EP, Predstavljamo - Island: Mnogo ponosni i dosadni!

Pa još ako ih krenu trojke. . .  Boriće se svim silama. Veoma su ponosni i nikada ne odustaju. Igraju u istom ritmu, tačnije ne menjaju mnogo taktiku, bez obzira na dešavanja na parketu. Baš ih briga da li vode ili gube s dvocifrenom razlikom, ne očajavaju i zato su mnogo „dosadni” za sve rivale. . .

Košarka 31.08.2017 | 09:30
EP, Predstavljamo - Island: Mnogo ponosni i dosadni!
OČEKIVANJA

Sigurno najsimpatičnija reprezentacija na prvenstvu. Jednostavno, ne možete da ih ne volite. Uvek osvajači medalja na Evropskim prvenstvima, ali malih zemalja. Sada će se drugi put uzastopno boriti protiv velikih. Pre dve godine bili su poslednji, imali su svih pet poraza u grupi, ali ostavili su dobar utisak. Od Turske su izgubili posle produžetka, od Nemačke su poraženi sa samo šest razlike, od Italije sa sedam, a dugo su mučili i Srbiju.

Island igra atipičnu košarku, gotovo bez klasične petice. Šutiraju trojke, pa šta bude. Dok ih ide, u igri su. Ovi rezultati su doprineli da košarka poslednjih godina bude u ekspanziji u zemlji s nešto više od 300.000 stanovnika. Iako imaju malu bazu iz koje crpe košarkaše, to im ne smeta da se nadmeću s najboljima. Iako su imali mogućnost, njima na pamet nije palo da naturalizuju nekog Amerikanca, kao što to rade, na papiru, slabije reprezentacije.

Island se na Evrobasket plasirao preko kvalifikacija. Iza sebe su ostavili Kipar i Švajcarsku. S klupe ih predvodi Kreg Pederson, koji je na selektorskoj funkciji tri godine. Glavna snaga na parketu biće u kvintetu Stefanson – Hermanson – Palson – Bajringson – Vilhjalmson. Od njih petorice se očekuje da postignu preko 90% poena cele selekcije.

Jon Stefanson je već legenda islandske košarke. Nekada igrač Lotomatike, Benetona, Pamese, Unikahe vratio se u 34. godini u KR iz Rejkjavika (odakle je i krenuo) gde planira da okonča bogatu karijeru. Stefanson pokriva sve pozicije od jedan do tri, najjače oružje mu je šut za tri poena, međutim, ima i dobar prodor. Mesto prvog pleja verovatno će biti rezervisano za Vilhjalmsona, koji će od sledeće sezone biti član Astane. On je prvi asistent reprezentacije, ali ume da pogodi spolja i biće jedna od Pedersonovih napadačkih opcija. Na mestu beka biće Hermanson koji je izraziti strelac. Proteklu sezonu proveo je u Šarvilu u kojem je beležio prosečno preko 17 poena i pet asistencija. Vrlo dobra sezona nije promakla čelnicima Šalona koji su ga angažovali, dok su u Šole Basketu doveli Palsona. Krilni centar je u prošloj sezoni bio jedan od nosilaca igre Roana. Igra na pozicijama niskog i visokog krila ima „samo“ 198 centimetara. Odlukuje ga dobar šut, brz je, ima odličan pregled igre što je demonstrirao u protekloj sezoni (čak četiri asistencije po meču).

Šta tek reći za Bajrigsona koji u reprezentaciji igra na poziciji centra. Čovek je visok 201 centimetar! Kada je u paru s Palsonom, pravi pakao rivalima, pošto njih ne mogu da čuvaju klasične petice. Koliko im je u napadu posao olakšan, toliko se u odbrani muče da zaustave mnogo više i snažnije od sebe. Zanimljivo je da su samo tri igrača, i to saPedersonovog šireg spiska, viša od dva metra!

Napadi Islanda traju uglavnom kratko i pošto sličan stil igre gaje i Finci, biće zanimljivo videti ko će se u takvoj igri bolje snaći (savet za „plus poena”). Sličan duel bi trebalo da očekujemo i protiv Poljaka, dok će Grci, Francuzi i Slovenci sigurno stegnuti odbranu i na tim utakmicama će Islanđani teško probiti svoju marginu za koševe (dakle, „minus peni”). Verujemo da će na ovom šampionatu zabeležiti najveći uspeh u istoriji, odnosno po kvalitetu moraju biti plasirani bolje od 24. pozicije! U pripremnim mečevima čak su dva puta pobedili Belgiju, jednom Mađare, dugo su parirali Rusima. Nema šta, i na šampionatu će biti tvrd orah. Finci i Poljaci su igrački kvalitetniji od njih, ali na tim utakmicama svakako imaju šanse da zabeleže prvi trijumf u istoriji na Evrobasketu! To bi za njih bio ogroman uspeh!

PREDNOSTI

Boriće se svim silama. Veoma su ponosni i nikada ne odustaju. Igraju u istom ritmu, tačnije ne menjaju mnogo taktiku, bez obzira na dešavanja na parketu. Baš ih briga da li vode ili gube dvocifrenom razlikom, ne očajavaju, ponosni su i zato su mnogo „dosadni” za sve rivale. Njihovo je da uvek daju maksimum tokom svih 40 minuta.  Spadaju u velike borce, iako nemaju košarkaške predispozicije, uvek idu na skok, u duel i fizičku inferiornost nadoknađuju velikim trudom koji konstantno ulažu. Gotovo svi bitniji igrači nastupaju u islandskom prvenstvu, tako da se vrlo dobro poznaju. Na svim mečevima nemaju šta da izgube i to će biti njihova velika prednost. A ako budu imali šuterski dan…

MANE

Nemaju visokih igrača, zbog čega im je skok najveća mana. Gotovo po pravilu rivali im pokupe mnogo lopti u napadu. Ne treba da napominjemo da nemaju klupu. Mnogo zavise od prve petorke. Praktično nijednog člana prve postave nema ko da zameni i odmori. Bajringson ima 35, a Sigurdson 34 godine, Stefanson 35, od njih se dosta očekuje, a oni na zalasku karijera. Problem je i što ponekad znaju baš da divljaju i igraju nerezonski. Međutim, biće izuzetno nezgodni i pored svojih navijača, simpatični Islanđani će imati i podršku mnogo neutralnih ljubitelja košarke. Jer, kao što smo već rekli, ne možete da ih ne volite!

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar