Умиру без сопственог крова

Измештање избеглица из добојског дома пензионера и даље само празно слово на папиру. Влада РС годишње издваја стотине хиљада марака за функционисање комплекса

Република Српска 28.08.2017 | 14:29
Умиру без сопственог крова
Пета по реду Влада РС обећава најстаријим житељима регије Добој да ће комплекс Дома пензионера у центру града бити враћен намени, а избегли и расељени који га готово две деценије користе као алтернативни смештај, коначно добити свој кров над главом.

За разлику од четири претходна министра за избеглице и расељене у Влади РС, садашњи Давор Чордаш се у давању новог обећања "покрио" актом Владе из маја ове године да би донацијама и кредитима у наредне две године требало да се реализује овај пројекат, вредан 72 милиона марака.

У намери да проверимо колико верују новим обећањима политичара, посетили смо добојски Дом пензионера у којем од обећања до обећања буквално умиру, већином прогнаници из ФБиХ, са простора Маглаја и Завидовића.

Иза врата собица од 16 квадрата понегде се чује жамор, а они ретки који изађу на ходник и сиђу до најближе трговине по хлеб и остале потрепштине ходају као зомбији.

- Како да верујемо да ћемо добити свој кутак уместо ове чамотиње? На нама тако годинама перу новац, богате се и иживљавају - огорчена је једна од млађих станара, Гордана Ђурић, иначе са простора Озрена, односно Пањика, који је Дејтонским разграничењем припао општини Лукавац (ФБиХ).

Каже да за симболичну накнаду помаже двоје старијих станара Дома и тако преживљава, јер јој је муж недавно добио отказ у комуналном предузећу.

Ништа више није оптимистична ни Мара Марковић (80) из Стога у општини Завидовићи, којој је кућа до тамошње Цркве Светог Ђорђа до темеља срушена падом Возуће у муслиманске руке.

- Мислим да ћу умрети не дочекавши да нам 20 година обећавано испуне - каже Мара.

Ни код Лепосаве Миличевић из Каменице, Драгославе Јовановић из Бочиње и других, на које смо наишли током нашег обиласка, не види ни трачак наде. Нису желели да причају да ли су основане тврдње да не мали број станара, избеглих и интерно расељених, бесправно користи смештај у Дому.

- Користе га и они који су продали своју имовину у ФБиХ, изградили куће по Србији и разним местима у РС. Највише у Добоју, али су у новоизграђеним кућама у насељима Усора, Пољице, Баре, Аеродром и Буковици Великој сместили своје синове и кћери, а они остали да живе у Дому - тврдња је из Регионалног удружења пензионера.

Ако и има истинитости у овоме, чини се да Одсек, односно ресорно Министарство због вишегодишњих јалових обећања о размештању станара "жмури" на ову чињеницу.

- Као што нам прећутно сада плаћају и струју коју користимо, само да се не бисмо бунили и дизали буку због њихове срамоте и празних обећања о размештању - кажу нам окупљени испред комплекса.

Гордана Ђурић богате се на нама обећањима.

Још пре више од деценију тадашња Влада се обавезала да ће закључно са априлом 2007. финансирати алтернативни смештај за тада 151 породицу, смештену у Дому пензионера. И тада, па и сада, остало је све само прича и обећања.

БЕЗ ВОДЕ, ГРЕЈАЊА, СТРУЈЕ...

КАКО се ближи зима, по досадашњој пракси, станари Дома имаће само проблема у његовом коришћењу, јер до сада стотинак породица у њему немају воду, грејање или струју, коју им искључују због неплаћања од стране ресорног Министарства за избеглице и расељене.

Иначе, добојска Електродистрибуција је последњи пут струју у Дому пензионера искључила због дуга у висини од 22.000 марака. Иако дуг није измирен, станари алтернативног смештаја су поново прикључени на мрежу, након интервенција из министарства, као и Градске управе Добоја.

ОСТАО САМО "КОСТУР"

Од пре рата луксузног и лепо уређеног геријатријског центра за општине Добој, Модричу, Шамац, Грачаницу и друге из тадашње добојске регије, остао је чини се само "костур". Приземље је девастирано и опустошено, лифт и све просторије су ван функције на тој етажи, а ситуација није много боља ни на осталих пет спратова.

(Новости)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

блбл

28.08.2017 12:54

Ста је са њиховом имовином у Федерацији? Ако су имали некакву некретнину до сада је сигурно врацена. Друга је ствар ако су је тамо продали а овде цекају сместај од владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПДПД

28.08.2017 13:13

Несхватљиво ми је да неко 25 година живи у алтернативном смјештају и није се снашао па би чак и протествовали јер им нико није направио куће. Част немоћнима који имају 70-80 година мада су и они имали 45-50 кад су досли. Све опстине су дијелиле плацеве за куће. Материјал... Било је донација разних..Ево даћу сеоско имање на Козари на кориштење. Хоће ли неко из тог дома да дође живјети

Name

Вајка

28.08.2017 13:47

А не, ако би дао стан или кућу у БЛ, можда би дошли. Режије не плаћају никад, а за храну се снадју.

Name

Саса

28.08.2017 17:48

продали сад цекају да Јим Влада направи куце

Name

сви мудраци

28.08.2017 13:15

Имовину или новац од имовине су дали дјеци а они цекају смјестај за дз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теги

28.08.2017 13:49

Ма супер су они раја, егленише се и кафенише по цијели дан и тако 20 и кусур година. Раја права

Name

Кизо

28.08.2017 13:19

Жао ми је што су ови људи сада у великом проблему, али мислим да су велики нерадници. Прије 20 година нису били сви стари и болесни. И ја сам из ФБиХ. Дошли смо у Добој само са аутом и личним стварима. Али као сав нормалан свијет имали смо тамо кућу. Продали је чим смо могли и купили стан у Добоју. Родитељи радили све и свашта ( раде и данас ). Купили плац и 10 година правили кућу 8x6. Иде живот некако, не треба се препустити стихији да те носи и чекати нешто. Мора да су и тамо само сједили. Још једном, жао ми је и вјерујем да имају велики проблем. Само, сад је касно и препуштени су овим лоповима да од њих очекују цркавицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

28.08.2017 13:42

НИЈЕ СВИМА ОСТАЛА ИМОВИНА ЦИТАВА ДА МОГУ ПРОДАТИ...И АКО ЈЕСТЕ ЦИЈЕНЕ СУ ПОНИЗАВАЈУЦЕ МАЛЕ. ТАКО ДА ЗА ТО ПАРА МОГУ САМО ДА СЕ ДОБРО НАПИЈУ И ПОСЛЕ ТОГА ДА СЕ ЗАПАЛЕ БЕНЗИНОМ....АКО ИМ ОСТАНЕ ПАРА.

Name

@XXЛ

28.08.2017 14:28

Зашто се нису вратили својим кућама? Залетили су се сви продавати одмах по завршетку рата, мислили су да ће им Крајишник свима направити срБске виле са базенима. Довољно је прочитати "након пада Возуће у муслиманске руке" да се види колико су још увијек затровани мржњом и залуђени великосрбством. Возућа је ОСЛОБОЂЕНА од стране Армије БиХ, једине признате и легитимне војске на простору Босне и Херцеговине! Идеје о великој србији и хрватској су заувијек уништене, капак, крај приче!

Name

милан

28.08.2017 14:41

XXЛ Исто као у федерацији цијене земље и куца у РС су исто тако понизавајуце мале. Једноставно како за мале паре продас имање у федерацији тако за мале паре мозес купити имање у РС Ја мислим да је овде највеци проблем тзв 'природно разбијање породица' тј ако је неко 1995 имо свега 10 годиња и зивио са родитењима, сада има преко 30 и има своју породицу

Name

БРОДЈАНИН

28.08.2017 14:26

у Броду добили станове на кориштење док им се не обнови имовина и види сад неће да врате станове, сељаку лијепо у граду........................ почетком септембра заказане три деложације................................

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паразити 99%

28.08.2017 14:59

Да су за ове силне године по једну циглу уградјивали мјесецно сада би имали своје домове.Ово је примјер како цовјек мозе бит паразит и најљепсе године провести кукајуци а не цинеци ниста. Све дзаба па оплети. А ако се сјецате да су вец објављивани текстови како демонтирају радијаторе и продају као старо гвоздје...1 % заслузује помоц а ово све истјерат и Бога не поменут...паразити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

29.08.2017 11:57

Тацно тако,99% паразити и велики,велики нерадници и лијенцине.