Ф1: Побједа Хамилтона у трци за ВН Белгије!

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Белгије.

Фудбал 27.08.2017 | 16:30
Ф1: Побједа Хамилтона у трци за ВН Белгије!
Он је на седам бодова смањио заостатак у генералном пласману за Себастијаном Фетелом из Ферарија, који је заузео друго место.

Хамилтон је остварио 58. победу у каријери, у 200. трци у шампионату Формуле 1. Он је победио резултатом сат, 24 минута, 42,820 секунде. 

Друго место заузео је Себастијан Фетел из Ферарија са 2,358 секунди заостатка, а трећи је био Данијел Рикардо из Ред Була са заостатком од 10,791 секунди. Возач Мерцедеса Кими Раиконен заузео је четврто место, пети је био Валтери Ботас из Мерцедеса, а шести Нико Хулкенберг из Реноа. Бодове су још освојили Роман Грожан из Хаса, Фелипе Мас из Вилијамса, Естебан Окон из Форс Индије и возач екипе Торо Росо Карлос Саинц млађи. 

Троструки светски шампион Хамилтон сада има 213 бодова на другом месту у генералном пласману, седам мање од Фетела. 

Хамилтон је добро кренуо са пол-позиције и сачувао прво место, испред Фетела, Ботаса, Раиконена и двојца Ред Була Верстапена и Рикарда. Фетел је одмах напао, али се возач Мерцедеса добро снашао, задржао је линију кретања и задржао вођство. 

Трку је добро почео Алонсо, који је поправио пласман за три места, до седмог, али су га убрзо обишли поједини возачи и пао је на 11. место. Хамилтон је у медјувремену стекао 1,6 секунди предности над Фетелом. У деветом кругу због проблема са болидом одустао је Макс Верстапен, што је његово шесто одустајање у 12 трка ове сезоне. 

У 13. кругу Хамилтон је отишао на замену гума и вратио се на стазу иза Фетела, Ботаса и Раиконена. После њега у бокс је отишао и Ботас, а Ферарији су остали на стази. Хамилтон је за то време стекао одлучујућу предност, а у 16. кругу на замену гума отишао је Фетел. 

Хамилтон је без проблема обишао Раиконена, који је добио казну од 10 секунди пошто није довољно успорио када су биле истакнуте жуте заставе, па је са четвртог пао на седмо место. Британац је тада имао 1,7 секунди предности над Фетелом. У тим тренуцима добро је возио Раиконен, који се попео на пето место, иза Рикарда, а брз је био и Ботас, који је пришао Фетелу на пет секунди. 

У 30. кругу "сејфти кар" је изашао на стазу после судара возача Форс Индије Окона и Серхија Переса. Пересу је отпала задња десна гума али је он наставио да вози до бокса. Возачи су присуство безбедносног возила искористили да оду на замену гума, Мерцедесовим болидима стављене су меке гуме, а Фераријевим ултра меке, које су брже. 

Трка је настављена у 33. кругу, Фетел је одмах напао Хамилтона, али се Британац одлично одбранио. Рикардо и Раиконен су у исто време обишли Ботаса и попели се на треће и четврто место, а возач Мерцедеса пао је на пето. Хамилтон је стекао 1,4 секунде предности до 35. круга. 

До краја трке четвороструки светски првак Фетел је покушавао да сустигне Хамилтона, али је Британац сигурном вожњом сачувао предност и остварио 58. победу у каријери, а пету у сезони.

Наредна трка у шампионату вози се 3. септембра на чувеној стази у Монци, за Велику награду Италије.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар