Na jesen Zakon za spoljne poslove

Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, potvrdio je za "Nezavisne" da će se Prijedlog zakona o spoljnim poslovima BiH uskoro ući u parlamentarnu proceduru.

Bosna i Hercegovina 25.08.2017 | 08:46
Na jesen Zakon za spoljne poslove
Objasnio je da je u srijedu informisao Predsjedništvo BiH da radna grupa aktivno  radi na ovom zakonu.

"Aktivno radimo na  Prijedlogu zakona o spoljnim poslovima. Vjerujem da će se on na jesen naći pred parlamentarcima", kazao je juče Crnadak.

Podsjećamo da je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH, najavio da će zadnjeg dana avgusta biti sastanak kojem će prisustvovati  članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Savjeta ministara BiH i njegovi zamjenici, te ministar spoljnih poslova BiH, čija će tema biti pomenuti zakon.

Za razliku od Crnatka, većina poslanika ne vjeruje da će zakon ući u parlamentarnu proceduru.

Tako Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH i predsjedavajuća parlamentarne Komisije za spoljne poslove, ističe da su najave iz MIP-a nemoguće kao, recimo, kada bi se predstavnici tri naroda u BiH mogli dogovoriti o pravosuđu.

Tvrdi da, dok god je politika "naelektrisana", nema šanse da ijedan zakon koji treba biti kompromis između sva tri naroda bude usvojen.

Damir Bećirović, šef Kluba poslanika DF-a, ističe da ne vjeruje da će zakon doći u parlamentarnu proceduru.

"Ne vjerujem da ovaj parlament i ova vlast mogu donijeti i usvojiti ijedan sistemski zakon. To je u ovom momentu nemoguće", kazao je Bećirović.

Amir Fazlić, šef Kluba poslanika SDA, kaže da je najvažnije da Prijedlog zakona prođe proceduru u Predsjedništvu BiH, pa kad dođe pred parlamentarce, onda će se vidjeti šta i kako i da li su potrebne neke promjene i amandmani.

"Taj zakon je neophodan i veoma važan. Nadam se da će biti interesa da BiH konačno dobije taj zakon. I pozicija i opozicija su bile zainteresovane za to. Vidjećemo kako će se odnositi prema tome kad dođe u Parlamentarnu skupštinu", kazao je Fazlić.

BiH je jedina zemlja u regiji koja nema zakon o spoljnim poslovima, zbog čega članovi MIP-a BiH obaveze i prava ponekad tumače pogrešno.

Cjelokupna spoljna politika BiH temelji se na dokumentu koji je Predsjedništvo BiH usvojilo 2003. godine. Dokument nosi naziv ''Opšti pravci i prioriteti za provođenje spoljne politike''.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

HE HE HE

25.08.2017 07:13

Kakva država prava zajebancija nema zakon a im ministarstvo koje se ubi trošeći naše pare a korist od njih manje od nule. HE HE HE

ODGOVORITE
Name

re he he he

25.08.2017 08:59

Ti si stvarno he he he...

Name

blbl

25.08.2017 07:34

Rasporediti mesta ambasadora na osnovu procenta stanovnistva svakog naroda u BiH. jednostavno i posteno. Bosnjaci 51% Srbi 29% Hrvati 14% Ostali 6%

ODGOVORITE
Name

I bice bolje

25.08.2017 12:25

Posto su svi kadrovi Bosnjaka iz okruga Mladih muslimana odnosno Muslimanske brace koja su na vlasti u BiH, po tvom procentu bicemo najbolja serijatska diplimatija na svijetu.