Чека нас талас поскупљења

Због незапамћене суше која је драстично умањила приносе пољопривредних прозвода у Републици Српској, грађани су се већ суочили са значајним поскупљењем хране.

Република Српска 26.08.2017 | 21:23
Чека нас талас поскупљења
У протеклих двадесетак дана посебно су скочиле цене воћа и поврћа, док је питање дана када ће поскупети пшеница и кукуруз.

 У неким пекарама већ су подигли цене хлеба за десет, а пекарских производа за 20 до 30 пфенига, што ће сигурно бити масовнија појава након поскупљења пшенице.

Наиме, цена пшенице у региону такође је почела да скаче, што ће се, с обзиром на то да смо орјентисани на увоз ове житарице, одразити на поскупљење брашна, самим тим и производа који се од њега праве.

Према проценама, пшеница ће код нас ускоро поскупети за око 20 одсто, за колико ће, отприлике, скоћити и цена брашна.

Домаћи произвођачи поручују да ће цена меса стагнирати до почетка следеће године, када ће килограм живе ваге поскупети за око 50 одсто.

Сточари упозоравају да су врућине готово преполовиле производњу млека, што ће се наставити због драстичног пада приноса култура које се користе као сточна храна. Зато не треба искључити могућност да ће порасти и цене млека и млечних производа.

Храна постаје луксуз

Реч је о поскупљењима која ће се негативно одразити на кућне буџете већине грађана, од којих многи ионако једва састављају крај с крајем.

– До сада је највише поскупело воће и поврће, али је за очекивати да ће талас поскупљења бити настављен. Многи грађани ионако животаре, па ће бити присиљени да се одричу намирница које су само код нас постале луксуз - истичу у удружењима потрошача.

(Блиц)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Сс

26.08.2017 19:56

На све ово јос нам " наса драга влада " трази повецање акциза и прицају да је то корисно за народ. Како су ауто путеви неопходни. Па мозда њима и јесу јер они мало мало купују нова возила, која би да возе по добрим путевима и вјероватно да не плацају путарину јер су они "под пратњом, за њих закон не вази" . Док са друге стране обицни народ који презивљава мјесец за мјесец сада це и онако јадан куцни будзет морати јос висе да смањи, јер ово је само поцетак таласа поскупљења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па драги моји

26.08.2017 20:02

Зар псеница није мало раније позњевена ? Знаци стока пекарска опет гули народ. Јебес дрзаву која није у стању регулисати цијене хљеба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

27.08.2017 06:18

Ко је власник Житопромета или Класа? Тајкунерија кад узме под своје...

Name

С

27.08.2017 06:35

Али суму јесу , па и приватну.

Name

Дсрко

27.08.2017 08:00

Управу си псеница је побрана пре сусе саме гули козе докле.

Name

Радник

26.08.2017 20:53

Даће баја по црвену следеће године својој марви....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

27.08.2017 06:17

"Ако немају хљеба нек једу колаче."

ОДГОВОРИТЕ