PL: Arsenal dobro prošao - "samo" 4:0 za Liverpul!

"Tobdžije" su na "Enfildu" izborile poraz prihvatljivom razlikom u odnosu na ono kako su izgledale tokom 90 i kusur minuta neprijatno neravnopravnog fudbala.  Strava i užas Arsenalove odbrane: Liverpul pregazio Tobdžije na Enfildu! Potpuna rapsodija Redsa sa ubedljivih 4:0.

Fudbal 27.08.2017 | 22:50
PL: Arsenal dobro prošao - "samo" 4:0 za Liverpul!
Fudbaleri Arsenala dobro su prošli danas pred 53.206 navijača na "Enfildu" na kojem su doživeli debakl u 3. kolu Premijer lige u sudaru sa starim rivalom Liverpulom.

Rastrčani, jednostavni i prebrzi Liverpul deklasirao je sastav legendarnog menadžera Arsena Vengera rezultatom 4:0 (2:0), ali je utisak da su "tobdžije" mogle da dožive i ubedljiviji poraz.

Inače, treći uzastopni od "redsa", a drugi u nizu ove sezone u Premijer ligi posle 1:0 u korist Stouka na obalama Trenta pre sedam dana.

Golmana Petra Čeha, koji je na Mersisajd došao sa 26 primljenih golova u karijeri u sudarima sa Liverpulom, "bušili" su redom Roberto Firmino (17), Sadio Mane (40), Mohamed Salah (57) i rezervista Danijel Staridž (77).

Liverpul je sezonu otvorio remijem sa Votfordom na strani rezltatom 3:3, u utakmici u kojoj je imao dva gola prednosti, ali je potom vezao četiri pobede u nizu - dve nad Hofenhajmom u kvalifikacijama za Ligu šampiona (1:2, 4:2) i dve na "Enfildu" u šampionatu: teških 1:0 protiv Kristal Palasa i nezaboravnih 4:0 u duelu sa ekipom kojoj je Jirgen Klop od dolaska u Englesku isporučio 14 golova na četiri utakmice!?

Posle startnog remija Klopa i Vengera od 3:3, "redsi" su prvi put od maja 1998. godine vezali tri ligaške pobede nad rivalom iz Londona: 3:4, 3:1 i 4:0. Ukratko, Vengerove ekipe u mečevima sa Klopovim sastavima primaju u proseku 3,5 golova po susretu.

Liverpul je na startu 2017/18 sezone najavio da će nastaviti da dominira u takozvanoj "Big 6" ligi sastavljenoj od šest standardnih favorita za vrh tabele u kojoj se nalaze još mančesterski klubovi, Čelsi i Totenhem.

Prošle, "redsi" su "osvojili" ovaj šampionat sa 20 od 30 mogućih bodova, ali nisu bili prvaci zbog rezultata poput onog sa Votfordom na startu ove sezone i sličnih kikseva u duelima sa timovima iz donjeg dela tabele. 

U isto vreme, Arsenal koji je "ispao" prošle sezone iz lige "Velike šestorke", najavio je da će i ove biti "topovska" hrana za rivale iz vrha, protiv kojih često gubi već u prvih 15-20 minuta utakmice.

Da će tako biti i ove nedelje popodne, moglo je da se prepozna već u 25. minutu kada je Čeh uveliko bio favorit za igrača meča iako je na semaforu stajalo 1:0 nakon akcije u kojoj je golman Arsenala izveo gol-aut u šestoj sekundi 17. minuta utakmice, a 13 sekundi kasnije Firmino glavom na centaršut Džoa Gomeza prvi put zatresao mrežu.

Liverpul je u prvom kvartalu derbija koji to nije bio imao tri šuta u okvir gola i dva neiskorišćena zicera, uz dva udarca koji su prohujali pored Čehovih stativa, dok je na drugoj strani Klopovo iznenađenje u startnoj postavi, Loris Karijus, bio poptuno nezaposlen.

Posle serije neiskorišćenih prilika, Liverpul je drugi gol postigao tek u 40. minutu, kada je sevnula kontra, a Sadio Mane bez driblinga i "po" muke rešio 1 na 1 sa Robom Holdingom pogodivši donji levi ugao Čehovog gola.

Asistirao mu je Firmino, koji je već tada imao učinak od tri gola i tri asistencije u prvih pet mečeva sezone, a da će ovo biti najslađa utakmica "redsa" i fin oproštaj od navijača uoči FIFA pauze za kvalifikacije, postalo je jasno već u 57. minutu, kada je prebrzi Mohamed Salah skinuo hrabro glavom loptu "s kopačke" Ektoru Beljerinu i onda izveo kontru 1 na 0 bez problema bežeći odbrani Arsenala punih 60 metara.

Potom je samo poentirao za 3:0 i nevericu na licu "profesora" Vengera, koji je neshvatljive poteze na tržištu igrača prethodnih sezona upakovao u izostavljanje trojice sveže dovedenih igrača iz prošlog i tekućeg prelaznog roka - i Škodran Mustafi, doveden prošle, i Asmir Kolašinac i najskuplji igrač u istoriji kluba, Aleksandr Lakazet, izostavljeni su iz startnih 11 za ovaj meč.

Lakazet, plaćen 53 miliona evra, morao je da ustupi mesto jednom od dvojice "pobunjenika", Aleksisa Sančeza, koji je zaigrao u špicu uz još jednog nezadovoljnog asa, Mesuta Ozila, kao i danas najmotivisanijeg među njima, Danija Velbeka.

Podsećamo, ukupno 90 miliona evra plaćeni Ozil i Sančez nalaze se na četiri dana od ulaska u poslednju sezonu ugovora sa Arsenalom, koji će ih - ukoliko ne produže saradnju s klubom do 31. avgusta (četvrtak) - naredne zime verovatno izgubiti bez obeštećenja.

Da li će Venger uspeti posle današnje utakmice da ih ubedi da je za njih najbolje da ostanu i zapnu svom snagom u Premijer ligi i Ligi Evrope, takmičenju u kojem će se Arsenal posle 20 godina u Ligi šampiona ove jeseni oprobati i sa Crvenom zvezdom, veliko je pitanje. Uostalom, pregovori o nastavku saradnje između Arsenala, Nemca i Čileanca traju punih godinu dana i, do danas, nisu završeni dogovorom.

Kako je Venger otvorio sezonu u Premijer ligi, deluje da će upravo Liga Evrope biti takmičenje u kojem će za njega i klub biti moguć povratak u Ligu šampiona naredne sezone...

U finišu meča šansu je dobio i srpski fudbaler Marko Grujić, koji je zamenio Emrea Džana.

Totenhemu bod u dva meča na "Vembliju"

Privremenu selidbu na "Vembli", usled izgradnje novog "Vajt Hart Lejna", Totenhem je "platio" osvajanjem jednog boda od šest mogućih u prva dva meča i to nakon što je prošle bio jedini neporaženi tim u Premijer ligi na svom terenu. "Pevce" je posle startnog poraza od Čelsija od 0:2, ove nedelje popodne šokirao Barnli koji je u nadoknadi vremena otkinuo dva boda sastavu Maurisija Pelegrina.

PREMIJER LIGA, 3. KOLO:

Čelsi - Everton 2:0 (2:0)
/Fabregas 27, Morata 40/

VBA - Stouk 1:1 (1:0)
/Rodrigez 61 - Krauč 78/

Liverpul - Arsenal 4:0 (2:0)
/Firmino 17, Mane 40, Salah 57, Staridž 77/

Totenhem - Barnli 1:1 (0:0)
/Ali 49 - Vud 90+2/

u nedelju:

Bornmut - Mančester siti 1:2 (1:1)
/Danijels 13 - Gabrijel 21, Sterling 90+7/

Kristal Palas - Svonsi 0:2 (0:1)
/Abraham 44, Ajev 48/

Hadersfild - Sautempton 0:0

Njukasl - Vest Hem 3:0 (1:0)
/Hoselu 36, Klark 72, Mitrović 86/

Votford - Brajton 0:0

Mančester junajted - Lester 2:0 (0:0)
/Rašford 70, Felaini 82/

TABELA: Junajted 9, Liverpul 7, Siti 7, Hadersfild 7, VBA 7, Čelsi 6, Votford 5, Svonsi 4, Sautempton 5, Everton 4, Stouk 4, Totenhem 4, Barnli 4, Lester 3, Arsenal 3, Njukasl 3, Brajton 1, Bornmut 0, Kristal Palas 0, Vest Hem 0.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar