Reakcije: Jubilej za novo Partizanovo proleće u Evropi!

Partizan deseti put nastupa u grupnoj fazi UEFA takmičenja. Crno-beli u Grupi B Lige Evrope, a Dinamo Kijev, Jang Bojs i Skenderbeg su protivnici po meri za novo proleće u Evropi.  Đukić i Janković: Grupa ujednačena, imamo šanse! Trener Partizana Miroslav Đukić i fudbaler Marko Janković smatraju da je Partizan dobio ujednačenu grupu u Ligi Evrope.  Miletić: Možemo sa svima! "Imali smo sreće", kaže štoper crno-belih.

Fudbal 25.08.2017 | 16:00
Reakcije: Jubilej za novo Partizanovo proleće u Evropi!
Partizan je u četvrtak uveče, ubedljivom pobedom u Felčutu protiv Videotona (4:0), obezbedio deseti nastup u grupnoj fazi neke od dve UEFA lige.

Najčešće je igrao u Ligi Evrope (ovo će mu biti osmi nastup), dok je dva puta bio deo Lige šampiona i još uvek je jedini srpski klub koji je od stvaranja novog formata elitnog takmičenja osetio kako je to kada si deo odabranog društva (2003/2004 i 2010/2011).

S te strane, Partizan je od istorijskog uspeha Crvene zvezde 1991. i osvajanja Kupa evrpskih šampiona, koji se, ipak, vezuje za poslednje dane bivše SFRJ, najuspešniji klub iz Srbije od raspada velike države. Na ovim prostorima, jedino više plasmana u dva klupska UEFA takmičenja od "parnog valjka" ima Dinamo iz Zagreba, koji će u tek započetoj sezoni, prvi put posle deset godina, jesen posvetiti isključivo dešavanjima u hrvatskom fudbalu.

Jasno i glasno zacrtan cilj pre početka sezone za Partizan je i bio plasman u jedno od dva evropska takmičenje. S obzirom na to da je prošle sezone eliminisan već u prvom kolu od Zaglembja, čime je klub ostao bez bitnih prihoda, uprava crno-belih je sve podredila ulasku u grupnu fazu.

Praktično, u Mađarskoj se vodila borba za egzistenciju kluba iz Humske.

Posle neuspeha u kvalifikacijama za Ligu šampiona i poraza od Olimpijakosa, na red je došao plej-of za Ligu Evrope. Malo toga je delovalo obećavajuće posle beogradskih "mršavih" 0:0 sa Videotonom.

Ali...

Partizan je u Felčutu, mestu nadomak Budimpešte, bio sjajan i ne pamti se kada su navijači crno-belih već sredinom prvog poluvremena raskrstili sa brigama i mogli da razmišljaju o žrebu za Ligu Evrope.

A, tamo ih čekaju ukrajinski Dinamo Kijev, švajcarski Jang Bojs i albanski Skendrebeg.

Protivnici po meri!

Šampion Srbije ima šansu da prvi put posle 13 godina obezbedi proleće u Evrope. Možda je došlo vreme da se nadoknadi propušteno od pre dve sezone protiv Augzburga u Beogradu i ponovi uspeh generacije koju je u sezoni 2004/2005 Vladimir Vermezović vodio do osmine finala Lige Evrope.

Šampion Srbije igraće u grupnoj fazi drugog po jačini evropskog takmičenja sa kijevskim Dinamom, Jang Bojsom i Skenderbegom.

"Mislim da je grupa ujednačena i da svaka ekipa ima šanse da se plasira u sledeću fazu takmičenja", rekao je Đukić.

Fudbaleri Partizana rano jutros su doputovali iz Mađarske, gde su u četvrtak uveče u duelu sa Videotonom obezbedili novi nastup u grupnoj fazi UEFA Lige Evrope.

Iako premoreni od utakmice i puta, nisu propustili priliku da u petak isprate žreb i u direktnom prenosu saznaju protiv kojih će to evropskih ekipa odmeriti snage.

Ovaj put, za razliku od kvalifikacija, sreća je prilikom izlačenja kuglica sa imenima protivnika bila naklonjena Partizanu.

Dinamo Kijev, Jang Bojs i Skenderbeg, nisu atraktivni i jesu ozbiljni, ali, ipak, realno gledano, Partizan ima šansu se u ovoj konkurenciji nađe među dve prvoplasirane ekipe i izbori proleće u Evropi.

Janković je želeo jednog atraktivnijeg protivnika, ali je zadovoljan jer 'crno-beli' imaju šansu da prezime u Evropi.

"Priželjkivao sam jednu top ekipu, da se oprobamo i vidimo gde smo u odnosu na njih. U svakom slučaju, dobili smo tri otprilike jednaka tima. Zaslužuju veliko poštovanje i na nama je sada da se spremimo što bolje", istakao je Janković.

On je naveo da Partizanova šansa leži u rasterećenosti igrača.

"Analiziraćemo ih sve i razgovarati o njima. Sigurno je da sa svima idemo da se nadigravamo i tražimo pobedu. Samim ulaskom u Ligu Evrope smo znatno rasterećeniji i nadam se da možemo da pokažemo pun potencijal i ponovimo nešto slično kao pre dve godine, kada su nam minuti nedostajali za prolaz dalje", zaključio je Janković.

Možda nije atraktivna, kao recimo Zvezdina, ali grupa koja je zapala Partizanu je takva da mu otvara vrata proleća u Evropi.

Crno-beli su na žrebanju u Monaku svrstani u Grupu B, zajedno sa Dinamo iz Kijeva, švajcarskim Jang Bojsom i albanskim Skenderbegom, a opšti je utisak da u takvom društvu imaju šanse da skupe dovoljno bodova da - prezime.

„Moglo je i gore, međutim, mislim da je grupa sasvim korektna. Možemo da se nosimo sa sva tri tima. Pogledajte, na primer, grupu u kojoj su Lion, Everton, Atalanta i Apolon. Kad to vidim mislim da smo izvukli korektnu grupu. Imali smo i sreće, za razliku od Crvene zvezde, koja je izvukla težu grupu od nas“, rekao je Nemanja Miletić, štoper Parnog valjka.

On je u dvomeču sa Videotonom, u paru sa Bojanom Ostojićem, odigrao dobre mečeve i pomogao crno-belima da se domognu grupne faze, gde bi, projektovano, najviše bodova trebalo da se uzme u sudaru sa Skenderbegom. U Humskoj 1 su, ipak, oprezni.

„Albanci su, ipak, izbacili Dinamo iz Zagreba. U Hrvatskoj je bilo 1:1, a u arevanšu 0:0. Danas svi igraju fudbal. Nema više imena. Dosta klubova od kojih se to nije očekivalo je uspelo da prođe u grupe. Jedan od njih je upravo Skenderbeg“.

Kako sad stvari stoje, crno-beli će prvi meč u Beogradu morati da igraju pred praznim tribinama, jer im je ostalo da odrade još jednu kaznu UEFA. Mada, postoji mogućnost da u Nionu usvoje žalbu srpskog prvaka.

„Da su protivnici atraktivniji i stadion bi bio krcatiji, ali i ovako ćemo imati dobru podršku naših navijača“, ocenio je Nemanja Miletić.

Milan Radin, jedan od junaka iz Felčuta, takođe kaže da su igrači Partizana želeli atraktivno ime, ali da nema ništa protiv ni ovakovog iskoda žreba.

"Postoje dve verzije... Želeli smo atraktivno ime, da odmerimo snage sa ekipama kao što je Arsenal. Međutim, mislim da je žreb povoljan i da sa ovim ekipama možemo da se nadmećemo. Imamo realne šanse da prođemo u narednu fazu", rekao je Radin.

Žreb za Ligu Evrope prokomentarisao je i Bojan Ostojić.

"Žreb je dobar i možemo da se nosimo sa svim protivnicima, ali prostup mora da bude kao u Mađarskoj. Pokazali smo da umemo. Ukoliko budemo takvi, nemamo čega da se plašimo", poručio je defanzivac Partizana, koji će morati da propusti prvi meč zbog žutih kartona.

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar