Analiza: Ljeto najvećih problema za Saleta i "orlove"...!

Aleksandar Đorđević od preuzimanja reprezentacije nije imao ovoliko muka u pripremi ekipe za veliko takmičenje. U takvim okolnostima, "orlovi" završavaju rad i u sredu odlaze na Eurobasket u Tursku.

Košarka 29.08.2017 | 23:30
Analiza: Ljeto najvećih problema za Saleta i "orlove"...!
Dan uoči odlaska reprezentacije u Tursku na početak Eurobasketa 2017, nažalost, može se konstatovati da su "orlovi" ovog leta imali najveći broj "kadrovskih" problema od 2014, kada je Aleksandar Đorđević seo na klupu "A" selekcije.

Prinudno, zbog povreda, učešće na Evropskom prvenstvu morala su da otkažu čak šestorica koji su u prethodnim ciklusima bili redovni članovi nacionalnog tima. Uz takve okolnosti, dugogodišnji lider Stefan Marković ostao je pri odluci da se povuče iz reprezentacije, a Nikola Jokić rešio je da ovo leto posveti sebi.

Đorđević sastav nedeljama je trpeo udarce "više sile" i još na početku rada ostao bez Nemanje Bjelice (oporavak od operacije stopala), a potom i onih koji su bili na pripremama - Marka Simonovića (povreda šake), Miroslava Raduljice (povreda kolena), Miloša Teodosića (povreda lista), a na kraju i bez Nikole Kalinića (bol u leđima) i Nemanje Nedovića (povreda ramena).

"Ova godina je posebna što se tiče povreda. Naravno, u lošem kontekstu. Malo se i šalimo da se napravila prirodna selekcija, ali šta je - tu je. Idemo i sa tim da se borimo dole i da izvučemo maksimum", rekao je Bogdan Bogdanović u utorak u Hali sportova "Ranko Žeravica".

Selektor Đorđević čestitao je svima koji su završili pripreme i najavio "odlazak u borbu". Rečima "vodim 12 momaka koji u ovom trenutku žele da igraju za reprezentaciju, a nisu povređeni" stavio je tačku na ovu temu i tako svu pažnju usmerio ka onima koji su tu. Na probleme ne želi da se osvrće, koliko god oni bili značajni.

Poređenja sa sastavima naše selekcije na prethodnim takmičenjima daju konkretan dokaz velikih promena:

- Eurobasket u Turskoj igraće petorica igrača koji su prošlog leta učestvovali na Olimpijskim igrama u Riju - Bogdanović, Birčević, Štimac, Jović i Mačvan.

- U odnosu na Eurobasket 2015, u sastavu će biti samo trojica koja su za Srbiju nastupala i pre dve godine - Bogdanović, Kuzmić i Milosavljević.

Dok je leto odmicalo, a Evropsko prvenstvo se približavalo, doktor reprezentacije Dragan Radovanović bio je u prvom planu praktično koliko i selektor. Poziciju po poziciju, Đorđevićev izbor postajao je sve jasniji, a dileme sve manje, zaključno sa poslednjom, otklonjenom nakon pretposlednjeg treninga "orlova" u Beogradu.

U takvoj situaciji, pritisak na "orlovima" ne može biti isti kao pre svih navedenih problema. Upitan za tu okolnost, Đorđević, ipak, tvrdi da taj pritisak niko nije ni osećao,

"Ako je to za vas pritisak, za nas sigurno nije, zato smo na ovom nivou na kojem smo i bavimo se poslom kojim se bavimo na način na kojim se bavimo. Bez tog pritiska, ostvarivanje ciljeva nije moguće i to je pozitivna stvar za vrhunske sportiste na ovom nivou. To je u nama, u načinu na kojem ćemo predstaviti Srbiju na Eurobasketu".

Ipak, u osvrtu na prethodna tri Đorđevićeva leta na čelu reprezentacije, ne može se pronaći ciklus u kojem je dobio ovoliko otkaza i ovoliko odustajanja igrača koji imaju zavidan kontinuitet među "orlovima".

U pripremi za Svetsko prvenstvo 2014, na kojem je Srbija "eksplodirala" i osvojila srebro, Đorđević je tokom priprema ostajao bez Lučića, Dangubića, Kuzmića, Micića i Nedovića. Godinu kasnije, uoči Eurobasketa 2015, Stefan Jović morao je da preskoči nastupi zbog bola u leđima, a Boban Marjanović zbog povrede stopala i zabrane San Antonija.

Prošlog, olimpijskog leta, Nemanja Bjelica prvi put je propustio akciju "orlova" od kada je ušao u ekipu 2009. godine, a u istom problemu našao se i ovog leta, nakon što je NBA sezonu 2016/17 završio na operaciji.

Kada se te činjenice stave "na papir", stiče se kompletna slika koliko je uoči ovog Eurobasketa bilo problema. To nije alibi ili unapred traženje opravdanja, već dokaz da je na početku puta ka Istanbulu bilo mnogo objektivnih prepreka.

Sa druge strane, košarkaška reprezentacija, na čelu sa Aleksandrom Đorđevićem, navikla nas je na uvek natopljen dres i borbu do kraja, bez obzira na probleme.

"Orlovi", srećno!

Konačan spisak za Eurobasket 2017

Za Srbiju će na Evropskom prvenstvu u Turskoj igrati: Stefan Jović, Vasilije Micić, Bogdan Bogdanović, Dragan Milosavljević, Marko Gudurić, Branko Lazić, Vladimir Lučić, Stefan Birčević, Milan Mačvan, Vladimir Štimac, Ognjen Kuzmić i Boban Marjanović.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar