Емотивни говор Саше Ђорђевића...

На ЕП ће нас представљати 12 најбољих, нека следе дух славних претходника! КСС обележио освајање златних медаља из 1977. и 1997. године.  Они су освајали Европу, сад то желе и "орловима"! Жарко Варајић и Жељко Обрадовић у име шампионских генерација из 1977. и 1997. пожелели срећу репрезентацији на Еуробаскету. "Ви сте најбоље што наша кошарка има", рекао је играчима "Жоц".

Кошарка 29.08.2017 | 12:45
Емотивни говор Саше Ђорђевића...
Кошаркашки савез Србије (КСС) организовао је прославу поводом обележавања златних медаља на Европским првенствима у Барселони (1997. године) и Лијежу (1977)

Окупљенима на овој свечаности најпре се обратио председник КСС Предраг Саша Даниловић.

„Много ми је драго што смо овде. Наша кошарка има богату историју, осам златних медаља. Подсетићемо се како је то изгледало 1977. и 1997. године и пожелети садашњим репрезентативцима срећан пут у Истанбул на Европско првенство“, поручио је Даниловић

Орлове ће на шампионат Старог континента предводити селектор Александар Ђорђевић, који је као плеј предводио некадашњу Југославију до злата у Барселони пре 20 година.

„Желим да се захвалим играчима које тренирам, њихов однос према дресу је за поштовање. Знају колико жара, жеље и воље су уложили. Најбољих 12 ће нас представљати. Ми знамо да ценимо нашу историју и да наставимо низ. Поштујемо ста су раније генерације учиниле и због њих сам постао играч“, рекао је Ђорђевић.

Он се присетио славних претходника.

„Далека 1977. нас обавезује да наставимо низ, ми смо позајмили ваш дрес и учили смо од вас. Ми морамо да вратимо оно што смо позајмили још боље. Хвала свим играчима и даћемо све од себе да дођемо до медаље“, додао је Ђорђевић.

У освит Еуробаскета 2017, Кошаркашки савез Србије (КСС) лепом свечаношћу сетио се великих успеха наших репрезентација на првенствима Европе одржаним пре 20 и 40 година.

У клубу "Привредник" на Дедињу, у присуству председника КСС Предрага Даниловића, легендарних селектора Душана Ивковића и Жељка Обрадовића, као и бивших и садашњих репрезентативаца, обележено је освајање титула 1977. године у Лијежу и 1997. године у Барселони.

Из екипе СР Југославије која је 1997. у Шпанији постала првак Европе, присутни су били њен селектор Жељко Обрадовић, актуелни председник КСС Предраг Даниловић, садашњи селектор "орлова" Александар Ђорђевић и њихови саиграчи Дејан Томашевић, Миленко Топић, Никола Лончар, Мирослав Берић и Никола Булатовић, док је европске шампионе из Лијежа 1977. представљао Жарко Варајић.

Нажалост, изостале су највеће легенде - Дражен Далипагић, Драган Кићановић и Зоран Славнић, па је о чувеној "одбојци" Моке и Киће у финалу против СССР прицао Варајић.

Он је рекао да је "успех привилегија оних који су проникли у тајне свог заната" и одао Ђорђевићу признање на томе што својим речима подиже самопоуздање играча и нације и што није "спустио" циљеве на предстојећем Еуробаскету ни после бројних пехова везаних првенствено за повреде носилаца игре.

"Желим вам да будете храбри, смели и успешни као до сада. Срећно и видимо се на балкону Скупштине града 18. септембра", поручио је окупљеним репрезентативцима Варајић.

Жељко Обрадовић захвалио се функционерима Савеза, својим бившим играцима, што су приредили такву свечаност.

О екипи из Лијежа рекао је да је много заслужна за то што је његова генерација заволела кошарку и наставила да тренира са још већим ентузијазмом, али је истакао да фокус треба да буде на садашњем националном тиму.

"Као и сваке године, Саша има доста проблема са повредама и неодазивањем играча, али шта год да је, момци, ви морате да схватите да сте оно најбоље што наша земља има у кошарци и морате тако да се понашате", озбиљним гласом је говорио трофејни тренер.

"Никад није било лако и неће бити лако, али као што Саша увек излази са највећом амбицијом - такав је био и као играч - и вама треба да буде идеја да ће бити сасвим довољно ако будете сложни и дате све од себе", додао је Обрадовић.

У име "орлова" се окупљенима обратио капитен Милан Мачван, рекавши да је њему и саиграчима задовољство да буду у присуству "највећих легенди српске кошарке" и да се са њима подсете остварених успеха.

Генерације југословенских, односно српских кошаркаша међу својим трофејима имају осам златних медаља са Европских првенстава.

Седамдесетих година су освојене три европске титуле 1973, 1975 и 1977. године. Године распада старе Југославије и постратни период донео је и нови период доминације, 1989, 1991, 1995 и споменута 1997. година чија се годишњица слави.

Овогодишње Европско првенство је на програму од 31. августа и траје до 17. септембра.

Репрезентација Србије у среду путује на групну фазу ЕП, коју ће од 1. до 7. септембра играти у Истанбулу. "Нокаут" мечеви на програму су од 9. септембра у истом граду, где ће се прикључити и по четири најбоље селекције из Хелсинкија, Тел Авива и Клужа.

Извор: моззартспорт/мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар