Nove mjere u poljoprivredi

Član Odbora za poljoprivredu SDS-a Predrag Jović izjavio je danas u Bijeljini da je, s obzirom na klimatske promjene, neophodno hitno uvesti nove, konstruktivne mjere u oblasti poljoprivrede.

Republika Srpska 28.08.2017 | 14:47
Nove mjere u poljoprivredi
On smatra da je neophodno kreirati dugoročnu stabilnu politiku u poljoprivredi, definisati mjere i budžet kao važan faktor očuvanja poljoprivredne proizvodnje, te obezbjeđivanja prihoda poljoprivrednom proizvođaču.

Jović je na konferenciji za novinare rekao da klimatske promjene iz godine u godinu imaju sve destruktivniji uticaj na poljoprivredu i da agrarna politika mora dati odgovarajuću podršku poljoprivrednim proizvođačima, koji se ne mogu sami nositi sa ovim izazovima.

On smatra da aktuelna poljoprivredna politika Republike Srpske nema nijedan od neophodnih elemenata kojim bi se poljoprivrednicima olakšalo prilagođavanje klimatskim promjenama.

"Politika Vlade Republike Srpske, u okviru agrarne politike koju sprovodi resorno ministarstvo, do sada nije bila fokusirana na ublažavanje posljedica ekstremnih vremenskih prilika, što se jasno vidi u posljednjih 10 godina, od kojih su sedam bile sušne, a od njih i četiri ekstremno sušne", naveo je Jović i dodao da sve više poljoprivrednika odustaje od proizvodnje.

On je optužio Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske da godinama unazad uvodi "retrogradne i katastrofalne promjene", kao i Vladu Srpske da joj poljoprivreda nije prioritet i da se to vidi po budžetu, koji se, kako kaže, nije povećavao tokom posljednjih 10 godina.

Jović je ocijenio da kratkoročne i dugoročne mjere koje je iznijelo resorno ministarstvo neće donijeti nikakva poboljšanja u poljoprivrednoj proizvodnji.

On smatra demagogijom prijedlog resornog ministarstva da se razgovara sa bankama, Investiciono-razvojnom bankom i osiguravajućim kućama da bi se pomoglo poljoprivredi.

Jović je dodao da SDS ima konkretne mjere za pomoć poljoprivredi, te da se one odnose na isplaćivanje štete po zasijanim površinama, posebno ratarskih kultura, da štetu treba isplatiti i voćarima, i to po kilogramu, zavisno od pretrpljene štete.

On je naveo, između ostalog, da je neophodno potpuno osloboditi zakupce i koncesionare plaćanja poljoprivrednog zemljišta, a ne, kako resorno ministarstvo predlaže, da plaćaju 50 odsto.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

O ljepoto pametna

28.08.2017 13:30

Pa gdje si do sad pametnice

ODGOVORITE
Name

komsija

28.08.2017 13:44

Ja nemogu da to vise slusam! Mi ce mo se truditi , nastojati, zalagati,to je smo baba mlati lan da je prodje dann. Treba kazati sta treba uraditi i DO KADA i sta ce biti ako NE? Predlagati obecavati to ga je DOSTA. Od 1946 sta je sve receno niti sta navodnito niti odvodnito a o Staklenjacima i da se neprica.Zito sazore nema ko da otkupi , Voce sazori isto, nigdje Hladnjace u svemu smo naj zaostali u svjetu.Zalostan je papir za nase DIPLOME.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

28.08.2017 14:00

E neka si i ti nešto rekao. Sve sami stručnjaci a nama nikada gore.

ODGOVORITE
Name

Omladinac

28.08.2017 14:04

Smatram da ne bi bila losa ideja da ministarstvo omoguci neke podsticaje u vidu popusta na mehanizaciju za navodnjavanje tako sto ce svakom poljoprivredniku koji se odluci na taj potez izaci u susret ucestvovanjem u kupovini makar 50% od cijene sistema da plati drzava, pored regresiranog goriva i nekih drugih podsticaja koji ne igraju toliku ulogu kao ovi kada je u pitanju susa..

ODGOVORITE
Name

Istina

28.08.2017 15:21

Pravi covjek na pravom mjestu.zivio ministre

ODGOVORITE