Srbija poslije drame pobijedila Grčku u Atini!

Reprezentacije Srbije pobedila je posle drame Grčku sa 69:67 u poslednjem meču na "Akropolj kupu".  Srbija s pobedom ide na Eurobasket! "Orlovi" u poslednjem pripremnom meču na zatvaranju Akropolis kupa savladali domaćina Grčku. Na Evropsko prvenstvo odlaze sa skorom 7-1.  Pobeda za kraj! Milosavljević za Đorđevićeve slatke muke! Grčka opet položila oružje, Printezis nije bio u herojskom raspoloženju - 69:67.

Košarka 25.08.2017 | 22:10
Srbija poslije drame pobijedila Grčku u Atini!
Izabranici Aleksandra Đorđevića imali su plus 14 na samo tri minuta do kraja, ali su lošom igrom u napadu i prodatim loptama dozvolili Grčkoj da se vrati u meč.

Jorgos Printezis promašio je za pobedu, a potom i Nik Kalatis za produžetak.

Ovo je bila poslednja pripremna utakmica naše reprezentacije, koja tako trijumfom završava pripreme za Evropsko prvenstvo.

Od starta utakmice viđena je dosta dobra i tečna igra na obe strane, a posle prvih deset minuta igra Srbija je imala prednost od 21:18.

U drugoj deonici viđena je rezultatska klackalica, pošto su "Orlovi" preko Kuzmića i Milosavljevića pogađali, dok je Grčka na drugoj strani uzvratila preko Slukasa i Mancarisa. Na odmor se otišlo sa rezultatom 38:35 za Srbiju.

Tokom treće deonice viđena je "granitna" odbrana izabranika Aleksandra Đorđevića koji su dozvolili Grcima samo deve poena u četvrtini. Činilo se će posao biti gotovo poslednjih deset minuta, pošto je razlika išla i na +14.

Ali, onda je usledila očajna igra Srbije i dosta prodatih lopti, što je Grčka iskoristila i preko Papanikolau i Printezisa smanjila na -2, 69:67. Ispostaviće se da je ovo bio i konačan rezultat, pošto prvo Printezis, a potom i Kalatis nisu uspeli da promene rezultat na semaforu.

Ovo je bila poslednja pripremna utakmica naše reprezentacije, koja tako trijumfom završava pripreme za Evropsko prvenstvo. "Orlove" sada očekuje povrata u Beograd, odakle će 30. avgusta otputovati u Istanbul.

"Orlovi" su umalo izgubili dobijeni meč, jer su u finišu meča dozvolili rivalu da posle "minus 14" (55:69) stignu na samo koš razlike (67:69) i šutiraju za izjednačenje. Na sreću Srbije, i Printezis i Kalatis su bili neprecizni, pa nisu uspeli da se revanširaju za ubedljiv poraz pretrpeljen nedavno na "Trofeju Beograda" (61:93).

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Dragan Milosavljević sa 17 poena, dok je Bogdan Bogdanović imao učinak od 11 poena i 8 asistencija.

U poraženom sastavu Slukas je imao 15, Burusis 13, a Kalatis 10 poena.

Srbija je okončala pripreme za Eurobasket učinkom od sedam pobeda i jednim porazom, juče od Gruzije u Atini.

Selektor Srbije Saša Đorđević trebalo bi posle Akropolis kupa da saopšti konačan spisak od 12 igrača koje će povesti na Evropsko prvenstvo.

Akropolj kup:

Srbija - Grčka 69:67 (21:18, 17:17, 16:9, 15:23)

arena: OAKA

Srbija: Mačvan 3, Bogdanović 11, Kalinić 0, Milosavljević 17, Birčević 5, Štimac 0, Nedović 0, Lazić 7, Micić 2, Gudurić 6, Jović 0, Kuzmić 9, Marjanović 9

Grčka: Kalatis 10, Burusis 13, Slukas 15, Larencakis 0, Papajanis 4, Printezis 7, Papanikolau 8, Mancaris 6, Agravanis 0, Papapetru 2, Borgis 0, Adetokumbo 2

Sedam od osam i pobeda za kraj! Košarkaši Srbije ponovo su bili bolji od Grčke i trijumfom rezultatom 69:67 (18:21, 17:17, 9:16, 15:23) završili poduži niz pripremnih mečeva za ovogodišnji Evrobasket (31. avgust - 17. septembar). 

Za razliku od meča u Beogradu (93:61), Srbija ovog puta nije bila tako ubedljiva, ali nije ni bilo potrebe da se ulože maksimalni napori protiv starog poznanika. Mada, nije ni bilo tako loše što je Srbija opet igrala neizvesnu završnicu, jer je ovog puta upisala recku. Bila je Grčka jako blizu da kazni nešto opušteniju igru srpskih igrača u finišu utakmice, ali prvo Jorgos Printezis nije bio u modu „božje ruke“, dok je Nik Kalates u poslednjim sekundama promašio dvokorak za produžetak. 

Ono što selektora Aleksandra Đorđevića može da zabrine jeste to da Srbija nije postigla koš više od četiri minuta, ponovo je odbrana protivničkog skoka iz napada bila mana koju je Grčka umela da eksploatiše, ali ne i da kazni tako da dođe do preokreta i pobede. Jer, upravo su tako Heleni dolazili do druge, pa čak i treće prilike u nekoliko navrata da se isprave i reše akcije. Mada je pred ulaz u poslednja četiri minuta utakmice izgledalo kao da će Srbija rutinski završiti posao pri rezultatu 69:55, finiš utakmice dobio je pomalo neočekivan finiš. Grčka je preko Kostasa Papanikolaua i Kostasa Slukasa iskreirala seriju 12:0, što je najavilo pravu dramu. U poslednjim trenucimaTanasis Adetokunbo uspeo je da izvuče dva slobodna bacanja posle Marjanovićevomofanzivnog faula. Nije bio precizan, ali je lopta posle odbitka završila u autu i ponovo bila u posedu Grčke. Srećom po Orlove, Printezis i Kalates su ostali kratkih rukava. 

S druge strane, selektor Đorđević je u poslednjoj utakmici dobio razlog više da pred konačno skraćenje spiska ima najslađe muke. Jer, protiv Helena eksplodirao je Dragan Milosavljević. Novopečeni košarkaš Unikahe odigrao je ubedljivo najbolju utakmicu dosad i meč završio sa 17 poena. Uz, doduše, pet izgubljenih lopti. Ali, upravo jeMilosavljević zajedno sa Bogdanom Bogdanovićem i Bobanom Marjanovićem bio među zaslužnijima za odličnu igru u trećem kvartalu i to što je stvorena određena razlika u odnosu na protivnika. Bogdanović je ponovo bio glavni organizator igre Srbije, ali i skorer, pa je meč završio sa jedanaest poena i osam asistencija, dok je Marjanović imao devet koševa i pet uhvaćenih lopti, iako je na teren prvi put kročio sredinom trećeg kvartala. Pre toga vrlo dobru rolu imao je Ognjen Kuzmić sa devet poena i šest skokova, dok je premosnica bio Vladimir Štimac. 

Posle završenog meča može da ohrabri i to da je Srbija na svojih 69 poena imala čak 22 asistencije, a osim Bogdanović i Vasilije Micić bio je raspoložen za razigravanje saigrača sa pet završnih dodavanja. 

Baš kao što se i pisalo proteklih dana, bilo je očigledno da u redovima Grčke mnogo toga nije u redu. Šuterski prilično loši, posebno sa distance (3/20 za tri), često vrlo nervozni na terenu i na momente gotovo neraspoloženi za igru.

U jeku reprezentativnog skandala, odnosno tuče Janisa Burusisa i Nikosa Papasa, odnosno žustre svađe Kostasa Papanikolaua i Dimitrisa Agravanisa, selektor Kostas Misasodlučio se da disciplinski kazni iskusnog šutera Panatinaikosa, zbog čega ga nije bilo u sastavu protiv Srbije. 

Na kraju Grke je predvodio Kostas Slukas sa 15 poena i šest asistencija, Burusis je dodao 13, a Kalates 10 poena. Grčka je 

Orlovima sutra sledi povratak u Beograd na završne treninge pred put u Istanbul, a prvu utakmicu na Evrobasketu odigraće protiv Letonije 1. septembra. 

Koktel Aradori - Belineli zaustavio Gruziju. Trijumf za Azure na kraju.

Gruzija je konačno osetila gorčinu poraza na Akropolis kupu u Atini. Reprezentacija Italije slavila je protiv osvajača prestižnog turnira rezultatom 73:65 (26:17, 15:14, 17:24, 10:15) i tako stigla do prvog trijumfa u Grčkoj.

Azuri su pobedu odneli udruženim snagama tandela Pjetro Aradori - Marko Belineli, koji je na kraju zajednički postigao gotovo polovinu ukupnih poena svog tima. Tačnije - 35 od 73 poena. Aradori je ubacio 18, a Belineli 17 poena, uz pet skokova i četiri asistencije.

Italija je u meč ušla bez plejmejkera Danijela Heketa, Gruzija je ponovo bila bez povređenog Zaze Pačulije, zbog čega je prva zvezda ekipe ponovo bio Gjorgi Šermadinisa 14 poena i devet skokova.

Uprkos porazu, Gruzija je podigla trofej osvajača turnira.  

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar