Bez NATO-a EU se ne odbrani

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da nakon Brexita nije moguće da EU izdrži bez pomoći zemalja koje nisu u Uniji.

Svijet 28.08.2017 | 11:53
Bez NATO-a EU se ne odbrani
Evropska unija ne bi bila u stanju da se odbrani bez NATO-a i dva ključna saveznika van Unije - SAD i Velike Britanije, ocijenio je Stoltenberg.

"Nakon Brexita, dvije zemlje sa najvišim izdacima za odbranu, SAD i Velika Britanija, biće van EU a tri od četiri borbene grupe na istočnom krilu su pod komandom država van EU", rekao je Stoltenberg u intervjuu koji je danas objavio poljski list Žečpospolita.

Stoltenberg je naglasio da se NATO zalaže za jačanje odbrane EU s tim da moraju da se dopunjavaju a ne da budu jedni drugima konkurencija.

"Želimo više evropskih snaga, više modernih sposobnosti, više izdataka za odbranu, manje fragmentacije. Moramo da izbjegnemo dupliranje kao stvaranje evropskih komandi ili evropske armije. I retorike da bi Evropa uspjela da se snađe bez NATO-a", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a izjavio je u intervjuu da zapadni saveznici ne žele novi hladni rat sa Rusijom jer će ona uvijek ostati najveći susjed sa kojim mora da se vodi politički dijalog.

"Rusija mora da zna da kršenje međunarodnog prava povlači konsekvence. Zato podržavamo sankcije, zato sa njom suspendujemo saradnju, zato jačamo odbrambene sposobnosti. Ali istovremeno ne želimo povratak hladnog rata, ne želimo otvorenu konfrontaciju", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar podsjetio je takođe Poljsku da je NATO zasnovan na poštovanju pravne države i građanskim slobodama i apelovao da ih Poljska poštuje.

 (Vijesti)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

he he he

28.08.2017 11:59

he he he...

ODGOVORITE
Name

Re

01.09.2017 12:12

Kome vi to pricate,da da, ispde to nekako ovako; kao da smo mladoletni 'nedorasli o jos toga ; Momci , vi samo zelite nasu lovi o nista vise.

Name

Gospodine,

28.08.2017 12:19

jos ne cu ,ko ce to da napadne evropu ,ajde ne lupetaj .

ODGOVORITE
Name

eh

28.08.2017 12:59

Da nema zveckanja oruzjem od srane NATA nikd nebi bilo rata niti politicara koji nas polako guraju u smrt i neizvijesnost.OVO ZLO NAMETNUTO UNISTIT.

Name

vaskrsija

28.08.2017 12:38

Zar neko napada MerkelEU?!?

ODGOVORITE
Name

Ime

28.08.2017 14:47

I oni imaju svog Dodika . Izmislja neprijatelje

ODGOVORITE
Name

Re Ime,

28.08.2017 18:35

bogami ,nisu jos dorasli dodiku, nedaj boze daje negde u americi"razbio bi brzo Amere