Umiru bez sopstvenog krova

Izmeštanje izbeglica iz dobojskog doma penzionera i dalje samo prazno slovo na papiru. Vlada RS godišnje izdvaja stotine hiljada maraka za funkcionisanje kompleksa

Republika Srpska 28.08.2017 | 14:29
Umiru bez sopstvenog krova
Peta po redu Vlada RS obećava najstarijim žiteljima regije Doboj da će kompleks Doma penzionera u centru grada biti vraćen nameni, a izbegli i raseljeni koji ga gotovo dve decenije koriste kao alternativni smeštaj, konačno dobiti svoj krov nad glavom.

Za razliku od četiri prethodna ministra za izbeglice i raseljene u Vladi RS, sadašnji Davor Čordaš se u davanju novog obećanja "pokrio" aktom Vlade iz maja ove godine da bi donacijama i kreditima u naredne dve godine trebalo da se realizuje ovaj projekat, vredan 72 miliona maraka.

U nameri da proverimo koliko veruju novim obećanjima političara, posetili smo dobojski Dom penzionera u kojem od obećanja do obećanja bukvalno umiru, većinom prognanici iz FBiH, sa prostora Maglaja i Zavidovića.

Iza vrata sobica od 16 kvadrata ponegde se čuje žamor, a oni retki koji izađu na hodnik i siđu do najbliže trgovine po hleb i ostale potrepštine hodaju kao zombiji.

- Kako da verujemo da ćemo dobiti svoj kutak umesto ove čamotinje? Na nama tako godinama peru novac, bogate se i iživljavaju - ogorčena je jedna od mlađih stanara, Gordana Đurić, inače sa prostora Ozrena, odnosno Panjika, koji je Dejtonskim razgraničenjem pripao opštini Lukavac (FBiH).

Kaže da za simboličnu naknadu pomaže dvoje starijih stanara Doma i tako preživljava, jer joj je muž nedavno dobio otkaz u komunalnom preduzeću.

Ništa više nije optimistična ni Mara Marković (80) iz Stoga u opštini Zavidovići, kojoj je kuća do tamošnje Crkve Svetog Đorđa do temelja srušena padom Vozuće u muslimanske ruke.

- Mislim da ću umreti ne dočekavši da nam 20 godina obećavano ispune - kaže Mara.

Ni kod Leposave Miličević iz Kamenice, Dragoslave Jovanović iz Bočinje i drugih, na koje smo naišli tokom našeg obilaska, ne vidi ni tračak nade. Nisu želeli da pričaju da li su osnovane tvrdnje da ne mali broj stanara, izbeglih i interno raseljenih, bespravno koristi smeštaj u Domu.

- Koriste ga i oni koji su prodali svoju imovinu u FBiH, izgradili kuće po Srbiji i raznim mestima u RS. Najviše u Doboju, ali su u novoizgrađenim kućama u naseljima Usora, Poljice, Bare, Aerodrom i Bukovici Velikoj smestili svoje sinove i kćeri, a oni ostali da žive u Domu - tvrdnja je iz Regionalnog udruženja penzionera.

Ako i ima istinitosti u ovome, čini se da Odsek, odnosno resorno Ministarstvo zbog višegodišnjih jalovih obećanja o razmeštanju stanara "žmuri" na ovu činjenicu.

- Kao što nam prećutno sada plaćaju i struju koju koristimo, samo da se ne bismo bunili i dizali buku zbog njihove sramote i praznih obećanja o razmeštanju - kažu nam okupljeni ispred kompleksa.

Gordana Đurić bogate se na nama obećanjima.

Još pre više od deceniju tadašnja Vlada se obavezala da će zaključno sa aprilom 2007. finansirati alternativni smeštaj za tada 151 porodicu, smeštenu u Domu penzionera. I tada, pa i sada, ostalo je sve samo priča i obećanja.

BEZ VODE, GREJANjA, STRUJE...

KAKO se bliži zima, po dosadašnjoj praksi, stanari Doma imaće samo problema u njegovom korišćenju, jer do sada stotinak porodica u njemu nemaju vodu, grejanje ili struju, koju im isključuju zbog neplaćanja od strane resornog Ministarstva za izbeglice i raseljene.

Inače, dobojska Elektrodistribucija je poslednji put struju u Domu penzionera isključila zbog duga u visini od 22.000 maraka. Iako dug nije izmiren, stanari alternativnog smeštaja su ponovo priključeni na mrežu, nakon intervencija iz ministarstva, kao i Gradske uprave Doboja.

OSTAO SAMO "KOSTUR"

Od pre rata luksuznog i lepo uređenog gerijatrijskog centra za opštine Doboj, Modriču, Šamac, Gračanicu i druge iz tadašnje dobojske regije, ostao je čini se samo "kostur". Prizemlje je devastirano i opustošeno, lift i sve prostorije su van funkcije na toj etaži, a situacija nije mnogo bolja ni na ostalih pet spratova.

(Novosti)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

blbl

28.08.2017 12:54

Sta je sa njihovom imovinom u Federaciji? Ako su imali nekakvu nekretninu do sada je sigurno vracena. Druga je stvar ako su je tamo prodali a ovde cekaju smestaj od vlade.

ODGOVORITE
Name

PDPD

28.08.2017 13:13

Neshvatljivo mi je da neko 25 godina živi u alternativnom smještaju i nije se snašao pa bi čak i protestvovali jer im niko nije napravio kuće. Čast nemoćnima koji imaju 70-80 godina mada su i oni imali 45-50 kad su dosli. Sve opstine su dijelile placeve za kuće. Materijal... Bilo je donacija raznih..Evo daću seosko imanje na Kozari na korištenje. Hoće li neko iz tog doma da dođe živjeti

Name

Vajka

28.08.2017 13:47

A ne, ako bi dao stan ili kuću u BL, možda bi došli. Režije ne plaćaju nikad, a za hranu se snadju.

Name

Sasa

28.08.2017 17:48

prodali sad cekaju da Jim Vlada napravi kuce

Name

svi mudraci

28.08.2017 13:15

Imovinu ili novac od imovine su dali djeci a oni cekaju smjestaj za dz.

ODGOVORITE
Name

Tegi

28.08.2017 13:49

Ma super su oni raja, egleniše se i kafeniše po cijeli dan i tako 20 i kusur godina. Raja prava

Name

Kizo

28.08.2017 13:19

Žao mi je što su ovi ljudi sada u velikom problemu, ali mislim da su veliki neradnici. Prije 20 godina nisu bili svi stari i bolesni. I ja sam iz FBiH. Došli smo u Doboj samo sa autom i ličnim stvarima. Ali kao sav normalan svijet imali smo tamo kuću. Prodali je čim smo mogli i kupili stan u Doboju. Roditelji radili sve i svašta ( rade i danas ). Kupili plac i 10 godina pravili kuću 8x6. Ide život nekako, ne treba se prepustiti stihiji da te nosi i čekati nešto. Mora da su i tamo samo sjedili. Još jednom, žao mi je i vjerujem da imaju veliki problem. Samo, sad je kasno i prepušteni su ovim lopovima da od njih očekuju crkavicu.

ODGOVORITE
Name

XXL

28.08.2017 13:42

NIJE SVIMA OSTALA IMOVINA CITAVA DA MOGU PRODATI...I AKO JESTE CIJENE SU PONIZAVAJUCE MALE. TAKO DA ZA TO PARA MOGU SAMO DA SE DOBRO NAPIJU I POSLE TOGA DA SE ZAPALE BENZINOM....AKO IM OSTANE PARA.

Name

@XXL

28.08.2017 14:28

Zašto se nisu vratili svojim kućama? Zaletili su se svi prodavati odmah po završetku rata, mislili su da će im Krajišnik svima napraviti srBske vile sa bazenima. Dovoljno je pročitati "nakon pada Vozuće u muslimanske ruke" da se vidi koliko su još uvijek zatrovani mržnjom i zaluđeni velikosrbstvom. Vozuća je OSLOBOĐENA od strane Armije BiH, jedine priznate i legitimne vojske na prostoru Bosne i Hercegovine! Ideje o velikoj srbiji i hrvatskoj su zauvijek uništene, kapak, kraj priče!

Name

milan

28.08.2017 14:41

XXL Isto kao u federaciji cijene zemlje i kuca u RS su isto tako ponizavajuce male. Jednostavno kako za male pare prodas imanje u federaciji tako za male pare mozes kupiti imanje u RS Ja mislim da je ovde najveci problem tzv 'prirodno razbijanje porodica' tj ako je neko 1995 imo svega 10 godinja i zivio sa roditenjima, sada ima preko 30 i ima svoju porodicu

Name

BRODJANIN

28.08.2017 14:26

u Brodu dobili stanove na korištenje dok im se ne obnovi imovina i vidi sad neće da vrate stanove, seljaku lijepo u gradu........................ početkom septembra zakazane tri deložacije................................

ODGOVORITE
Name

Paraziti 99%

28.08.2017 14:59

Da su za ove silne godine po jednu ciglu ugradjivali mjesecno sada bi imali svoje domove.Ovo je primjer kako covjek moze bit parazit i najljepse godine provesti kukajuci a ne cineci nista. Sve dzaba pa opleti. A ako se sjecate da su vec objavljivani tekstovi kako demontiraju radijatore i prodaju kao staro gvozdje...1 % zasluzuje pomoc a ovo sve istjerat i Boga ne pomenut...paraziti

ODGOVORITE
Name

Svedska

29.08.2017 11:57

Tacno tako,99% paraziti i veliki,veliki neradnici i lijencine.