Razgovor bio dobar i otvoren

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u Nišu da očekuje da će do kraja godine makedonski premijer Zoran Zaev posjetiti Beograd, te istakao da Srbija i Makedonija ne treba da budu kolateralna šteta globalnih političkih igara.

Srbija 25.08.2017 | 19:46
Razgovor bio dobar i otvoren
On je na konferenciji za novinare, nakon susreta sa makedonskim šefom diplomatije Nikolom Dimitrovim, rekao da je bitno da se održava komunikacija između zvaničnika dvije zemlje, da je razgovor bio dobar, otvoren i konstruktivan, kakav i treba da bude između prijatelja, te je zaključeno da prijatelji treba da se pomažu i međusobno podržavaju.

Dačić je istakao da je ukazao Dimitrovu na saznanja srpskih bezbjednosnih službi koja se ne odnose na makedonsku vladu kao vladu, nego na bezbjednosni sektor, uz učešće određenog stranog faktora.

"Nije naš cilj da o tome govorimo, nego da se to više ne dešava i da budemo prijatelji, da ne budemo kolateralna šteta globalnih političkih međunarodnih odnosa", rekao je Dačić.

On je naveo da su pripadnici raznih drugih službi učestvovali u brojnim dešavanjima u Makedoniji, te da se Srbija nije miješala i ne želi da se situacija zloupotrebljava i Srbija optužuje da izaziva unutrašnju političku destabilizaciju u Makedoniji.

Dačić je istakao da Srbija ne želi da bude optužena, jer nema nikakve veze niti je radila ikada na štetu Makedonije i ne želi da se u bilo kom svojstvu pominje negativan uticaj Srbije na dešavanja u Makedoniji.

"Naravno sve to treba da se ispita. Razlog /povlačenja srpskog osoblja/ su bile naše sumnje da postoji obaveštajno delovanje koje može da nanese štetu Srbiji u celini i odnosima sa Makedonijom", rekao je Dačić.

On je naveo da je Srbija reagovala povlačenjem svog osoblja na osnovu saznanja svojih bezbjednosnih službi, kako bi se izbjegla trajna šteta u odnosima dvije države i da Srbija bude uvučena u lažne optužbe za izazivanje nemira i destabilizacije Makedonije.

"Zato je važno da sve stvari budu proverene i nesuglasice rešene dijalogom. Mi smo prijatelji i treba da se čuvamo da ne budemo uvučeni u neke globalne političke igre", rekao je Dačić.

On je poručio da građanima Makedonije ne prijeti nikakva opasnost od Srbije i da Srbija ne osporava ništa što ugrožava makedonski narod i državu, već želi da i dalje razvija prijateljske odnose.

Dačić je dodao da će se sljedeće semice na forumu na Bledu ponovo sresti sa Dimitrovim i da će dvije države nastaviti da rade na jačanju dobrosusjedskih odnosa i podršci evropskom putu, te je bitno da bezbjednosne službe obje države rade na međusobnoj zaštiti dvije države i interesa njihovih diplomata.

On je rekao da se srpsko diplomatsko osoblje vratilo u Skoplje, a da će se ambasador vratiti 31. avgusta i odmah će zatražiti prijem kod makedonskog premijera Zorana Zajeva.

Dačić je naveo da na sastanku nije razgovarano o prijemu Kosova u Unesko, jer ta tema nije aktuelna, pošto za sada ne postoji kandidatura Kosova za prijem u Unesko. "Konferencija je u novembru, ali ne znamo hoće li se Kosovo kandidovati", rekao je Dačić.

Na pitanje da li će Srbija povući priznanje Makedonije pod ustavnim imenom, on kaže da su neki potezi Skoplja teško pali Srbiji, ali da Srbija nije mijenjala svoju odluku i nada se da neće imati ni razloga.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar