Двије деценије од Барсе! Срби чекају девето злато!

Ко би рекао да је већ прошло двадесет година од тренутка када је време у Југославији на секунд стало, све док Ђорђевићева тројка Хрватима није поцепала мрежу?

Кошарка 29.08.2017 | 22:45
Двије деценије од Барсе! Срби чекају девето злато!
Толико година се обележава од злата у Барселони и првенства на коме је садашњи селектор Србије, Александар Ђорђевић, био МВП шампионата

У време када се обележава 20 година од освајања златне медаље у Барслеони и 40 година од злата у Лијежу, кошаркаши се окупљају да евоцирају успомене на годишњице два велика успеха.

Генерације југословенских, односно српских кошаркаша међу својим трофејима имају осам златних медаља са Европских првенстава.

Седамдесетих година су освојене три европске титуле 1973, 1975 и 1977. године. Године распада старе Југославије и постратни период донео је и нови период доминације, 1989, 1991, 1995 и споменута 1997. година чија се годишњица слави.

Љубитељи спорта стасали током деведесетих година памте Ђорђевићеву тројку Хрватима, док се из Лијежа памти 'одбојка' Кићановића и Славнића у финалу против Совјетског Савеза у коме је Југославија победила 74:61.

Признање МВП шампионата је тада припало Дражену Далипагићу, а селектор је био човек чије име носи и хала 'Александар Николић'.

Двадесет година после Лијежа, Жељко Обрадовић је са својом екипом кренуо у одбрану злата освојеног против Литваније 1995. године. Пораз од Италијана за које је играо Грегор Фућка у првом делу такмичења, али онда победа над истим ривалом у финалу, оставили су будућим генерацијама злато као наслеђе.

Осим до злата, пут до идеалне петорке тада су пронашли и Дејан Бодирога и садашњи председник КСС, Предраг Даниловић.

Да Југославија увек има сјајне кошаркаше потврђено је и 2001. године у Истанбулу, али је тада освојена и последња златна медаља са Европских првенстава. Србија као самостална земља чека на прво, а укупно девето европског злато од финала у Турској и победе над селекцијом домаћина 78:69.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар