ПЛ: Арсенал добро прошао - "само" 4:0 за Ливерпул!

"Тобџије" су на "Енфилду" избориле пораз прихватљивом разликом у односу на оно како су изгледале током 90 и кусур минута непријатно неравноправног фудбала.  Страва и ужас Арсеналове одбране: Ливерпул прегазио Тобџије на Енфилду! Потпуна рапсодија Редса са убедљивих 4:0.

Фудбал 27.08.2017 | 22:50
ПЛ: Арсенал добро прошао - "само" 4:0 за Ливерпул!
Фудбалери Арсенала добро су прошли данас пред 53.206 навијача на "Енфилду" на којем су доживели дебакл у 3. колу Премијер лиге у судару са старим ривалом Ливерпулом.

Растрчани, једноставни и пребрзи Ливерпул декласирао је састав легендарног менаџера Арсена Венгера резултатом 4:0 (2:0), али је утисак да су "тобџије" могле да доживе и убедљивији пораз.

Иначе, трећи узастопни од "редса", а други у низу ове сезоне у Премијер лиги после 1:0 у корист Стоука на обалама Трента пре седам дана.

Голмана Петра Чеха, који је на Мерсисајд дошао са 26 примљених голова у каријери у сударима са Ливерпулом, "бушили" су редом Роберто Фирмино (17), Садио Мане (40), Мохамед Салах (57) и резервиста Данијел Стариџ (77).

Ливерпул је сезону отворио ремијем са Вотфордом на страни резлтатом 3:3, у утакмици у којој је имао два гола предности, али је потом везао четири победе у низу - две над Хофенхајмом у квалификацијама за Лигу шампиона (1:2, 4:2) и две на "Енфилду" у шампионату: тешких 1:0 против Кристал Паласа и незаборавних 4:0 у дуелу са екипом којој је Јирген Клоп од доласка у Енглеску испоручио 14 голова на четири утакмице!?

После стартног ремија Клопа и Венгера од 3:3, "редси" су први пут од маја 1998. године везали три лигашке победе над ривалом из Лондона: 3:4, 3:1 и 4:0. Укратко, Венгерове екипе у мечевима са Клоповим саставима примају у просеку 3,5 голова по сусрету.

Ливерпул је на старту 2017/18 сезоне најавио да ће наставити да доминира у такозваној "Биг 6" лиги састављеној од шест стандардних фаворита за врх табеле у којој се налазе још манчестерски клубови, Челси и Тотенхем.

Прошле, "редси" су "освојили" овај шампионат са 20 од 30 могућих бодова, али нису били прваци због резултата попут оног са Вотфордом на старту ове сезоне и сличних киксева у дуелима са тимовима из доњег дела табеле. 

У исто време, Арсенал који је "испао" прошле сезоне из лиге "Велике шесторке", најавио је да ће и ове бити "топовска" храна за ривале из врха, против којих често губи већ у првих 15-20 минута утакмице.

Да ће тако бити и ове недеље поподне, могло је да се препозна већ у 25. минуту када је Чех увелико био фаворит за играча меча иако је на семафору стајало 1:0 након акције у којој је голман Арсенала извео гол-аут у шестој секунди 17. минута утакмице, а 13 секунди касније Фирмино главом на центаршут Џоа Гомеза први пут затресао мрежу.

Ливерпул је у првом кварталу дербија који то није био имао три шута у оквир гола и два неискоришћена зицера, уз два ударца који су прохујали поред Чехових статива, док је на другој страни Клопово изненађење у стартној постави, Лорис Каријус, био поптуно незапослен.

После серије неискоришћених прилика, Ливерпул је други гол постигао тек у 40. минуту, када је севнула контра, а Садио Мане без дриблинга и "по" муке решио 1 на 1 са Робом Холдингом погодивши доњи леви угао Чеховог гола.

Асистирао му је Фирмино, који је већ тада имао учинак од три гола и три асистенције у првих пет мечева сезоне, а да ће ово бити најслађа утакмица "редса" и фин опроштај од навијача уочи ФИФА паузе за квалификације, постало је јасно већ у 57. минуту, када је пребрзи Мохамед Салах скинуо храбро главом лопту "с копачке" Ектору Бељерину и онда извео контру 1 на 0 без проблема бежећи одбрани Арсенала пуних 60 метара.

Потом је само поентирао за 3:0 и неверицу на лицу "професора" Венгера, који је несхватљиве потезе на тржишту играча претходних сезона упаковао у изостављање тројице свеже доведених играча из прошлог и текућег прелазног рока - и Шкодран Мустафи, доведен прошле, и Асмир Колашинац и најскупљи играч у историји клуба, Александр Лаказет, изостављени су из стартних 11 за овај меч.

Лаказет, плаћен 53 милиона евра, морао је да уступи место једном од двојице "побуњеника", Алексиса Санчеза, који је заиграо у шпицу уз још једног незадовољног аса, Месута Озила, као и данас најмотивисанијег међу њима, Данија Велбека.

Подсећамо, укупно 90 милиона евра плаћени Озил и Санчез налазе се на четири дана од уласка у последњу сезону уговора са Арсеналом, који ће их - уколико не продуже сарадњу с клубом до 31. августа (четвртак) - наредне зиме вероватно изгубити без обештећења.

Да ли ће Венгер успети после данашње утакмице да их убеди да је за њих најбоље да остану и запну свом снагом у Премијер лиги и Лиги Европе, такмичењу у којем ће се Арсенал после 20 година у Лиги шампиона ове јесени опробати и са Црвеном звездом, велико је питање. Уосталом, преговори о наставку сарадње између Арсенала, Немца и Чилеанца трају пуних годину дана и, до данас, нису завршени договором.

Како је Венгер отворио сезону у Премијер лиги, делује да ће управо Лига Европе бити такмичење у којем ће за њега и клуб бити могућ повратак у Лигу шампиона наредне сезоне...

У финишу меча шансу је добио и српски фудбалер Марко Грујић, који је заменио Емреа Џана.

Тотенхему бод у два меча на "Вемблију"

Привремену селидбу на "Вембли", услед изградње новог "Вајт Харт Лејна", Тотенхем је "платио" освајањем једног бода од шест могућих у прва два меча и то након што је прошле био једини непоражени тим у Премијер лиги на свом терену. "Певце" је после стартног пораза од Челсија од 0:2, ове недеље поподне шокирао Барнли који је у надокнади времена откинуо два бода саставу Маурисија Пелегрина.

ПРЕМИЈЕР ЛИГА, 3. КОЛО:

Челси - Евертон 2:0 (2:0)
/Фабрегас 27, Мората 40/

ВБА - Стоук 1:1 (1:0)
/Родригез 61 - Крауч 78/

Ливерпул - Арсенал 4:0 (2:0)
/Фирмино 17, Мане 40, Салах 57, Стариџ 77/

Тотенхем - Барнли 1:1 (0:0)
/Али 49 - Вуд 90+2/

у недељу:

Борнмут - Манчестер сити 1:2 (1:1)
/Данијелс 13 - Габријел 21, Стерлинг 90+7/

Кристал Палас - Свонси 0:2 (0:1)
/Абрахам 44, Ајев 48/

Хадерсфилд - Саутемптон 0:0

Њукасл - Вест Хем 3:0 (1:0)
/Хоселу 36, Кларк 72, Митровић 86/

Вотфорд - Брајтон 0:0

Манчестер јунајтед - Лестер 2:0 (0:0)
/Рашфорд 70, Фелаини 82/

ТАБЕЛА: Јунајтед 9, Ливерпул 7, Сити 7, Хадерсфилд 7, ВБА 7, Челси 6, Вотфорд 5, Свонси 4, Саутемптон 5, Евертон 4, Стоук 4, Тотенхем 4, Барнли 4, Лестер 3, Арсенал 3, Њукасл 3, Брајтон 1, Борнмут 0, Кристал Палас 0, Вест Хем 0.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар