Разговор био добар и отворен

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је у Нишу да очекује да ће до краја године македонски премијер Зоран Заев посјетити Београд, те истакао да Србија и Македонија не треба да буду колатерална штета глобалних политичких игара.

Србија 25.08.2017 | 19:46
Разговор био добар и отворен
Он је на конференцији за новинаре, након сусрета са македонским шефом дипломатије Николом Димитровим, рекао да је битно да се одржава комуникација између званичника двије земље, да је разговор био добар, отворен и конструктиван, какав и треба да буде између пријатеља, те је закључено да пријатељи треба да се помажу и међусобно подржавају.

Дачић је истакао да је указао Димитрову на сазнања српских безбједносних служби која се не односе на македонску владу као владу, него на безбједносни сектор, уз учешће одређеног страног фактора.

"Није наш циљ да о томе говоримо, него да се то више не дешава и да будемо пријатељи, да не будемо колатерална штета глобалних политичких међународних односа", рекао је Дачић.

Он је навео да су припадници разних других служби учествовали у бројним дешавањима у Македонији, те да се Србија није мијешала и не жели да се ситуација злоупотребљава и Србија оптужује да изазива унутрашњу политичку дестабилизацију у Македонији.

Дачић је истакао да Србија не жели да буде оптужена, јер нема никакве везе нити је радила икада на штету Македоније и не жели да се у било ком својству помиње негативан утицај Србије на дешавања у Македонији.

"Наравно све то треба да се испита. Разлог /повлачења српског особља/ су биле наше сумње да постоји обавештајно деловање које може да нанесе штету Србији у целини и односима са Македонијом", рекао је Дачић.

Он је навео да је Србија реаговала повлачењем свог особља на основу сазнања својих безбједносних служби, како би се избјегла трајна штета у односима двије државе и да Србија буде увучена у лажне оптужбе за изазивање немира и дестабилизације Македоније.

"Зато је важно да све ствари буду проверене и несугласице решене дијалогом. Ми смо пријатељи и треба да се чувамо да не будемо увучени у неке глобалне политичке игре", рекао је Дачић.

Он је поручио да грађанима Македоније не пријети никаква опасност од Србије и да Србија не оспорава ништа што угрожава македонски народ и државу, већ жели да и даље развија пријатељске односе.

Дачић је додао да ће се сљедеће семице на форуму на Бледу поново срести са Димитровим и да ће двије државе наставити да раде на јачању добросусједских односа и подршци европском путу, те је битно да безбједносне службе обје државе раде на међусобној заштити двије државе и интереса њихових дипломата.

Он је рекао да се српско дипломатско особље вратило у Скопље, а да ће се амбасадор вратити 31. августа и одмах ће затражити пријем код македонског премијера Зорана Зајева.

Дачић је навео да на састанку није разговарано о пријему Косова у Унеско, јер та тема није актуелна, пошто за сада не постоји кандидатура Косова за пријем у Унеско. "Конференција је у новембру, али не знамо хоће ли се Косово кандидовати", рекао је Дачић.

На питање да ли ће Србија повући признање Македоније под уставним именом, он каже да су неки потези Скопља тешко пали Србији, али да Србија није мијењала своју одлуку и нада се да неће имати ни разлога.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар