Umorni 155. derbi: Zvezda bolja, ne i za pobjedu!

Crvena zvezda i Partizan remizirali u 155. "večitom" derbiju u kom je bilo vidljivo da su evropske utakmice, srećom uspešne po oba tima, poprilično uticale na fizičko stanje fudbalera. Domaćin pogodio prečku, ne i gol.  Džombast, a ne evropski derbi! Bez golova u sudaru crno i crveno-belih na stadionu “Rajko Mitić”. Zvezda bila nešto opasnija. . .

Fudbal 27.08.2017 | 22:40
Umorni 155. derbi: Zvezda bolja, ne i za pobjedu!
Umor - to je reč koja najbolje opisuje ovaj 155. "večiti" derbi.

Duel naših najboljih timova Crvene zvezde i Partizana, koji je zbog rezultata u kvalifikacijama dobio i prefiks "evropski", i za drugi epitet koji smo spomenuli u izveštaju ove utakmice može da "zahvali" iscrpljujućim duelima protiv Krasnodara i Videotona.

Pred oko 25.000 navijača Crvena zvezda je ostavila bolji utisak, imala dve šanse i pogođenu prečku u prvih 45 minuta, dok Partizan nije uspeo da uputi šut u okvir gola za čitav susret.

U ne tako dobroj utakmici, u kojoj je nastavak bio prava uspavanka:

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 0:0

U najavi susreta govorili smo o tome kako su fudbaleri dva tima odigrali sjajno i napravili veliki uspeh plasiravši se u grupnu fazu Lige Evrope, da je najava i uzbuđenje oko samog "večitog" derbija bilo daleko manje nego što inače jeste.

Oba trenera su najavila "evropski spektakl", ali je ovoga puta to izostalo, uprkos dobrom početku meča u kome su još fudbaleri i imali snage...

Partizan je bolje ušao u meč, kružio oko gola protivnika, da bi potom Crvena zvezda preuzela inicijativu i ulazila u šanse do kraja poluvremena. Sve što je Partizan uradio bio je pokušaj iz slobodnog udarca Marka Jankovića, fudbalera koji je bio u centru pažnje posle jednog pada u kaznenom prostoru kada je pored njega bio Damijen le Talek, zbog čega je on dobio žuti karton zbog simuliranja, dok su gostujući igrači imali "povike" na sudiju Danila Grujića i nešto ranije kada je na travi završio Leandre Tavamba na šta se takođe arbitar nije oglasio.

Taktičko iznenađenje Vladana Milojevića sa Aleksandrom Pešićem kao levim krilom, pre svega zbog umora Nemanje Radonjića, pokazala se kao dobra odluka pošto je najbolji strelac Zvezde u prvenstvu pogodio prečku u jednoj polukontri.

Pešić je opteretio Vulićevića koji nije mogao da, kako je uobičajeno, odlazi napred i pomaže Marku Jankoviću, a napadač je ulazio i u sredinu i tako pomagao Boaćiju.

Upravo je napadač iz Gane imao dve šanse, prvi put mu je odbranio Stojković, kada je odlično skratio ugao, a drugi put mu je odmogao teren "Rajka Mitića" kada se lopta čudno odbila. Pred kraj poluvremena pokušao je i Slavoljub Srnić, no opet je reprezentativni golman bio sjajan.

U nastavku, u kom gotovo da nije bilo pravog fudbala, tek po pokušaj Kange i Đurđevića, pored gola i bez opasnosti za golmane dve ekipe, a dva trenera nisu rizikovala i jurila pobedu.

Zvezda sada ima 16 bodova, a Partizan 13.

Ovo je 13. put u istoriji "večitih" derbija da je on završen bez golova.



Očekivao se pravi evropski večiti derbi dva učesnika Lige Evrope, a uglavnom smo se nervirali oko lopte koja je tandrkala po terenu. Očajna podloga na stadionu "Rajko Mitić", a sigurno i umor i emotivno pražnjenje posle velikih evropskih pobeda, pokvarili su predstavu u Ljutice Bogdana, pa su navijači razočarani otišli kući - 0:0.

Doduše, teško da su u Zvezdi i u Partizanu posebno razočarani. Prosto, posle evropskih trijumfa čini se da je najbitnije bilo - ne izgubiti. Nije da nije bilo fudbalske tuče i ambicije da se napadne rival, ali nije bilo snage nii terena na kojem bi to u praksi bilo izvodljivo.

Istina, imaju i jedni i drugi za čim da žale. Pre svega crveno-beli, koji su imali nekoliko izuzetnih šansi. Prečku Aleksandra Pešića, pa zicere Ričmonda Boaćija i Slavoljuba Srnića, koje su u idealnim situacijama zaustavljali prvo džomba na terenu, pa i uvek oprezni golman Partizana Vladimir Stojković. U drugom poluvremenu za malo neprecizan je bio i Gelor Kanga.

Što se tiče Partizana - bez prave prilike za 90 minuta igre, možda čak ni šuta u okvir gola. Mada će se u Humskoj sasvim moguće buniti zbog dve situacije u kojima je sudija Danilo Grujić po mišljenju crno-belih morao da svira penal. Prvi put su u duelu bili Mičel Donaldi Leandre Tavamba, drugi put Damijan Le Talek i Marko Janković. Oba puta je bilo minimalnog kontakta. Prvi put, procenio je Grujić, nedovoljno za najstrožu kaznu. U slučaju broj dva Janković je čak zaradio žuti karton zbog simuliranja.

Što se same igre, korektan derbi kad je ponašanje igrača obe ekipe u pitanju, na momente pomalo nervozan što je i očekivano, ali bez većih incidenata. Imali smo u prvom poluvremenu prilike i da vidimo nekoliko lepih poteza - pre svega Sejdube Sume - te Zvezdine šanse, na kraju krajeva i debi Nenada Krstičića u dresu srpskog viceprvaka. Nije bio posebno upečatljiv, mada u odbranu bivšeg reprezentativca - tek je stigao. Nagovestio je, inače, da bi njegova levica mogla da bude od koristi, posebno prilikom prekida.

Nažalost, ako smo u prvih 45 minuta i imali ponešto da vidimo u drugom taština praznine. Kao da su se već u pauzi između poluvremena zadovoljili remijem bez golova. Da nisu pre samo tri dana obezbedili jesen u Evropi i jedni i drugi bili bi zreli za ozbiljne kritike. Ovako, možemo da im progledamo kroz prste pošto čak i naši najveći klubovi jednostavno nisu navikli da u ovakom kratkom vremenskom razmaku odigraju dve jake utakmice. Moraće da se naviknu ako zaista žele da ih shvate kao ozbiljne evropske timove.

I moraće, a to je već najavljeno, da se sredi teren na "Rajku". Na ovakvom kakvom je ozbiljan fudbal ni ne može da se igra.

CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN 0:0

Stadion: Rajko Mitić;
Gledalaca: 32.841;
Sudija: Danilo Grujić (Niš)

ZVEZDA: Borjan - Stojković, Savić, Le Talek, Gobeljić - Krstičić (od 77. Milijaš), Donald, Kanga, Srnić (od 90. Adžić) - Pešić (od 66. Radonjić) i Boaći.

Na klupi ostali: Kahriman, Babić, Anđelković i Račić.

PARTIZAN: Stojković - Vulićević, Nemanja R. Miletić, Ostojić, Nemanja G. Miletić - Janković (od 75. Đuričković), Radin, Everton, Suma (od 68. Ilić) - Tavamba i Đurđević.

Na klupi ostali: Jovičić, Ćirković, Kosović, Pantić i Jovanović.

Superliga, sedmo kolo:

Petak:

Rad - Čukarički 0:1 (0:0)
/Mudrinski 65/

Subota:

Zemun - Bačka 1:1 (1:0)
/Lasickas 37 - Šarac 89/

Voždovac - Mačva 0:2 (0:1)
/Matić 14, Gemović 90/

Vojvodina - Spartak 0:5 (0:1)
/Ivanović 33, 69, Nikolić 54 pen, 81, Čečarić 88/

Napredak - Javor 2:1 (1:1)
/Šljivić 37 pen, Vulić 61 - Karišik 23/

Mladost - Borac 4:1 (1:0)
/Trifunović 38, 55 pen, Pejović 70, Otašević 77 ag - Tripković 87/

Radnički Niš - Radnik 2:2 (1:1)
/Arsić 14, Pavkov 54 - Ivanović 40, Purović 75/

Nedelja:

Crvena zvezda - Partizan 0:0

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar