Никад више бициклиста, никад више посла

У последње вријеме на улицама Бијељине виђамо и све више бициклиста. Разлог је како кажу здравији начин доласка до одредишта али и избјегавање уобичајене градске гужве и проналаска паркинг мјеста.

Занимљивости 25.08.2017 | 09:44
Никад више бициклиста, никад више посла
Међутим и двоточкаши имају своје слабе тачке, те се покваре, а возачи их углавном годинама возе код најстаријег мајстора за бицикле у Бијељини- Мухамеда Тузлаковића.

У времену када на улицама углавном виђамо скупе аутомобиле, и када се говори о све већем загађењу које проузрокују издувни гасови аутомобила, охрабрујућа слика стиже из радионице мајстора Мухамеда Тузлаковића у Бијељини. У редовима се чека за поправку вјеровали или не бицикла. Мухамед каже никада више посла.

-Никад више посла, и преко десет бицикала дневно сигурно имам да поправим. Посла лијепо, Може се живјети од овога. Син и ја радимо и једва стигнемо сав посао. Не жалим се. Ја уживам у овоме, када би ме неко затворио у неку канцеларију, ја бих убрзо морао доктору да идем. Долазе ми људи из града, из комшилука, моји рибари, људи из општине, лијепе жене и са њиа поприча, и тако прође дан- каже Мухамед

Овај посао ради неколико деценија, и каже да се никада није покајао, занат је пренио и на сина који ради са њим, и каже од поправљања бицикала се може добро живјети.

-Све су то ситни кварови, гума, покоји ланац, иам и неких озбиљнијих, али углавном је све рјешиво. То је квар од двије , три или пет марака. Ништа пуно, али добро и мени и њима- каже мајстор за бицикле.

Драгомир Николић вози бицикл већ 51 годину.Каже да га то држи виталним, а да све ове године бицикл на поправку довози управо у ову радионицу.

У вријеме када је велика потражња за послом, а оскудна понуда, занатлије с поносом истичу свој избор занимања. Добар мајстор увијек има посла каже наш саговорник, напомињући да нажалост млади и нису спремни да запрљају руке.

- Неће нико да ради. Стално кукају, али слаби су радници. Дођу ту и тамо појаве се неки нови који би радили, али опет када је неки озбиљнији квар муштерију пошаљу мени.-

И таман када смо завршили разговор, нови ред се формирао, а популарно назван чика Хаме за свакога од њих је имао лијепу ријеч и обећао брзу поправку бицикла.

БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар