Emotivni govor Saše Đorđevića...

Na EP će nas predstavljati 12 najboljih, neka slede duh slavnih prethodnika! KSS obeležio osvajanje zlatnih medalja iz 1977. i 1997. godine.  Oni su osvajali Evropu, sad to žele i "orlovima"! Žarko Varajić i Željko Obradović u ime šampionskih generacija iz 1977. i 1997. poželeli sreću reprezentaciji na Eurobasketu. "Vi ste najbolje što naša košarka ima", rekao je igračima "Žoc".

Košarka 29.08.2017 | 12:45
Emotivni govor Saše Đorđevića...
Košarkaški savez Srbije (KSS) organizovao je proslavu povodom obeležavanja zlatnih medalja na Evropskim prvenstvima u Barseloni (1997. godine) i Liježu (1977)

Okupljenima na ovoj svečanosti najpre se obratio predsednik KSS Predrag Saša Danilović.

„Mnogo mi je drago što smo ovde. Naša košarka ima bogatu istoriju, osam zlatnih medalja. Podsetićemo se kako je to izgledalo 1977. i 1997. godine i poželeti sadašnjim reprezentativcima srećan put u Istanbul na Evropsko prvenstvo“, poručio je Danilović

Orlove će na šampionat Starog kontinenta predvoditi selektor Aleksandar Đorđević, koji je kao plej predvodio nekadašnju Jugoslaviju do zlata u Barseloni pre 20 godina.

„Želim da se zahvalim igračima koje treniram, njihov odnos prema dresu je za poštovanje. Znaju koliko žara, želje i volje su uložili. Najboljih 12 će nas predstavljati. Mi znamo da cenimo našu istoriju i da nastavimo niz. Poštujemo sta su ranije generacije učinile i zbog njih sam postao igrač“, rekao je Đorđević.

On se prisetio slavnih prethodnika.

„Daleka 1977. nas obavezuje da nastavimo niz, mi smo pozajmili vaš dres i učili smo od vas. Mi moramo da vratimo ono što smo pozajmili još bolje. Hvala svim igračima i daćemo sve od sebe da dođemo do medalje“, dodao je Đorđević.

U osvit Eurobasketa 2017, Košarkaški savez Srbije (KSS) lepom svečanošću setio se velikih uspeha naših reprezentacija na prvenstvima Evrope održanim pre 20 i 40 godina.

U klubu "Privrednik" na Dedinju, u prisustvu predsednika KSS Predraga Danilovića, legendarnih selektora Dušana Ivkovića i Željka Obradovića, kao i bivših i sadašnjih reprezentativaca, obeleženo je osvajanje titula 1977. godine u Liježu i 1997. godine u Barseloni.

Iz ekipe SR Jugoslavije koja je 1997. u Španiji postala prvak Evrope, prisutni su bili njen selektor Željko Obradović, aktuelni predsednik KSS Predrag Danilović, sadašnji selektor "orlova" Aleksandar Đorđević i njihovi saigrači Dejan Tomašević, Milenko Topić, Nikola Lončar, Miroslav Berić i Nikola Bulatović, dok je evropske šampione iz Liježa 1977. predstavljao Žarko Varajić.

Nažalost, izostale su najveće legende - Dražen Dalipagić, Dragan Kićanović i Zoran Slavnić, pa je o čuvenoj "odbojci" Moke i Kiće u finalu protiv SSSR pricao Varajić.

On je rekao da je "uspeh privilegija onih koji su pronikli u tajne svog zanata" i odao Đorđeviću priznanje na tome što svojim rečima podiže samopouzdanje igrača i nacije i što nije "spustio" ciljeve na predstojećem Eurobasketu ni posle brojnih pehova vezanih prvenstveno za povrede nosilaca igre.

"Želim vam da budete hrabri, smeli i uspešni kao do sada. Srećno i vidimo se na balkonu Skupštine grada 18. septembra", poručio je okupljenim reprezentativcima Varajić.

Željko Obradović zahvalio se funkcionerima Saveza, svojim bivšim igracima, što su priredili takvu svečanost.

O ekipi iz Liježa rekao je da je mnogo zaslužna za to što je njegova generacija zavolela košarku i nastavila da trenira sa još većim entuzijazmom, ali je istakao da fokus treba da bude na sadašnjem nacionalnom timu.

"Kao i svake godine, Saša ima dosta problema sa povredama i neodazivanjem igrača, ali šta god da je, momci, vi morate da shvatite da ste ono najbolje što naša zemlja ima u košarci i morate tako da se ponašate", ozbiljnim glasom je govorio trofejni trener.

"Nikad nije bilo lako i neće biti lako, ali kao što Saša uvek izlazi sa najvećom ambicijom - takav je bio i kao igrač - i vama treba da bude ideja da će biti sasvim dovoljno ako budete složni i date sve od sebe", dodao je Obradović.

U ime "orlova" se okupljenima obratio kapiten Milan Mačvan, rekavši da je njemu i saigračima zadovoljstvo da budu u prisustvu "najvećih legendi srpske košarke" i da se sa njima podsete ostvarenih uspeha.

Generacije jugoslovenskih, odnosno srpskih košarkaša među svojim trofejima imaju osam zlatnih medalja sa Evropskih prvenstava.

Sedamdesetih godina su osvojene tri evropske titule 1973, 1975 i 1977. godine. Godine raspada stare Jugoslavije i postratni period doneo je i novi period dominacije, 1989, 1991, 1995 i spomenuta 1997. godina čija se godišnjica slavi.

Ovogodišnje Evropsko prvenstvo je na programu od 31. avgusta i traje do 17. septembra.

Reprezentacija Srbije u sredu putuje na grupnu fazu EP, koju će od 1. do 7. septembra igrati u Istanbulu. "Nokaut" mečevi na programu su od 9. septembra u istom gradu, gde će se priključiti i po četiri najbolje selekcije iz Helsinkija, Tel Aviva i Kluža.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar