Нове мјере у пољопривреди

Члан Одбора за пољопривреду СДС-а Предраг Јовић изјавио је данас у Бијељини да је, с обзиром на климатске промјене, неопходно хитно увести нове, конструктивне мјере у области пољопривреде.

Република Српска 28.08.2017 | 14:47
Нове мјере у пољопривреди
Он сматра да је неопходно креирати дугорочну стабилну политику у пољопривреди, дефинисати мјере и буџет као важан фактор очувања пољопривредне производње, те обезбјеђивања прихода пољопривредном произвођачу.

Јовић је на конференцији за новинаре рекао да климатске промјене из године у годину имају све деструктивнији утицај на пољопривреду и да аграрна политика мора дати одговарајућу подршку пољопривредним произвођачима, који се не могу сами носити са овим изазовима.

Он сматра да актуелна пољопривредна политика Републике Српске нема ниједан од неопходних елемената којим би се пољопривредницима олакшало прилагођавање климатским промјенама.

"Политика Владе Републике Српске, у оквиру аграрне политике коју спроводи ресорно министарство, до сада није била фокусирана на ублажавање посљедица екстремних временских прилика, што се јасно види у посљедњих 10 година, од којих су седам биле сушне, а од њих и четири екстремно сушне", навео је Јовић и додао да све више пољопривредника одустаје од производње.

Он је оптужио Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске да годинама уназад уводи "ретроградне и катастрофалне промјене", као и Владу Српске да јој пољопривреда није приоритет и да се то види по буџету, који се, како каже, није повећавао током посљедњих 10 година.

Јовић је оцијенио да краткорочне и дугорочне мјере које је изнијело ресорно министарство неће донијети никаква побољшања у пољопривредној производњи.

Он сматра демагогијом приједлог ресорног министарства да се разговара са банкама, Инвестиционо-развојном банком и осигуравајућим кућама да би се помогло пољопривреди.

Јовић је додао да СДС има конкретне мјере за помоћ пољопривреди, те да се оне односе на исплаћивање штете по засијаним површинама, посебно ратарских култура, да штету треба исплатити и воћарима, и то по килограму, зависно од претрпљене штете.

Он је навео, између осталог, да је неопходно потпуно ослободити закупце и концесионаре плаћања пољопривредног земљишта, а не, како ресорно министарство предлаже, да плаћају 50 одсто.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

О љепото паметна

28.08.2017 13:30

Па гдје си до сад паметнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

28.08.2017 13:44

Ја немогу да то висе слусам! Ми це мо се трудити , настојати, залагати,то је смо баба млати лан да је продје данн. Треба казати ста треба урадити и ДО КАДА и ста це бити ако НЕ? Предлагати обецавати то га је ДОСТА. Од 1946 ста је све рецено нити ста наводнито нити одводнито а о Стаклењацима и да се неприца.Зито сазоре нема ко да откупи , Воце сазори исто, нигдје Хладњаце у свему смо нај заостали у свјету.Залостан је папир за насе ДИПЛОМЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

28.08.2017 14:00

Е нека си и ти нешто рекао. Све сами стручњаци а нама никада горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омладинац

28.08.2017 14:04

Сматрам да не би била лоса идеја да министарство омогуци неке подстицаје у виду попуста на механизацију за наводњавање тако сто це сваком пољопривреднику који се одлуци на тај потез изаци у сусрет уцествовањем у куповини макар 50% од цијене система да плати дрзава, поред регресираног горива и неких других подстицаја који не играју толику улогу као ови када је у питању суса..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

28.08.2017 15:21

Прави цовјек на правом мјесту.зивио министре

ОДГОВОРИТЕ