Nepoznati detalji lude mladosti

Rok legenda Dejvid Bouvi imao je neobuzdani libido, gledao je filmove o nacistima dok je bio uduvan i toliko je bio zaglibio u zavisnost od kokaina da je morao da ugradi u nos hrskavicu iz svog tela.

Zanimljivosti 26.08.2017 | 10:24
Nepoznati detalji lude mladosti
Ove i mnoge druge sočne detalje iz Bouvijevog života iza scene otkrio je Dilan Džouns, urednik magazina „GQ”, u biografiji „David Bowie: A Life” (Dejvid Bouvi: život) koja izlazi iz štampe 7. septembra.

U ovom „najintimnijem portretu Bouvija do sada”, Džouns tvrdi da je zbog zavisnosti od seksa muzičar spavao sa trinaestogodišnjakinjama, imao divlje orgije i govorio da je biseksualac sa ”stalnom erekcijom”.

Vrhunac reputacije nezasitog seksualnog zavisnika pratila ga je svuda do te mere da su mu jednom u hotelskoj sobi u Filadelfiji ponudili topao leš da spava s njim - što je odbio. Od kokaina je umalo umro a cigaretu nije gasio. U najgoroj fazi imao je 43 kg.



„Dejvid Bouvi je bio sopstvena kreacija, sopstveno umetničko delo. On je bio dečak iz posleratnog Brikstona (u Južnom Lonodnu) sa pogledom uprtim u zvezde. Čitava njegova profesionalna karijera bila je mit, legenda, izmišljotina”, piše Dilan Džouns.

Bovi je prkosio jednoličnom svetu svog detinjstva u Engleskoj sedamdesetih tako što se oblačio kao panseksualni svemirac u kombinezonu i nosio vatreno crvenu kosu. Sin razvodnice u bioskopu i oficira za promocije u jednoj dobrotvornoj ustanovi za decu, rođen kao Dejvid Džouns, pričao je da je imao srećno ali usamljeno detinjstvo.

„Video sam oko sebe siromašne ljude, deca su išla u školu sa cipelama u raspadanju. Tada sam se zarekao da nikada neću da budem gladan niti na pogrešnom kraju društvene lestvice”, rekao je Bouvi jednom autoru knjige. Taj utisak bio je tako veliki da ga je inspirisao da bude zvezda a ne samo sjajan muzičar ili umetnik.



Sa majčine strane vrebao je oblak mentalne nestabilnosti, dve ili tri tetke su izvršile samoubistvo, tri majčine sestre su opisane kao ludakinje a jedna je čak išla i na lobotomiju. Dejvidov polubrat Teri upoznao ga je sa američkom kulturom, džezom, noćnim klubovima i seksom. Teri je kasnije završio u ludnici zbog šizofrenije i Dejvid je bio ospednut da ima iste gene.

Sredinom šezdesetih je pokušavao da nađe odgovarajuću grupu muzičara i imidž, izmišljajući nov izgled svakih 18 meseci, da bi privukao pažnju. Naučio je kako da hipnotiše mase i krenuo u seksualnu adikciju punom parom.

Autor knjige kaže mu je pevačica Dejna Gilespi otkrila da je bila Dejvidova ljubavnica kada je imala 13 ili 14 godina. Dolazio bi kod nje obučen kao Robin Hud a njen otac mislio je da joj je drugarica, jer je imao dugu kosu. Kada je živeo u Los Anđelesu, grupi devojke (devojčice) od 14 i 15 bile su svim rokerima na dohvat ruke.

„Dejvid je imao magnetski šarm i bio je više zavodnik nego seksi. U to vreme Englezi su bili seksualno drugačiji od Amerikanaca, jer iako smo kre*ali sve što nam padne pod ruku, i dalje smo bili vrlo uzdržani. Mnogi su završili u krevetu sa njim jer je bio tako zavodljiv”, kaže Toni Zaneta, načelnik kompanije koja je vodila poslove Bouviju.

„Koristio je svoju biseksualnost i šarm da dobije sve što hoće. Bila je to biseksualnost satkana od ambicije. Mislim da nikada nije imao seks a da nije iza toga stajao neki interes”, rekla je novinarka Vendi Li autoru.



Iako je odbijao da uzima psihodelične droge, plašeći se šizofrenije, to ga nije sprečilo da šmrče kokain i skoro se ubije alkoholom. Šmrkanje koke mu je toliko uništilo hrskavicu u nosu da je morao da je zameni drugom, iz svog tela.

U Los Anđelesu se družio sa Glenom Hjuzom, koji je svirao sa „Deep Purple”. Zajedno su uživali u kokainu, ali Glen ga je ostavio kada je Bouvi postao previše arogantan i opsednut narcisom Hitlera.

„Nije hteo da bude Hitler, ali ga je nacistički pokret fascinirao. Kada je bio u kokainskom transu, gledao je filmove o nacistima”, kazao je Glen Dilanu Džounsu.

Uzimao je sedam grama kokaina dnevno i imao samo 43 kilograma. Ostajao je budan i po 84 sata i verovao da ga je zaposeo đavo. Bio je na ivici smrti od predoziranja, ali ga je neko spasao tako što ga je smestio u kadu sa toplom vodom.

Krajem sedamdesetih družio se sa Lenonom u Hong Kongu. Hteli su da jedu mozak majmuna ali je prodavnica bila zatvorena. Lenon je popio zmijsku krv da bi se uduvao a onda je ugurao Bouviju u usta hiljadu godina staro jaje skuvano u konjskom urinu.

Sve do druge polovine osamdesetih Bouvi se rvao sa svojim demonima. Seks mu je bio bekstvo od svega Kokain, kafa i nikotin su vladali njegovim životom. Sve se promenilo kada je 1990, na jednoj večeri, upoznao supermodela Iman.



Muslimanka iz Somalije, Iman je bila ćerka diplomate i ginekologa. Studiriala političke nauke u Keniji. Sa 18 je bila udata za jednog hotelijera iz Somalije onda ju je otkrio jedan američki fotograf i učinio modnom zvezdom. Dve godine posle te večere, Bouvi i Iman su se venčali.

„Pronašala sam srodnu dušu”, govorila je. „Definitivno nisam htela da se upuštam u vezu sa Dejvidom Bouvijem, ja sam bila zaljubljena u Dejvida Džounsa”.

Dejvid je prestao da puši, ostavio je kokain i poslednjih 17 godina života proveo na Menhetnu.

Nakon nekoliko moždanih udara povukao se iz javnog života, šetao je u pet ujutru Kineskom četvrti i uživao u ogromnoj umetničkoj kolekciji.

Samo je njegova porodica znala da umire od raka i da je dve godine bio na hemioterapiji. Kada je posetio vračaru 1985. rekla mu je da će umreti sa 69 ili 70 godina. Umro je 10. januara 2016, dva dana posle 69. rođendana.

Ostala je jedna neostvarena želja: da snimi duet sa Mikom Džegerom: on bi je pevao na Zemlji dok bi Mik pevao u svemirskom brodu.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Crni

26.08.2017 21:49

Klasicno za zapadne zvijezde sto si veci kreten to si veca zvijezda. Naravno moja pokojna baba bi se upitala kako ga ih nije sramota ? Hahaha Kako ce zivotinju npr. Psa biti sramota. Bas sam zadovoljan sto sam baja sa balkana hahaha !

ODGOVORITE