Бриге ЕУ: Грчку "отели" Кинези

Кина је најамбициознији геополитички партнер Грчке и то представља велику бригу за Европску унију, пише Њујорк тајмс.

Свијет 27.08.2017 | 15:56
Бриге ЕУ: Грчку "отели" Кинези
Поред економских последица, о којима можете прочитати на страницама рубрике Биз, кинески новац има и значајну политичку улогу.

Грчка је прошле године помогла заустављање заједничке изјаве ЕУ о кинеској агресији у Јужном кинеском мору.

Власти у Атини су у јуну блокирале изјаву ЕУ којом се осуђује кршење људских права у Кини. Грчка се неколио дана потом побунила против строжих контрола кинеских инвестиција у Европи.

Дипломатски став Грчке није прошао непримећено код њених европских партнера нити САД. Брисел и Вашингтон су раније страховали да би Грчка економска рањивост могла да је учини лаком метом за Русију, земљи која је, по оцени Њујорк тајма, одувек желела да подели Унију.

Уместо тога, Кинези постају све снажнији страни "играч" у Грчкој, што се може посматрати као резултат усресређености и стрпљиве дипломатије.

Кинеска бродска компанија (ЦОСЦО), компанија у државном власништву, 2016. године преузела је већински део грчке луке Пиреј.

Влада у Пекингу сматра Пиреј главном капијом за кинески извоз у јужну, источну и централну Европу, али и главним центром за прекоморски транспорт преко и око Средоземног мора.

Кина жели да Пиреј има кључну улогу у великом инфраструктурном пројекту "Један појас, један пут" - новом путу свиле у Европи, наводи амерички лист.

Док је Немачка третирала Грчку као "деликвента" у Еврозони, Кина је постала њихов најпоузданији пријатељ.

"Док су се Европљани понашали према Грчкој као средњовековне пијавице, Кинези су настављали да доносе новац", рекао је члан Сиризе и посланик у грчком парламенту Констанс Доузинас.

Кина је већ искористила своје "политичке мишиће" да остави велики геополитички траг у Африци и Јужној Америци.

Како наводи Њујорк тајмс, Пекинг је годинама улагао значајна средства у ЕУ, свог највећег трговинског партнера, али сада забрињава чињеница да Кина користи своју економску снагу за јачање политичког утицаја у Европи.

Доузинас је рекао да Кина никада није директно тражила од Грчке подршку за гласање о стању људских права у тој земљи нити за друга осетљива питања, мада су грчки званичници веч навели да експлицитни захтеви нису потребни.

Према његовим речима, ако се налазите на земљи и једна страна вас шамара, а друга вам помаже, логично је коме ћете помоћи.

ЕУ страхује због кинеске куповине у случају гласања о изјави којом би се осудило кршење људских права у тој земљи, али и потцењивање могућноти Уније да говори једним гласом.

Аналитичари наводе да Пекинг бира мање земље којима је неопходан новац, попут Шпаније и Португала, али и других које још пате од економске кризе, попут Мађарске у чију железницу Кина улаже милионе. Лист подсећа да је Будимпешта такође блокирала изјаву о кинеској агресији у Јужном кинеском мору.

Они наглашавају да је вето грчког премијера Алексиса Ципраса уследио након посете самиту у Кини у мају, где су две стране потписале споразуме о више милијарди кинеских инвестиција у Грчку.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Турбоскара

27.08.2017 14:21

Затрпаце нас кина својим смецем.А грци би И мајку продали за паре сто мање посла сто висе узивања бузуки сиртаки таверна тако продају И дрзаву.А свима нама це кинези доци главе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еее мој мајмуне

27.08.2017 15:12

Отиди у Кину и видјет цес ста је сила. Са кавим потенцијалима располазу!!! А хвала богу сто су мирољубив народ .

Name

@скара

27.08.2017 16:39

А ЕУ из засипа само добрим стварима: Новчана "помоћ" коју су "слали" Грчкој је ишла директно њемачким и француским банкама које су (иако свјесни финансијских проблема) масовно куповали грчке државне обвезнице, па су онда наметнули рестриктивну штедњу смањујући пензије, затварајући болнице и укидајући основну здравствену заштиту (па новорођенчад масовно умиру), па су Грке представљали у својим медијима као љенштине и криминалце, па су их уцијенили (конкретно: Ангела Меркел) да и оно мало пара које су заиста стигле у Грчку потроше за двије нове подморнице њемачке производње... Далеко да је Кина сјајна и бајна, али је запад ЗЛО без премца.

Name

За мога мајмуна

27.08.2017 17:41

Па кад је тало сто нам дјеца иду и еу иа не и кину и сигурно теби це од робе дати квалитет а не скарт. У кини имас сјај и велицину али и бкеду вулкојебине гдје народ зиви и ради у фабрикама као у логорима немас ти појма у каквим условима вецина љиди зиви. Јос воловима обрадјуји земљи и зиве од ризе.Тако задзи своје мисљење за себе и престани вредјати у коментару и љецити своје мајминске комплексе Постујем свације мисљене а ово је моје па тако без мајмунски послова

Name

Брко

28.08.2017 02:50

Ко те тјера да купујес кинеско смеце Кина или тај коме си дао глас молим ?

Name

Хм

27.08.2017 14:57

Цудна ил је ова ЕУ! Нас отели Руси и Турци а Грке Кинези! А они ниста да отму! Није спортски!

ОДГОВОРИТЕ