Dvije decenije od Barse! Srbi čekaju deveto zlato!

Ko bi rekao da je već prošlo dvadeset godina od trenutka kada je vreme u Jugoslaviji na sekund stalo, sve dok Đorđevićeva trojka Hrvatima nije pocepala mrežu?

Košarka 29.08.2017 | 22:45
Dvije decenije od Barse! Srbi čekaju deveto zlato!
Toliko godina se obeležava od zlata u Barseloni i prvenstva na kome je sadašnji selektor Srbije, Aleksandar Đorđević, bio MVP šampionata

U vreme kada se obeležava 20 godina od osvajanja zlatne medalje u Barsleoni i 40 godina od zlata u Liježu, košarkaši se okupljaju da evociraju uspomene na godišnjice dva velika uspeha.

Generacije jugoslovenskih, odnosno srpskih košarkaša među svojim trofejima imaju osam zlatnih medalja sa Evropskih prvenstava.

Sedamdesetih godina su osvojene tri evropske titule 1973, 1975 i 1977. godine. Godine raspada stare Jugoslavije i postratni period doneo je i novi period dominacije, 1989, 1991, 1995 i spomenuta 1997. godina čija se godišnjica slavi.

Ljubitelji sporta stasali tokom devedesetih godina pamte Đorđevićevu trojku Hrvatima, dok se iz Liježa pamti 'odbojka' Kićanovića i Slavnića u finalu protiv Sovjetskog Saveza u kome je Jugoslavija pobedila 74:61.

Priznanje MVP šampionata je tada pripalo Draženu Dalipagiću, a selektor je bio čovek čije ime nosi i hala 'Aleksandar Nikolić'.

Dvadeset godina posle Liježa, Željko Obradović je sa svojom ekipom krenuo u odbranu zlata osvojenog protiv Litvanije 1995. godine. Poraz od Italijana za koje je igrao Gregor Fućka u prvom delu takmičenja, ali onda pobeda nad istim rivalom u finalu, ostavili su budućim generacijama zlato kao nasleđe.

Osim do zlata, put do idealne petorke tada su pronašli i Dejan Bodiroga i sadašnji predsednik KSS, Predrag Danilović.

Da Jugoslavija uvek ima sjajne košarkaše potvrđeno je i 2001. godine u Istanbulu, ali je tada osvojena i poslednja zlatna medalja sa Evropskih prvenstava. Srbija kao samostalna zemlja čeka na prvo, a ukupno deveto evropskog zlato od finala u Turskoj i pobede nad selekcijom domaćina 78:69.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar