ЛЕ: Испаде Ајакс, али и Динамо и то од Албанаца!

Албанци с играчем мање оставили Динамо без Европе! Албански Скендербег направио је велико изненађење у плеј-офу Лиге Европе елиминисавши загребачки Динамо.  Загребачки "модри" први пут после 28 година неће у септембру играти евротакмичење. Вардар у Лиги Европе после још једне победе над Фенербахчеом.  И то се десило - Динамо без групне фазе после 10 година! У Лиги Европе отишао је албански Скендербег.  Лорд Бендтнер и млади Нигеријац срушили Ајакс, Кутроне опет за победу Милана! Марсељ лако изашао на крај са Домжалама на Велодрому.  Сигурдсон утишао Пољуд, Осијеку узалуд победа у Бечу! После Динама, Хрватска остала без још два клуба у Европи.

Фудбал 24.08.2017 | 23:31
ЛЕ: Испаде Ајакс, али и Динамо и то од Албанаца!
После 1:1 на Максимиру, Скендербег је на крцатој Елбасан Арени успео да сачува своју мрежу и да по први пут у историји избори пласман у групну фазу Лиге Европе, али и било ког европског такмичења.

Успех домаћина још је већи јер је од 78. минута играо са играчем мање, после другог жутог картона за Бакарија Нимагу.

После два везана учешћа у групној фази Лиге Европе, вицешампион Хрватске неће играти у неком од два такмичења под окриљем УЕФА после тачно деценију, јер их је још у сезони 2006/07 Оксер зауставио у првој рунди тадашњег Купа УЕФА:

Ипак, Скендербег није једини тим који је направио изненађење, пошто је скопски Вардар направио сензацију против Фенербахчеа у Истанбулу.

Динамо Загреб први пут после 10 година неће играти групну фазу неког европског клупског такмичења. На том путу вечерас му се испречио албански Скендербег који је у Елбасану одиграо без голова у реваншу плеј-офа за Лигу Европе.

Албански клуб у групну фазу прошао је захваљујући ремију 1:1 у првој утакмици одиграној прошле недеље у Загребу.

Најтрофејнији хрватски клуб није се прославио ни вечерас, као ни на поменутом мечу у Максимиру. Чак није успео да искористи ни чињеницу да је имао играча више од 78. минута и другог жутог картона Нимаге.

Тек у самој завршници утакмице, тачније у четвртом минуту судијске надокнаде, Судани је пропустио шансу утакмице када је главом шутирао високо преко гола. 

Загребачки Динамо остао је пролетос без "дупле круне" у Хрватској, а катастрофалну годину наставио је елиминацијом из европских такмичења.

Након што се спасио у првом мечу против Скендербега у Загребу и голом у судијској надокнади стигао до ремија (1:1), у реваншу у Албанији "модри" нису успели да се поново провуку.

Динамо је одиграо 0:0 и први пут још од сезоне 1989/1990 остао без пласмана у европско такмичење!

Тада је у квалификацијама за Куп УЕФА елиминисан од француског Оксера после пораза 3:1 на Максимиру и победе од 1:0 у Француској.

Од тада све до данас, Динамо је био редовни учесник евротакмичења, од чега је пет пута играо групну фазу Лиге шампиона.

Тежак посао, имао је Зенит али га је успешно завршио после продужетака против гостујућег холандског Утрехта. Било је 2:0 за руску екипу, а у првом мечу Холанђани су славили са 1:0.

Вечерашњи херој навијача Зенита био је Александар Кокорин који је постигао оба поготка - у деветом, па у 105. минуту. 

Велики резултат остварио је атински АЕК који је код куће прегазио белгијски Бриж са 3:0. Два поготка постигао је португалски везиста Андре Симоеш, а у стрелце се уписао и Лазарос Христоулопулос из пенала. 

Фудбалери Вардара савладали су Фенербахче у Истанбулу резултатом 2:1 у мечу који је био готово идентичан оном од пре седам дана у Скопљу.

Вардар је још једном одиграо дисциплиновано, контролисао меч, а онда у судијској надокнади дотукао противника коме није преостало ништа осим да се потпуно отвори и покуша да направи чудо.

Није било голова у првих 45 минута, иако је Фенербахче нападао, али је и Вардар запретио, када јепогодио стативу преко Барсегјана.

Улкер стадион у Истанбулу коначно је прокључао у 61. минуту, када се Нојштатер најбоље снашао после корнера и са само неколико метара послао лопту у мрежу.

Чинило се да ће Турци ломити отпор Вардара, али је уместо тога уследио одговор на другој страни.

Џигаури је одлично истрчао контранапад и примио лопту пред противничким шеснаестерцем, а онда уз мало среће послао лопту иза леђа Карлоса Каменија.

Фенербахче више није имао избора и јурнуо је напред, а то му се осветило у судијској надокнади, када је Барсегјан избацио Глигорова, који рутински шаље лопту у мрежу и доноси Вардару велику победу и пласман у групну фазу Лиге Европе.

Розенборг је џелат славног Ајакса! Најтрофејнији норвешки клуб други пут за седам дана нанео је пораз амстердамском великану, сада код куће и то са 3:2 и пласирао се у групну фазу Лиге Европе.

У првој утакмици у Холандији било је 1:0 за храбре Норвежане и сасвим заслужено ће играти и током јесени на Старом континенту.

Све је почело сјајно, голом „Лорда“ Никласа Бендтнера у 26. минуту, након чега је уследио период мртве игре. А онда двоминутно лудило и голови Јунеса и Шенеа за потпуни преокрет Ајакса.

Међутим, имао је Розенборг прави одговор - и то у лику младог Нигеријца Самјуела Адегбенра који је у 80. и 89. минуту вратио домаћина на прави пут и послао га у Лигу Европе. А у игру је ушао у 68. минуту уместо српског интернационалца Милана Јевтовића.

Француски Марсељ у реваншу је прегазио борбене словеначке Домжале са 3:0, а у првој утакмици било је 1:1. Двоструки стрелац био је Жермен.

Лаган посао имао је Милан на Градском стадиону у Тетову где је славио са 1:0 против Шкендије, а опет је гол дао млади Кутроне.

Хајдук је покушао, али није успео против Евертона. Меч на Пољуду завршен је ремијем 1:1, а енглески клуб је на крају рутински прошао даље захваљући тријумфу од 2:0 у првом мечу у Ливерпулу.

Сплићани су повели два минута пре краја првог полувремена када је Јосип Радошевић бомбом са 30 метара поцепао мрежу и бацио навијаче у транс.

Ипак, већ на почетку другог полувремена скупо плаћени Гилфи Сигурдсон донео је изједначење Евертону. Наду Торциди поново је пробудио детаљ из 65. минута када је Хајдуку досуђен пенал, али је трећи најскупљи голман свих времена Џордан Пикфорд одбранио тај ударац. И то је био крај свакој неизвесности.

Ни Осијек није имао среће вечерас, пошто је елиминисан иако је у Бечу савладао Аустрију са 1:0. Пораз од 2:1 у првом мечу ипак је био превелика препрека.

Стрелац јединог поготка на утакмици био је Габријел Бобан у 62. минуту. Најбољу прилику за вођство од 2:0 и пролаз Осијека даље имао је Петар Боцкај у 80. минуту када је главом после корнера гађао поред десне стативе. 

Реванш мечеви плеј офа за Лигу Европе:

АЕК Ларнака - Викторија Плзењ 0:0 први меч 1:3

Динамо Кијев - Маритимо 3:1 (2:0) први меч 0:0
/Гармаш 33, Морожик 35, Гонзалез 61 - Сен 68/

Макаби Тел Авив - Алтах 2:2 (1:1) први меч 1:0
/Кјартансон 41 - Ајгнер 20, Нецер 59/

Олександрија - БАТЕ Борисов 1:2 (1:0) први меч 1:1
/Грицик 34пен - Иванић 70,73/

Естерсундс - ПАОК 2:0 први меч 1:3
/Годос 70, 77/

Салцбург - Виторул 4:0 (2:0) први меч 4:0 (2:0)
/Дабур 7, Гулбрандсен 38, Бериша 52пен, Хаидара 88/

Шериф Тираспољ - Легија 0:0
први меч 1:1

Зенит - Утрехт 2:0 први меч 0:1 
/Кокорин 9, Кокорин 105/

Судува - Лудогорец 0:0 први меч 0:2

Фенербахче - Вардар 1:2 (0:0) први меч 0:2
/Нојштатер 61 - Јигаури 68, Глигоров 90+1/

АЕК Атина - Клуб Бриж 3:0 (2:0) први меч 0:0
/Христодулопулос 27пен, Симоеш 39, 90+1/

Митјиланд - Аполон (1:0) 1:1 први меч 2:3
/Хасан 10 - Шембри 50/

Видеотон - Партизан 0:4 први меч 0:0
/Тавамба 6, Сума 24, Ђурђевић 35, Ђурђевић 86/

Скендербег - Динамо Загреб 0:0 први меч 1:1

Шкендија - Милан 0:1 први меч 0:6
/Кутроне 13/

Атлетик Билбао - Панатинаикос 1:0 (1:0) први меч 3:2
/Муниаин 22/

Брага - Хафнарфјодур  3:2 (1:1) - први меч 2:1
/Фернандез 39, 80, Соуза 90+3 - Бодварсон 16, 51/

Олимпик Марсељ - Домжале 3:0 (1:0) први меч 1:1
/Жермен 28, 56, Тован 85/

Розенборг - Ајакс 3:2 (1:0) први меч 1:0
/Бендтнер 26, Адегбенро 80, 89 - Јунус 60, Шене 61/

Црвена звезда - Краснодар 2:1 (1:0) први меч 2:3
/Радоњић 7, Канга 46 - Гранквист 81пен/

Хајдук - Евертон 1:1 (1:0) први меч 0:2
/Радошевић 43 - Сигурдсон 46/

Аустрија Беч - Осијек 0:1 (0:0) први меч 2:1
/Бобан 62/

Извор: мондо.рс/моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар