Уморни 155. дерби: Звезда боља, не и за побједу!

Црвена звезда и Партизан ремизирали у 155. "вечитом" дербију у ком је било видљиво да су европске утакмице, срећом успешне по оба тима, поприлично утицале на физичко стање фудбалера. Домаћин погодио пречку, не и гол.  Џомбаст, а не европски дерби! Без голова у судару црно и црвено-белих на стадиону “Рајко Митић”. Звезда била нешто опаснија. . .

Фудбал 27.08.2017 | 22:40
Уморни 155. дерби: Звезда боља, не и за побједу!
Умор - то је реч која најбоље описује овај 155. "вечити" дерби.

Дуел наших најбољих тимова Црвене звезде и Партизана, који је због резултата у квалификацијама добио и префикс "европски", и за други епитет који смо споменули у извештају ове утакмице може да "захвали" исцрпљујућим дуелима против Краснодара и Видеотона.

Пред око 25.000 навијача Црвена звезда је оставила бољи утисак, имала две шансе и погођену пречку у првих 45 минута, док Партизан није успео да упути шут у оквир гола за читав сусрет.

У не тако доброј утакмици, у којој је наставак био права успаванка:

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ПАРТИЗАН 0:0

У најави сусрета говорили смо о томе како су фудбалери два тима одиграли сјајно и направили велики успех пласиравши се у групну фазу Лиге Европе, да је најава и узбуђење око самог "вечитог" дербија било далеко мање него што иначе јесте.

Оба тренера су најавила "европски спектакл", али је овога пута то изостало, упркос добром почетку меча у коме су још фудбалери и имали снаге...

Партизан је боље ушао у меч, кружио око гола противника, да би потом Црвена звезда преузела иницијативу и улазила у шансе до краја полувремена. Све што је Партизан урадио био је покушај из слободног ударца Марка Јанковића, фудбалера који је био у центру пажње после једног пада у казненом простору када је поред њега био Дамијен ле Талек, због чега је он добио жути картон због симулирања, док су гостујући играчи имали "повике" на судију Данила Грујића и нешто раније када је на трави завршио Леандре Тавамба на шта се такође арбитар није огласио.

Тактичко изненађење Владана Милојевића са Александром Пешићем као левим крилом, пре свега због умора Немање Радоњића, показала се као добра одлука пошто је најбољи стрелац Звезде у првенству погодио пречку у једној полуконтри.

Пешић је оптеретио Вулићевића који није могао да, како је уобичајено, одлази напред и помаже Марку Јанковићу, а нападач је улазио и у средину и тако помагао Боаћију.

Управо је нападач из Гане имао две шансе, први пут му је одбранио Стојковић, када је одлично скратио угао, а други пут му је одмогао терен "Рајка Митића" када се лопта чудно одбила. Пред крај полувремена покушао је и Славољуб Срнић, но опет је репрезентативни голман био сјајан.

У наставку, у ком готово да није било правог фудбала, тек по покушај Канге и Ђурђевића, поред гола и без опасности за голмане две екипе, а два тренера нису ризиковала и јурила победу.

Звезда сада има 16 бодова, а Партизан 13.

Ово је 13. пут у историји "вечитих" дербија да је он завршен без голова.



Очекивао се прави европски вечити дерби два учесника Лиге Европе, а углавном смо се нервирали око лопте која је тандркала по терену. Очајна подлога на стадиону "Рајко Митић", а сигурно и умор и емотивно пражњење после великих европских победа, покварили су представу у Љутице Богдана, па су навијачи разочарани отишли кући - 0:0.

Додуше, тешко да су у Звезди и у Партизану посебно разочарани. Просто, после европских тријумфа чини се да је најбитније било - не изгубити. Није да није било фудбалске туче и амбиције да се нападне ривал, али није било снаге нии терена на којем би то у пракси било изводљиво.

Истина, имају и једни и други за чим да жале. Пре свега црвено-бели, који су имали неколико изузетних шанси. Пречку Александра Пешића, па зицере Ричмонда Боаћија и Славољуба Срнића, које су у идеалним ситуацијама заустављали прво џомба на терену, па и увек опрезни голман Партизана Владимир Стојковић. У другом полувремену за мало непрецизан је био и Гелор Канга.

Што се тиче Партизана - без праве прилике за 90 минута игре, можда чак ни шута у оквир гола. Мада ће се у Хумској сасвим могуће бунити због две ситуације у којима је судија Данило Грујић по мишљењу црно-белих морао да свира пенал. Први пут су у дуелу били Мичел Доналди Леандре Тавамба, други пут Дамијан Ле Талек и Марко Јанковић. Оба пута је било минималног контакта. Први пут, проценио је Грујић, недовољно за најстрожу казну. У случају број два Јанковић је чак зарадио жути картон због симулирања.

Што се саме игре, коректан дерби кад је понашање играча обе екипе у питању, на моменте помало нервозан што је и очекивано, али без већих инцидената. Имали смо у првом полувремену прилике и да видимо неколико лепих потеза - пре свега Сејдубе Суме - те Звездине шансе, на крају крајева и деби Ненада Крстичића у дресу српског вицепрвака. Није био посебно упечатљив, мада у одбрану бившег репрезентативца - тек је стигао. Наговестио је, иначе, да би његова левица могла да буде од користи, посебно приликом прекида.

Нажалост, ако смо у првих 45 минута и имали понешто да видимо у другом таштина празнине. Као да су се већ у паузи између полувремена задовољили ремијем без голова. Да нису пре само три дана обезбедили јесен у Европи и једни и други били би зрели за озбиљне критике. Овако, можемо да им прогледамо кроз прсте пошто чак и наши највећи клубови једноставно нису навикли да у оваком кратком временском размаку одиграју две јаке утакмице. Мораће да се навикну ако заиста желе да их схвате као озбиљне европске тимове.

И мораће, а то је већ најављено, да се среди терен на "Рајку". На оваквом каквом је озбиљан фудбал ни не може да се игра.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ПАРТИЗАН 0:0

Стадион: Рајко Митић;
Гледалаца: 32.841;
Судија: Данило Грујић (Ниш)

ЗВЕЗДА: Борјан - Стојковић, Савић, Ле Талек, Гобељић - Крстичић (од 77. Милијаш), Доналд, Канга, Срнић (од 90. Аџић) - Пешић (од 66. Радоњић) и Боаћи.

На клупи остали: Кахриман, Бабић, Анђелковић и Рачић.

ПАРТИЗАН: Стојковић - Вулићевић, Немања Р. Милетић, Остојић, Немања Г. Милетић - Јанковић (од 75. Ђуричковић), Радин, Евертон, Сума (од 68. Илић) - Тавамба и Ђурђевић.

На клупи остали: Јовичић, Ћирковић, Косовић, Пантић и Јовановић.

Суперлига, седмо коло:

Петак:

Рад - Чукарички 0:1 (0:0)
/Мудрински 65/

Субота:

Земун - Бачка 1:1 (1:0)
/Ласицкас 37 - Шарац 89/

Вождовац - Мачва 0:2 (0:1)
/Матић 14, Гемовић 90/

Војводина - Спартак 0:5 (0:1)
/Ивановић 33, 69, Николић 54 пен, 81, Чечарић 88/

Напредак - Јавор 2:1 (1:1)
/Шљивић 37 пен, Вулић 61 - Каришик 23/

Младост - Борац 4:1 (1:0)
/Трифуновић 38, 55 пен, Пејовић 70, Оташевић 77 аг - Трипковић 87/

Раднички Ниш - Радник 2:2 (1:1)
/Арсић 14, Павков 54 - Ивановић 40, Пуровић 75/

Недеља:

Црвена звезда - Партизан 0:0

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар