Непознати детаљи луде младости

Рок легенда Дејвид Боуви имао је необуздани либидо, гледао је филмове о нацистима док је био удуван и толико је био заглибио у зависност од кокаина да је морао да угради у нос хрскавицу из свог тела.

Занимљивости 26.08.2017 | 10:24
Непознати детаљи луде младости
Ове и многе друге сочне детаље из Боувијевог живота иза сцене открио је Дилан Џоунс, уредник магазина „ГQ”, у биографији „Давид Боwие: А Лифе” (Дејвид Боуви: живот) која излази из штампе 7. септембра.

У овом „најинтимнијем портрету Боувија до сада”, Џоунс тврди да је због зависности од секса музичар спавао са тринаестогодишњакињама, имао дивље оргије и говорио да је бисексуалац са ”сталном ерекцијом”.

Врхунац репутације незаситог сексуалног зависника пратила га је свуда до те мере да су му једном у хотелској соби у Филаделфији понудили топао леш да спава с њим - што је одбио. Од кокаина је умало умро а цигарету није гасио. У најгорој фази имао је 43 кг.



„Дејвид Боуви је био сопствена креација, сопствено уметничко дело. Он је био дечак из послератног Брикстона (у Јужном Лонодну) са погледом упртим у звезде. Читава његова професионална каријера била је мит, легенда, измишљотина”, пише Дилан Џоунс.

Бови је пркосио једноличном свету свог детињства у Енглеској седамдесетих тако што се облачио као пансексуални свемирац у комбинезону и носио ватрено црвену косу. Син разводнице у биоскопу и официра за промоције у једној добротворној установи за децу, рођен као Дејвид Џоунс, причао је да је имао срећно али усамљено детињство.

„Видео сам око себе сиромашне људе, деца су ишла у школу са ципелама у распадању. Тада сам се зарекао да никада нећу да будем гладан нити на погрешном крају друштвене лествице”, рекао је Боуви једном аутору књиге. Тај утисак био је тако велики да га је инспирисао да буде звезда а не само сјајан музичар или уметник.



Са мајчине стране вребао је облак менталне нестабилности, две или три тетке су извршиле самоубиство, три мајчине сестре су описане као лудакиње а једна је чак ишла и на лоботомију. Дејвидов полубрат Тери упознао га је са америчком културом, џезом, ноћним клубовима и сексом. Тери је касније завршио у лудници због шизофреније и Дејвид је био оспеднут да има исте гене.

Средином шездесетих је покушавао да нађе одговарајућу групу музичара и имиџ, измишљајући нов изглед сваких 18 месеци, да би привукао пажњу. Научио је како да хипнотише масе и кренуо у сексуалну адикцију пуном паром.

Аутор књиге каже му је певачица Дејна Гилеспи открила да је била Дејвидова љубавница када је имала 13 или 14 година. Долазио би код ње обучен као Робин Худ а њен отац мислио је да јој је другарица, јер је имао дугу косу. Када је живео у Лос Анђелесу, групи девојке (девојчице) од 14 и 15 биле су свим рокерима на дохват руке.

„Дејвид је имао магнетски шарм и био је више заводник него секси. У то време Енглези су били сексуално другачији од Американаца, јер иако смо кре*али све што нам падне под руку, и даље смо били врло уздржани. Многи су завршили у кревету са њим јер је био тако заводљив”, каже Тони Занета, начелник компаније која је водила послове Боувију.

„Користио је своју бисексуалност и шарм да добије све што хоће. Била је то бисексуалност саткана од амбиције. Мислим да никада није имао секс а да није иза тога стајао неки интерес”, рекла је новинарка Венди Ли аутору.



Иако је одбијао да узима психоделичне дроге, плашећи се шизофреније, то га није спречило да шмрче кокаин и скоро се убије алкохолом. Шмркање коке му је толико уништило хрскавицу у носу да је морао да је замени другом, из свог тела.

У Лос Анђелесу се дружио са Гленом Хјузом, који је свирао са „Дееп Пурпле”. Заједно су уживали у кокаину, али Глен га је оставио када је Боуви постао превише арогантан и опседнут нарцисом Хитлера.

„Није хтео да буде Хитлер, али га је нацистички покрет фасцинирао. Када је био у кокаинском трансу, гледао је филмове о нацистима”, казао је Глен Дилану Џоунсу.

Узимао је седам грама кокаина дневно и имао само 43 килограма. Остајао је будан и по 84 сата и веровао да га је запосео ђаво. Био је на ивици смрти од предозирања, али га је неко спасао тако што га је сместио у каду са топлом водом.

Крајем седамдесетих дружио се са Леноном у Хонг Конгу. Хтели су да једу мозак мајмуна али је продавница била затворена. Ленон је попио змијску крв да би се удувао а онда је угурао Боувију у уста хиљаду година старо јаје скувано у коњском урину.

Све до друге половине осамдесетих Боуви се рвао са својим демонима. Секс му је био бекство од свега Кокаин, кафа и никотин су владали његовим животом. Све се променило када је 1990, на једној вечери, упознао супермодела Иман.



Муслиманка из Сомалије, Иман је била ћерка дипломате и гинеколога. Студириала политичке науке у Кенији. Са 18 је била удата за једног хотелијера из Сомалије онда ју је открио један амерички фотограф и учинио модном звездом. Две године после те вечере, Боуви и Иман су се венчали.

„Пронашала сам сродну душу”, говорила је. „Дефинитивно нисам хтела да се упуштам у везу са Дејвидом Боувијем, ја сам била заљубљена у Дејвида Џоунса”.

Дејвид је престао да пуши, оставио је кокаин и последњих 17 година живота провео на Менхетну.

Након неколико можданих удара повукао се из јавног живота, шетао је у пет ујутру Кинеском четврти и уживао у огромној уметничкој колекцији.

Само је његова породица знала да умире од рака и да је две године био на хемиотерапији. Када је посетио врачару 1985. рекла му је да ће умрети са 69 или 70 година. Умро је 10. јануара 2016, два дана после 69. рођендана.

Остала је једна неостварена жеља: да сними дует са Миком Џегером: он би је певао на Земљи док би Мик певао у свемирском броду.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црни

26.08.2017 21:49

Класицно за западне звијезде сто си веци кретен то си веца звијезда. Наравно моја покојна баба би се упитала како га их није срамота ? Хахаха Како це зивотињу нпр. Пса бити срамота. Бас сам задовољан сто сам баја са балкана хахаха !

ОДГОВОРИТЕ