Čeka nas talas poskupljenja

Zbog nezapamćene suše koja je drastično umanjila prinose poljoprivrednih prozvoda u Republici Srpskoj, građani su se već suočili sa značajnim poskupljenjem hrane.

Republika Srpska 26.08.2017 | 21:23
Čeka nas talas poskupljenja
U proteklih dvadesetak dana posebno su skočile cene voća i povrća, dok je pitanje dana kada će poskupeti pšenica i kukuruz.

 U nekim pekarama već su podigli cene hleba za deset, a pekarskih proizvoda za 20 do 30 pfeniga, što će sigurno biti masovnija pojava nakon poskupljenja pšenice.

Naime, cena pšenice u regionu takođe je počela da skače, što će se, s obzirom na to da smo orjentisani na uvoz ove žitarice, odraziti na poskupljenje brašna, samim tim i proizvoda koji se od njega prave.

Prema procenama, pšenica će kod nas uskoro poskupeti za oko 20 odsto, za koliko će, otprilike, skoćiti i cena brašna.

Domaći proizvođači poručuju da će cena mesa stagnirati do početka sledeće godine, kada će kilogram žive vage poskupeti za oko 50 odsto.

Stočari upozoravaju da su vrućine gotovo prepolovile proizvodnju mleka, što će se nastaviti zbog drastičnog pada prinosa kultura koje se koriste kao stočna hrana. Zato ne treba isključiti mogućnost da će porasti i cene mleka i mlečnih proizvoda.

Hrana postaje luksuz

Reč je o poskupljenjima koja će se negativno odraziti na kućne budžete većine građana, od kojih mnogi ionako jedva sastavljaju kraj s krajem.

– Do sada je najviše poskupelo voće i povrće, ali je za očekivati da će talas poskupljenja biti nastavljen. Mnogi građani ionako životare, pa će biti prisiljeni da se odriču namirnica koje su samo kod nas postale luksuz - ističu u udruženjima potrošača.

(Blic)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ss

26.08.2017 21:56

Na sve ovo jos nam " nasa draga vlada " trazi povecanje akciza i pricaju da je to korisno za narod. Kako su auto putevi neophodni. Pa mozda njima i jesu jer oni malo malo kupuju nova vozila, koja bi da voze po dobrim putevima i vjerovatno da ne placaju putarinu jer su oni "pod pratnjom, za njih zakon ne vazi" . Dok sa druge strane obicni narod koji prezivljava mjesec za mjesec sada ce i onako jadan kucni budzet morati jos vise da smanji, jer ovo je samo pocetak talasa poskupljenja.

ODGOVORITE
Name

Pa dragi moji

26.08.2017 22:02

Zar psenica nije malo ranije poznjevena ? Znaci stoka pekarska opet guli narod. Jebes drzavu koja nije u stanju regulisati cijene hljeba.

ODGOVORITE
Name

Dragan

27.08.2017 08:18

Ko je vlasnik Žitoprometa ili Klasa? Tajkunerija kad uzme pod svoje...

Name

S

27.08.2017 08:35

Ali sumu jesu , pa i privatnu.

Name

Dsrko

27.08.2017 10:00

Upravu si psenica je pobrana pre suse same guli koze dokle.

Name

Radnik

26.08.2017 22:53

Daće baja po crvenu sledeće godine svojoj marvi....

ODGOVORITE
Name

Piksi

27.08.2017 08:17

"Ako nemaju hljeba nek jedu kolače."

ODGOVORITE