На јесен Закон за спољне послове

Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ, потврдио је за "Независне" да ће се Приједлог закона о спољним пословима БиХ ускоро ући у парламентарну процедуру.

Босна и Херцеговина 25.08.2017 | 08:46
На јесен Закон за спољне послове
Објаснио је да је у сриједу информисао Предсједништво БиХ да радна група активно  ради на овом закону.

"Активно радимо на  Приједлогу закона о спољним пословима. Вјерујем да ће се он на јесен наћи пред парламентарцима", казао је јуче Црнадак.

Подсјећамо да је Драган Човић, предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер ХДЗ-а БиХ, најавио да ће задњег дана августа бити састанак којем ће присуствовати  чланови Предсједништва БиХ, предсједавајући Савјета министара БиХ и његови замјеници, те министар спољних послова БиХ, чија ће тема бити поменути закон.

За разлику од Црнатка, већина посланика не вјерује да ће закон ући у парламентарну процедуру.

Тако Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Представничком дому БиХ и предсједавајућа парламентарне Комисије за спољне послове, истиче да су најаве из МИП-а немогуће као, рецимо, када би се представници три народа у БиХ могли договорити о правосуђу.

Тврди да, док год је политика "наелектрисана", нема шансе да иједан закон који треба бити компромис између сва три народа буде усвојен.

Дамир Бећировић, шеф Клуба посланика ДФ-а, истиче да не вјерује да ће закон доћи у парламентарну процедуру.

"Не вјерујем да овај парламент и ова власт могу донијети и усвојити иједан системски закон. То је у овом моменту немогуће", казао је Бећировић.

Амир Фазлић, шеф Клуба посланика СДА, каже да је најважније да Приједлог закона прође процедуру у Предсједништву БиХ, па кад дође пред парламентарце, онда ће се видјети шта и како и да ли су потребне неке промјене и амандмани.

"Тај закон је неопходан и веома важан. Надам се да ће бити интереса да БиХ коначно добије тај закон. И позиција и опозиција су биле заинтересоване за то. Видјећемо како ће се односити према томе кад дође у Парламентарну скупштину", казао је Фазлић.

БиХ је једина земља у регији која нема закон о спољним пословима, због чега чланови МИП-а БиХ обавезе и права понекад тумаче погрешно.

Цјелокупна спољна политика БиХ темељи се на документу који је Предсједништво БиХ усвојило 2003. године. Документ носи назив ''Општи правци и приоритети за провођење спољне политике''.

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ХЕ ХЕ ХЕ

25.08.2017 07:13

Каква држава права зајебанција нема закон а им министарство које се уби трошећи наше паре а корист од њих мање од нуле. ХЕ ХЕ ХЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре хе хе хе

25.08.2017 08:59

Ти си стварно хе хе хе...

Name

блбл

25.08.2017 07:34

Распоредити места амбасадора на основу процента становниства сваког народа у БиХ. једноставно и постено. Босњаци 51% Срби 29% Хрвати 14% Остали 6%

ОДГОВОРИТЕ
Name

И бице боље

25.08.2017 12:25

Посто су сви кадрови Босњака из округа Младих муслимана односно Муслиманске браце која су на власти у БиХ, по твом проценту бицемо најбоља серијатска диплиматија на свијету.