Без НАТО-а ЕУ се не одбрани

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упозорио је да након Бреxита није могуће да ЕУ издржи без помоћи земаља које нису у Унији.

Свијет 28.08.2017 | 11:53
Без НАТО-а ЕУ се не одбрани
Европска унија не би била у стању да се одбрани без НАТО-а и два кључна савезника ван Уније - САД и Велике Британије, оцијенио је Столтенберг.

"Након Бреxита, двије земље са највишим издацима за одбрану, САД и Велика Британија, биће ван ЕУ а три од четири борбене групе на источном крилу су под командом држава ван ЕУ", рекао је Столтенберг у интервјуу који је данас објавио пољски лист Жечпосполита.

Столтенберг је нагласио да се НАТО залаже за јачање одбране ЕУ с тим да морају да се допуњавају а не да буду једни другима конкуренција.

"Желимо више европских снага, више модерних способности, више издатака за одбрану, мање фрагментације. Морамо да избјегнемо дуплирање као стварање европских команди или европске армије. И реторике да би Европа успјела да се снађе без НАТО-а", рекао је Столтенберг.

Генерални секретар НАТО-а изјавио је у интервјуу да западни савезници не желе нови хладни рат са Русијом јер ће она увијек остати највећи сусјед са којим мора да се води политички дијалог.

"Русија мора да зна да кршење међународног права повлачи консеквенце. Зато подржавамо санкције, зато са њом суспендујемо сарадњу, зато јачамо одбрамбене способности. Али истовремено не желимо повратак хладног рата, не желимо отворену конфронтацију", рекао је Столтенберг.

Генерални секретар подсјетио је такође Пољску да је НАТО заснован на поштовању правне државе и грађанским слободама и апеловао да их Пољска поштује.

 (Вијести)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

хе хе хе

28.08.2017 09:59

хе хе хе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.09.2017 10:12

Коме ви то прицате,да да, испде то некако овако; као да смо младолетни 'недорасли о јос тога ; Момци , ви само зелите насу лови о ниста висе.

Name

Господине,

28.08.2017 10:19

јос не цу ,ко це то да нападне европу ,ајде не лупетај .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ех

28.08.2017 10:59

Да нема звецкања орузјем од сране НАТА никд неби било рата нити политицара који нас полако гурају у смрт и неизвијесност.ОВО ЗЛО НАМЕТНУТО УНИСТИТ.

Name

васкрсија

28.08.2017 10:38

Зар неко напада МеркелЕУ?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

28.08.2017 12:47

И они имају свог Додика . Измисља непријатеље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Име,

28.08.2017 16:35

богами ,нису јос дорасли додику, недај бозе даје негде у америци"разбио би брзо Амере