Србија послије драме побиједила Грчку у Атини!

Репрезентације Србије победила је после драме Грчку са 69:67 у последњем мечу на "Акропољ купу".  Србија с победом иде на Еуробаскет! "Орлови" у последњем припремном мечу на затварању Акрополис купа савладали домаћина Грчку. На Европско првенство одлазе са скором 7-1.  Победа за крај! Милосављевић за Ђорђевићеве слатке муке! Грчка опет положила оружје, Принтезис није био у херојском расположењу - 69:67.

Кошарка 25.08.2017 | 22:10
Србија послије драме побиједила Грчку у Атини!
Изабраници Александра Ђорђевића имали су плус 14 на само три минута до краја, али су лошом игром у нападу и продатим лоптама дозволили Грчкој да се врати у меч.

Јоргос Принтезис промашио је за победу, а потом и Ник Калатис за продужетак.

Ово је била последња припремна утакмица наше репрезентације, која тако тријумфом завршава припреме за Европско првенство.

Од старта утакмице виђена је доста добра и течна игра на обе стране, а после првих десет минута игра Србија је имала предност од 21:18.

У другој деоници виђена је резултатска клацкалица, пошто су "Орлови" преко Кузмића и Милосављевића погађали, док је Грчка на другој страни узвратила преко Слукаса и Манцариса. На одмор се отишло са резултатом 38:35 за Србију.

Током треће деонице виђена је "гранитна" одбрана изабраника Александра Ђорђевића који су дозволили Грцима само деве поена у четвртини. Чинило се ће посао бити готово последњих десет минута, пошто је разлика ишла и на +14.

Али, онда је уследила очајна игра Србије и доста продатих лопти, што је Грчка искористила и преко Папаниколау и Принтезиса смањила на -2, 69:67. Испоставиће се да је ово био и коначан резултат, пошто прво Принтезис, а потом и Калатис нису успели да промене резултат на семафору.

Ово је била последња припремна утакмица наше репрезентације, која тако тријумфом завршава припреме за Европско првенство. "Орлове" сада очекује поврата у Београд, одакле ће 30. августа отпутовати у Истанбул.

"Орлови" су умало изгубили добијени меч, јер су у финишу меча дозволили ривалу да после "минус 14" (55:69) стигну на само кош разлике (67:69) и шутирају за изједначење. На срећу Србије, и Принтезис и Калатис су били непрецизни, па нису успели да се реванширају за убедљив пораз претрпељен недавно на "Трофеју Београда" (61:93).

Најефикаснији у победничком саставу био је Драган Милосављевић са 17 поена, док је Богдан Богдановић имао учинак од 11 поена и 8 асистенција.

У пораженом саставу Слукас је имао 15, Бурусис 13, а Калатис 10 поена.

Србија је окончала припреме за Еуробаскет учинком од седам победа и једним поразом, јуче од Грузије у Атини.

Селектор Србије Саша Ђорђевић требало би после Акрополис купа да саопшти коначан списак од 12 играча које ће повести на Европско првенство.

Акропољ куп:

Србија - Грчка 69:67 (21:18, 17:17, 16:9, 15:23)

арена: ОАКА

Србија: Мачван 3, Богдановић 11, Калинић 0, Милосављевић 17, Бирчевић 5, Штимац 0, Недовић 0, Лазић 7, Мицић 2, Гудурић 6, Јовић 0, Кузмић 9, Марјановић 9

Грчка: Калатис 10, Бурусис 13, Слукас 15, Ларенцакис 0, Папајанис 4, Принтезис 7, Папаниколау 8, Манцарис 6, Аграванис 0, Папапетру 2, Боргис 0, Адетокумбо 2

Седам од осам и победа за крај! Кошаркаши Србије поново су били бољи од Грчке и тријумфом резултатом 69:67 (18:21, 17:17, 9:16, 15:23) завршили подужи низ припремних мечева за овогодишњи Евробаскет (31. август - 17. септембар). 

За разлику од меча у Београду (93:61), Србија овог пута није била тако убедљива, али није ни било потребе да се уложе максимални напори против старог познаника. Мада, није ни било тако лоше што је Србија опет играла неизвесну завршницу, јер је овог пута уписала рецку. Била је Грчка јако близу да казни нешто опуштенију игру српских играча у финишу утакмице, али прво Јоргос Принтезис није био у моду „божје руке“, док је Ник Калатес у последњим секундама промашио двокорак за продужетак. 

Оно што селектора Александра Ђорђевића може да забрине јесте то да Србија није постигла кош више од четири минута, поново је одбрана противничког скока из напада била мана коју је Грчка умела да експлоатише, али не и да казни тако да дође до преокрета и победе. Јер, управо су тако Хелени долазили до друге, па чак и треће прилике у неколико наврата да се исправе и реше акције. Мада је пред улаз у последња четири минута утакмице изгледало као да ће Србија рутински завршити посао при резултату 69:55, финиш утакмице добио је помало неочекиван финиш. Грчка је преко Костаса Папаниколауа и Костаса Слукаса искреирала серију 12:0, што је најавило праву драму. У последњим тренуцимаТанасис Адетокунбо успео је да извуче два слободна бацања после Марјановићевомофанзивног фаула. Није био прецизан, али је лопта после одбитка завршила у ауту и поново била у поседу Грчке. Срећом по Орлове, Принтезис и Калатес су остали кратких рукава. 

С друге стране, селектор Ђорђевић је у последњој утакмици добио разлог више да пред коначно скраћење списка има најслађе муке. Јер, против Хелена експлодирао је Драган Милосављевић. Новопечени кошаркаш Уникахе одиграо је убедљиво најбољу утакмицу досад и меч завршио са 17 поена. Уз, додуше, пет изгубљених лопти. Али, управо јеМилосављевић заједно са Богданом Богдановићем и Бобаном Марјановићем био међу заслужнијима за одличну игру у трећем кварталу и то што је створена одређена разлика у односу на противника. Богдановић је поново био главни организатор игре Србије, али и скорер, па је меч завршио са једанаест поена и осам асистенција, док је Марјановић имао девет кошева и пет ухваћених лопти, иако је на терен први пут крочио средином трећег квартала. Пре тога врло добру ролу имао је Огњен Кузмић са девет поена и шест скокова, док је премосница био Владимир Штимац. 

После завршеног меча може да охрабри и то да је Србија на својих 69 поена имала чак 22 асистенције, а осим Богдановић и Василије Мицић био је расположен за разигравање саиграча са пет завршних додавања. 

Баш као што се и писало протеклих дана, било је очигледно да у редовима Грчке много тога није у реду. Шутерски прилично лоши, посебно са дистанце (3/20 за три), често врло нервозни на терену и на моменте готово нерасположени за игру.

У јеку репрезентативног скандала, односно туче Јаниса Бурусиса и Никоса Папаса, односно жустре свађе Костаса Папаниколауа и Димитриса Аграваниса, селектор Костас Мисасодлучио се да дисциплински казни искусног шутера Панатинаикоса, због чега га није било у саставу против Србије. 

На крају Грке је предводио Костас Слукас са 15 поена и шест асистенција, Бурусис је додао 13, а Калатес 10 поена. Грчка је 

Орловима сутра следи повратак у Београд на завршне тренинге пред пут у Истанбул, а прву утакмицу на Евробаскету одиграће против Летоније 1. септембра. 

Коктел Арадори - Белинели зауставио Грузију. Тријумф за Азуре на крају.

Грузија је коначно осетила горчину пораза на Акрополис купу у Атини. Репрезентација Италије славила је против освајача престижног турнира резултатом 73:65 (26:17, 15:14, 17:24, 10:15) и тако стигла до првог тријумфа у Грчкој.

Азури су победу однели удруженим снагама тандела Пјетро Арадори - Марко Белинели, који је на крају заједнички постигао готово половину укупних поена свог тима. Тачније - 35 од 73 поена. Арадори је убацио 18, а Белинели 17 поена, уз пет скокова и четири асистенције.

Италија је у меч ушла без плејмејкера Данијела Хекета, Грузија је поново била без повређеног Зазе Пачулије, због чега је прва звезда екипе поново био Гјорги Шермадиниса 14 поена и девет скокова.

Упркос поразу, Грузија је подигла трофеј освајача турнира.  

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар