ЕП, Представљамо - Исланд: Много поносни и досадни!

Па још ако их крену тројке. . .  Бориће се свим силама. Веома су поносни и никада не одустају. Играју у истом ритму, тачније не мењају много тактику, без обзира на дешавања на паркету. Баш их брига да ли воде или губе с двоцифреном разликом, не очајавају и зато су много „досадни” за све ривале. . .

Кошарка 31.08.2017 | 09:30
ЕП, Представљамо - Исланд: Много поносни и досадни!
ОЧЕКИВАЊА

Сигурно најсимпатичнија репрезентација на првенству. Једноставно, не можете да их не волите. Увек освајачи медаља на Европским првенствима, али малих земаља. Сада ће се други пут узастопно борити против великих. Пре две године били су последњи, имали су свих пет пораза у групи, али оставили су добар утисак. Од Турске су изгубили после продужетка, од Немачке су поражени са само шест разлике, од Италије са седам, а дуго су мучили и Србију.

Исланд игра атипичну кошарку, готово без класичне петице. Шутирају тројке, па шта буде. Док их иде, у игри су. Ови резултати су допринели да кошарка последњих година буде у експанзији у земљи с нешто више од 300.000 становника. Иако имају малу базу из које црпе кошаркаше, то им не смета да се надмећу с најбољима. Иако су имали могућност, њима на памет није пало да натурализују неког Американца, као што то раде, на папиру, слабије репрезентације.

Исланд се на Евробаскет пласирао преко квалификација. Иза себе су оставили Кипар и Швајцарску. С клупе их предводи Крег Педерсон, који је на селекторској функцији три године. Главна снага на паркету биће у квинтету Стефансон – Хермансон – Палсон – Бајрингсон – Вилхјалмсон. Од њих петорице се очекује да постигну преко 90% поена целе селекције.

Јон Стефансон је већ легенда исландске кошарке. Некада играч Лотоматике, Бенетона, Памесе, Уникахе вратио се у 34. години у КР из Рејкјавика (одакле је и кренуо) где планира да оконча богату каријеру. Стефансон покрива све позиције од један до три, најјаче оружје му је шут за три поена, међутим, има и добар продор. Место првог плеја вероватно ће бити резервисано за Вилхјалмсона, који ће од следеће сезоне бити члан Астане. Он је први асистент репрезентације, али уме да погоди споља и биће једна од Педерсонових нападачких опција. На месту бека биће Хермансон који је изразити стрелац. Протеклу сезону провео је у Шарвилу у којем је бележио просечно преко 17 поена и пет асистенција. Врло добра сезона није промакла челницима Шалона који су га ангажовали, док су у Шоле Баскету довели Палсона. Крилни центар је у прошлој сезони био један од носилаца игре Роана. Игра на позицијама ниског и високог крила има „само“ 198 центиметара. Одлукује га добар шут, брз је, има одличан преглед игре што је демонстрирао у протеклој сезони (чак четири асистенције по мечу).

Шта тек рећи за Бајригсона који у репрезентацији игра на позицији центра. Човек је висок 201 центиметар! Када је у пару с Палсоном, прави пакао ривалима, пошто њих не могу да чувају класичне петице. Колико им је у нападу посао олакшан, толико се у одбрани муче да зауставе много више и снажније од себе. Занимљиво је да су само три играча, и то саПедерсоновог ширег списка, виша од два метра!

Напади Исланда трају углавном кратко и пошто сличан стил игре гаје и Финци, биће занимљиво видети ко ће се у таквој игри боље снаћи (савет за „плус поена”). Сличан дуел би требало да очекујемо и против Пољака, док ће Грци, Французи и Словенци сигурно стегнути одбрану и на тим утакмицама ће Исланђани тешко пробити своју маргину за кошеве (дакле, „минус пени”). Верујемо да ће на овом шампионату забележити највећи успех у историји, односно по квалитету морају бити пласирани боље од 24. позиције! У припремним мечевима чак су два пута победили Белгију, једном Мађаре, дуго су парирали Русима. Нема шта, и на шампионату ће бити тврд орах. Финци и Пољаци су играчки квалитетнији од њих, али на тим утакмицама свакако имају шансе да забележе први тријумф у историји на Евробаскету! То би за њих био огроман успех!

ПРЕДНОСТИ

Бориће се свим силама. Веома су поносни и никада не одустају. Играју у истом ритму, тачније не мењају много тактику, без обзира на дешавања на паркету. Баш их брига да ли воде или губе двоцифреном разликом, не очајавају, поносни су и зато су много „досадни” за све ривале. Њихово је да увек дају максимум током свих 40 минута.  Спадају у велике борце, иако немају кошаркашке предиспозиције, увек иду на скок, у дуел и физичку инфериорност надокнађују великим трудом који константно улажу. Готово сви битнији играчи наступају у исландском првенству, тако да се врло добро познају. На свим мечевима немају шта да изгубе и то ће бити њихова велика предност. А ако буду имали шутерски дан…

МАНЕ

Немају високих играча, због чега им је скок највећа мана. Готово по правилу ривали им покупе много лопти у нападу. Не треба да напомињемо да немају клупу. Много зависе од прве петорке. Практично ниједног члана прве поставе нема ко да замени и одмори. Бајрингсон има 35, а Сигурдсон 34 године, Стефансон 35, од њих се доста очекује, а они на заласку каријера. Проблем је и што понекад знају баш да дивљају и играју нерезонски. Међутим, биће изузетно незгодни и поред својих навијача, симпатични Исланђани ће имати и подршку много неутралних љубитеља кошарке. Јер, као што смо већ рекли, не можете да их не волите!

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар