju u selekcije koje od svakoga mogu da izgube, ali i da dobiju. Igraju na inspiraciju.

Islanđani su im slični po stilu, samo što Finska u svojim redovima ima neuporedivo bolje igrače (koliko li će se na tom meču šutirati trojki?). S Poljacima su tu negde, s tim što su domaćini, pa će imati vetar u leđa s tribina, verovatno i blagu naklonost sudija, tako da mi u tom meču blagu prednost dajemo domaćoj selekciji.

PREDNOSTI

Veoma su teški za čuvanje, pogotovo, kada je atipična petorka na parketu (četvorica od petorice u svakom momentu mogu da pogode za tri, akada je Markanen u petorci, svi su izuzetno opasni van linije 6,75). Dugo su na okupu, dobro se poznaju i mnoge akcije sada izvode vezanih očiju. Imaće ogromnu pomoć s tribina. Grupa od oko hiljadu gledalaca svuda ih je pratila na prethodnim šampionatima, kako li će tek biti sada kada su domaćini. Helsinki će goreti, a pošto su mnogi u ovoj selekciji igrači inspiracije, paklena atmosfera će im samo pomoći da pruže i više od maksimuma. Nikome neće biti prijatno protiv Finske. Možete da pitate i sve protivničke selektore. Niko ne voli da ih vidi preko puta.

MANE

Šut ne može da ih služi svih 40 minuta. Klupa im je tanka i glavni igrači ne smeju da uđu u problem sa ličnim greškama. Veoma će teško da izađu na kraj s Grcima i Francuzima, jer oni igraju jake odbrane, plus mogu da uspore ritam meča, a takve selekcije im ne odgovaraju. Vole da igraju protiv reprezentacija koje više divljaju, jer kada protivnik uđe u njihov ritam, oni ga dokusure. Dakle, najviše se uzdaju u šut spolja, a i za njih važi: ko od šuta živi, od šuta i umire. Prvi cilj im je da se plasiraju u osminu finalu. Island bi trebalo da pobede, favoriti su na papiru. Ali za mesto među 16 najboljih biće im potreban još jedan trijumf. Imaju materijala da budu potencijalno prijatno iznenađenje, ali mi ih vidimo između 14. i 18. mesta.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar