Реакције: Јубилеј за ново Партизаново пролеће у Европи!

Партизан десети пут наступа у групној фази УЕФА такмичења. Црно-бели у Групи Б Лиге Европе, а Динамо Кијев, Јанг Бојс и Скендербег су противници по мери за ново пролеће у Европи.  Ђукић и Јанковић: Група уједначена, имамо шансе! Тренер Партизана Мирослав Ђукић и фудбалер Марко Јанковић сматрају да је Партизан добио уједначену групу у Лиги Европе.  Милетић: Можемо са свима! "Имали смо среће", каже штопер црно-белих.

Фудбал 25.08.2017 | 16:00
Реакције: Јубилеј за ново Партизаново пролеће у Европи!
Партизан је у четвртак увече, убедљивом победом у Фелчуту против Видеотона (4:0), обезбедио десети наступ у групној фази неке од две УЕФА лиге.

Најчешће је играо у Лиги Европе (ово ће му бити осми наступ), док је два пута био део Лиге шампиона и још увек је једини српски клуб који је од стварања новог формата елитног такмичења осетио како је то када си део одабраног друштва (2003/2004 и 2010/2011).

С те стране, Партизан је од историјског успеха Црвене звезде 1991. и освајања Купа еврпских шампиона, који се, ипак, везује за последње дане бивше СФРЈ, најуспешнији клуб из Србије од распада велике државе. На овим просторима, једино више пласмана у два клупска УЕФА такмичења од "парног ваљка" има Динамо из Загреба, који ће у тек започетој сезони, први пут после десет година, јесен посветити искључиво дешавањима у хрватском фудбалу.

Јасно и гласно зацртан циљ пре почетка сезоне за Партизан је и био пласман у једно од два европска такмичење. С обзиром на то да је прошле сезоне елиминисан већ у првом колу од Заглембја, чиме је клуб остао без битних прихода, управа црно-белих је све подредила уласку у групну фазу.

Практично, у Мађарској се водила борба за егзистенцију клуба из Хумске.

После неуспеха у квалификацијама за Лигу шампиона и пораза од Олимпијакоса, на ред је дошао плеј-оф за Лигу Европе. Мало тога је деловало обећавајуће после београдских "мршавих" 0:0 са Видеотоном.

Али...

Партизан је у Фелчуту, месту надомак Будимпеште, био сјајан и не памти се када су навијачи црно-белих већ средином првог полувремена раскрстили са бригама и могли да размишљају о жребу за Лигу Европе.

А, тамо их чекају украјински Динамо Кијев, швајцарски Јанг Бојс и албански Скендребег.

Противници по мери!

Шампион Србије има шансу да први пут после 13 година обезбеди пролеће у Европе. Можда је дошло време да се надокнади пропуштено од пре две сезоне против Аугзбурга у Београду и понови успех генерације коју је у сезони 2004/2005 Владимир Вермезовић водио до осмине финала Лиге Европе.

Шампион Србије играће у групној фази другог по јачини европског такмичења са кијевским Динамом, Јанг Бојсом и Скендербегом.

"Мислим да је група уједначена и да свака екипа има шансе да се пласира у следећу фазу такмичења", рекао је Ђукић.

Фудбалери Партизана рано јутрос су допутовали из Мађарске, где су у четвртак увече у дуелу са Видеотоном обезбедили нови наступ у групној фази УЕФА Лиге Европе.

Иако преморени од утакмице и пута, нису пропустили прилику да у петак испрате жреб и у директном преносу сазнају против којих ће то европских екипа одмерити снаге.

Овај пут, за разлику од квалификација, срећа је приликом излачења куглица са именима противника била наклоњена Партизану.

Динамо Кијев, Јанг Бојс и Скендербег, нису атрактивни и јесу озбиљни, али, ипак, реално гледано, Партизан има шансу се у овој конкуренцији нађе међу две првопласиране екипе и избори пролеће у Европи.

Јанковић је желео једног атрактивнијег противника, али је задовољан јер 'црно-бели' имају шансу да презиме у Европи.

"Прижељкивао сам једну топ екипу, да се опробамо и видимо где смо у односу на њих. У сваком случају, добили смо три отприлике једнака тима. Заслужују велико поштовање и на нама је сада да се спремимо што боље", истакао је Јанковић.

Он је навео да Партизанова шанса лежи у растерећености играча.

"Анализираћемо их све и разговарати о њима. Сигурно је да са свима идемо да се надигравамо и тражимо победу. Самим уласком у Лигу Европе смо знатно растерећенији и надам се да можемо да покажемо пун потенцијал и поновимо нешто слично као пре две године, када су нам минути недостајали за пролаз даље", закључио је Јанковић.

Можда није атрактивна, као рецимо Звездина, али група која је запала Партизану је таква да му отвара врата пролећа у Европи.

Црно-бели су на жребању у Монаку сврстани у Групу Б, заједно са Динамо из Кијева, швајцарским Јанг Бојсом и албанским Скендербегом, а општи је утисак да у таквом друштву имају шансе да скупе довољно бодова да - презиме.

„Могло је и горе, међутим, мислим да је група сасвим коректна. Можемо да се носимо са сва три тима. Погледајте, на пример, групу у којој су Лион, Евертон, Аталанта и Аполон. Кад то видим мислим да смо извукли коректну групу. Имали смо и среће, за разлику од Црвене звезде, која је извукла тежу групу од нас“, рекао је Немања Милетић, штопер Парног ваљка.

Он је у двомечу са Видеотоном, у пару са Бојаном Остојићем, одиграо добре мечеве и помогао црно-белима да се домогну групне фазе, где би, пројектовано, највише бодова требало да се узме у судару са Скендербегом. У Хумској 1 су, ипак, опрезни.

„Албанци су, ипак, избацили Динамо из Загреба. У Хрватској је било 1:1, а у ареваншу 0:0. Данас сви играју фудбал. Нема више имена. Доста клубова од којих се то није очекивало је успело да прође у групе. Један од њих је управо Скендербег“.

Како сад ствари стоје, црно-бели ће први меч у Београду морати да играју пред празним трибинама, јер им је остало да одраде још једну казну УЕФА. Мада, постоји могућност да у Ниону усвоје жалбу српског првака.

„Да су противници атрактивнији и стадион би био крцатији, али и овако ћемо имати добру подршку наших навијача“, оценио је Немања Милетић.

Милан Радин, један од јунака из Фелчута, такође каже да су играчи Партизана желели атрактивно име, али да нема ништа против ни оваковог искода жреба.

"Постоје две верзије... Желели смо атрактивно име, да одмеримо снаге са екипама као што је Арсенал. Међутим, мислим да је жреб повољан и да са овим екипама можемо да се надмећемо. Имамо реалне шансе да прођемо у наредну фазу", рекао је Радин.

Жреб за Лигу Европе прокоментарисао је и Бојан Остојић.

"Жреб је добар и можемо да се носимо са свим противницима, али проступ мора да буде као у Мађарској. Показали смо да умемо. Уколико будемо такви, немамо чега да се плашимо", поручио је дефанзивац Партизана, који ће морати да пропусти први меч због жутих картона.

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар