Brige EU: Grčku "oteli" Kinezi

Kina je najambiciozniji geopolitički partner Grčke i to predstavlja veliku brigu za Evropsku uniju, piše Njujork tajms.

Svijet 27.08.2017 | 15:56
Brige EU: Grčku "oteli" Kinezi
Pored ekonomskih posledica, o kojima možete pročitati na stranicama rubrike Biz, kineski novac ima i značajnu političku ulogu.

Grčka je prošle godine pomogla zaustavljanje zajedničke izjave EU o kineskoj agresiji u Južnom kineskom moru.

Vlasti u Atini su u junu blokirale izjavu EU kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Kini. Grčka se nekolio dana potom pobunila protiv strožih kontrola kineskih investicija u Evropi.

Diplomatski stav Grčke nije prošao neprimećeno kod njenih evropskih partnera niti SAD. Brisel i Vašington su ranije strahovali da bi Grčka ekonomska ranjivost mogla da je učini lakom metom za Rusiju, zemlji koja je, po oceni Njujork tajma, oduvek želela da podeli Uniju.

Umesto toga, Kinezi postaju sve snažniji strani "igrač" u Grčkoj, što se može posmatrati kao rezultat usresređenosti i strpljive diplomatije.

Kineska brodska kompanija (COSCO), kompanija u državnom vlasništvu, 2016. godine preuzela je većinski deo grčke luke Pirej.

Vlada u Pekingu smatra Pirej glavnom kapijom za kineski izvoz u južnu, istočnu i centralnu Evropu, ali i glavnim centrom za prekomorski transport preko i oko Sredozemnog mora.

Kina želi da Pirej ima ključnu ulogu u velikom infrastrukturnom projektu "Jedan pojas, jedan put" - novom putu svile u Evropi, navodi američki list.

Dok je Nemačka tretirala Grčku kao "delikventa" u Evrozoni, Kina je postala njihov najpouzdaniji prijatelj.

"Dok su se Evropljani ponašali prema Grčkoj kao srednjovekovne pijavice, Kinezi su nastavljali da donose novac", rekao je član Sirize i poslanik u grčkom parlamentu Konstans Douzinas.

Kina je već iskoristila svoje "političke mišiće" da ostavi veliki geopolitički trag u Africi i Južnoj Americi.

Kako navodi Njujork tajms, Peking je godinama ulagao značajna sredstva u EU, svog najvećeg trgovinskog partnera, ali sada zabrinjava činjenica da Kina koristi svoju ekonomsku snagu za jačanje političkog uticaja u Evropi.

Douzinas je rekao da Kina nikada nije direktno tražila od Grčke podršku za glasanje o stanju ljudskih prava u toj zemlji niti za druga osetljiva pitanja, mada su grčki zvaničnici več naveli da eksplicitni zahtevi nisu potrebni.

Prema njegovim rečima, ako se nalazite na zemlji i jedna strana vas šamara, a druga vam pomaže, logično je kome ćete pomoći.

EU strahuje zbog kineske kupovine u slučaju glasanja o izjavi kojom bi se osudilo kršenje ljudskih prava u toj zemlji, ali i potcenjivanje mogućnoti Unije da govori jednim glasom.

Analitičari navode da Peking bira manje zemlje kojima je neophodan novac, poput Španije i Portugala, ali i drugih koje još pate od ekonomske krize, poput Mađarske u čiju železnicu Kina ulaže milione. List podseća da je Budimpešta takođe blokirala izjavu o kineskoj agresiji u Južnom kineskom moru.

Oni naglašavaju da je veto grčkog premijera Aleksisa Ciprasa usledio nakon posete samitu u Kini u maju, gde su dve strane potpisale sporazume o više milijardi kineskih investicija u Grčku.

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Turboskara

27.08.2017 14:21

Zatrpace nas kina svojim smecem.A grci bi I majku prodali za pare sto manje posla sto vise uzivanja buzuki sirtaki taverna tako prodaju I drzavu.A svima nama ce kinezi doci glave.

ODGOVORITE
Name

Eee moj majmune

27.08.2017 15:12

Otidi u Kinu i vidjet ces sta je sila. Sa kavim potencijalima raspolazu!!! A hvala bogu sto su miroljubiv narod .

Name

@skara

27.08.2017 16:39

А ЕУ из засипа само добрим стварима: Новчана "помоћ" коју су "слали" Грчкој је ишла директно њемачким и француским банкама које су (иако свјесни финансијских проблема) масовно куповали грчке државне обвезнице, па су онда наметнули рестриктивну штедњу смањујући пензије, затварајући болнице и укидајући основну здравствену заштиту (па новорођенчад масовно умиру), па су Грке представљали у својим медијима као љенштине и криминалце, па су их уцијенили (конкретно: Ангела Меркел) да и оно мало пара које су заиста стигле у Грчку потроше за двије нове подморнице њемачке производње... Далеко да је Кина сјајна и бајна, али је запад ЗЛО без премца.

Name

Za moga majmuna

27.08.2017 17:41

Pa kad je talo sto nam djeca idu i eu ia ne i kinu i sigurno tebi ce od robe dati kvalitet a ne skart. U kini imas sjaj i velicinu ali i bkedu vulkojebine gdje narod zivi i radi u fabrikama kao u logorima nemas ti pojma u kakvim uslovima vecina ljidi zivi. Jos volovima obradjuji zemlji i zive od rize.Tako zadzi svoje misljenje za sebe i prestani vredjati u komentaru i ljeciti svoje majminske komplekse Postujem svacije misljene a ovo je moje pa tako bez majmunski poslova

Name

Brko

28.08.2017 02:50

Ko te tjera da kupujes kinesko smece Kina ili taj kome si dao glas molim ?

Name

Hm

27.08.2017 14:57

Cudna il je ova EU! Nas oteli Rusi i Turci a Grke Kinezi! A oni nista da otmu! Nije sportski!

ODGOVORITE