Анализа: Љето највећих проблема за Салета и "орлове"...!

Александар Ђорђевић од преузимања репрезентације није имао оволико мука у припреми екипе за велико такмичење. У таквим околностима, "орлови" завршавају рад и у среду одлазе на Еуробаскет у Турску.

Кошарка 29.08.2017 | 23:30
Анализа: Љето највећих проблема за Салета и "орлове"...!
Дан уочи одласка репрезентације у Турску на почетак Еуробаскета 2017, нажалост, може се констатовати да су "орлови" овог лета имали највећи број "кадровских" проблема од 2014, када је Александар Ђорђевић сео на клупу "А" селекције.

Принудно, због повреда, учешће на Европском првенству морала су да откажу чак шесторица који су у претходним циклусима били редовни чланови националног тима. Уз такве околности, дугогодишњи лидер Стефан Марковић остао је при одлуци да се повуче из репрезентације, а Никола Јокић решио је да ово лето посвети себи.

Ђорђевић састав недељама је трпео ударце "више силе" и још на почетку рада остао без Немање Бјелице (опоравак од операције стопала), а потом и оних који су били на припремама - Марка Симоновића (повреда шаке), Мирослава Радуљице (повреда колена), Милоша Теодосића (повреда листа), а на крају и без Николе Калинића (бол у леђима) и Немање Недовића (повреда рамена).

"Ова година је посебна што се тиче повреда. Наравно, у лошем контексту. Мало се и шалимо да се направила природна селекција, али шта је - ту је. Идемо и са тим да се боримо доле и да извучемо максимум", рекао је Богдан Богдановић у уторак у Хали спортова "Ранко Жеравица".

Селектор Ђорђевић честитао је свима који су завршили припреме и најавио "одлазак у борбу". Речима "водим 12 момака који у овом тренутку желе да играју за репрезентацију, а нису повређени" ставио је тачку на ову тему и тако сву пажњу усмерио ка онима који су ту. На проблеме не жели да се осврће, колико год они били значајни.

Поређења са саставима наше селекције на претходним такмичењима дају конкретан доказ великих промена:

- Еуробаскет у Турској играће петорица играча који су прошлог лета учествовали на Олимпијским играма у Рију - Богдановић, Бирчевић, Штимац, Јовић и Мачван.

- У односу на Еуробаскет 2015, у саставу ће бити само тројица која су за Србију наступала и пре две године - Богдановић, Кузмић и Милосављевић.

Док је лето одмицало, а Европско првенство се приближавало, доктор репрезентације Драган Радовановић био је у првом плану практично колико и селектор. Позицију по позицију, Ђорђевићев избор постајао је све јаснији, а дилеме све мање, закључно са последњом, отклоњеном након претпоследњег тренинга "орлова" у Београду.

У таквој ситуацији, притисак на "орловима" не може бити исти као пре свих наведених проблема. Упитан за ту околност, Ђорђевић, ипак, тврди да тај притисак нико није ни осећао,

"Ако је то за вас притисак, за нас сигурно није, зато смо на овом нивоу на којем смо и бавимо се послом којим се бавимо на начин на којим се бавимо. Без тог притиска, остваривање циљева није могуће и то је позитивна ствар за врхунске спортисте на овом нивоу. То је у нама, у начину на којем ћемо представити Србију на Еуробаскету".

Ипак, у осврту на претходна три Ђорђевићева лета на челу репрезентације, не може се пронаћи циклус у којем је добио оволико отказа и оволико одустајања играча који имају завидан континуитет међу "орловима".

У припреми за Светско првенство 2014, на којем је Србија "експлодирала" и освојила сребро, Ђорђевић је током припрема остајао без Лучића, Дангубића, Кузмића, Мицића и Недовића. Годину касније, уочи Еуробаскета 2015, Стефан Јовић морао је да прескочи наступи због бола у леђима, а Бобан Марјановић због повреде стопала и забране Сан Антонија.

Прошлог, олимпијског лета, Немања Бјелица први пут је пропустио акцију "орлова" од када је ушао у екипу 2009. године, а у истом проблему нашао се и овог лета, након што је НБА сезону 2016/17 завршио на операцији.

Када се те чињенице ставе "на папир", стиче се комплетна слика колико је уочи овог Еуробаскета било проблема. То није алиби или унапред тражење оправдања, већ доказ да је на почетку пута ка Истанбулу било много објективних препрека.

Са друге стране, кошаркашка репрезентација, на челу са Александром Ђорђевићем, навикла нас је на увек натопљен дрес и борбу до краја, без обзира на проблеме.

"Орлови", срећно!

Коначан списак за Еуробаскет 2017

За Србију ће на Европском првенству у Турској играти: Стефан Јовић, Василије Мицић, Богдан Богдановић, Драган Милосављевић, Марко Гудурић, Бранко Лазић, Владимир Лучић, Стефан Бирчевић, Милан Мачван, Владимир Штимац, Огњен Кузмић и Бобан Марјановић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар