LE: Ispade Ajaks, ali i Dinamo i to od Albanaca!

Albanci s igračem manje ostavili Dinamo bez Evrope! Albanski Skenderbeg napravio je veliko iznenađenje u plej-ofu Lige Evrope eliminisavši zagrebački Dinamo.  Zagrebački "modri" prvi put posle 28 godina neće u septembru igrati evrotakmičenje. Vardar u Ligi Evrope posle još jedne pobede nad Fenerbahčeom.  I to se desilo - Dinamo bez grupne faze posle 10 godina! U Ligi Evrope otišao je albanski Skenderbeg.  Lord Bendtner i mladi Nigerijac srušili Ajaks, Kutrone opet za pobedu Milana! Marselj lako izašao na kraj sa Domžalama na Velodromu.  Sigurdson utišao Poljud, Osijeku uzalud pobeda u Beču! Posle Dinama, Hrvatska ostala bez još dva kluba u Evropi.

Fudbal 24.08.2017 | 23:31
LE: Ispade Ajaks, ali i Dinamo i to od Albanaca!
Posle 1:1 na Maksimiru, Skenderbeg je na krcatoj Elbasan Areni uspeo da sačuva svoju mrežu i da po prvi put u istoriji izbori plasman u grupnu fazu Lige Evrope, ali i bilo kog evropskog takmičenja.

Uspeh domaćina još je veći jer je od 78. minuta igrao sa igračem manje, posle drugog žutog kartona za Bakarija Nimagu.

Posle dva vezana učešća u grupnoj fazi Lige Evrope, vicešampion Hrvatske neće igrati u nekom od dva takmičenja pod okriljem UEFA posle tačno deceniju, jer ih je još u sezoni 2006/07 Okser zaustavio u prvoj rundi tadašnjeg Kupa UEFA:

Ipak, Skenderbeg nije jedini tim koji je napravio iznenađenje, pošto je skopski Vardar napravio senzaciju protiv Fenerbahčea u Istanbulu.

Dinamo Zagreb prvi put posle 10 godina neće igrati grupnu fazu nekog evropskog klupskog takmičenja. Na tom putu večeras mu se isprečio albanski Skenderbeg koji je u Elbasanu odigrao bez golova u revanšu plej-ofa za Ligu Evrope.

Albanski klub u grupnu fazu prošao je zahvaljujući remiju 1:1 u prvoj utakmici odigranoj prošle nedelje u Zagrebu.

Najtrofejniji hrvatski klub nije se proslavio ni večeras, kao ni na pomenutom meču u Maksimiru. Čak nije uspeo da iskoristi ni činjenicu da je imao igrača više od 78. minuta i drugog žutog kartona Nimage.

Tek u samoj završnici utakmice, tačnije u četvrtom minutu sudijske nadoknade, Sudani je propustio šansu utakmice kada je glavom šutirao visoko preko gola. 

Zagrebački Dinamo ostao je proletos bez "duple krune" u Hrvatskoj, a katastrofalnu godinu nastavio je eliminacijom iz evropskih takmičenja.

Nakon što se spasio u prvom meču protiv Skenderbega u Zagrebu i golom u sudijskoj nadoknadi stigao do remija (1:1), u revanšu u Albaniji "modri" nisu uspeli da se ponovo provuku.

Dinamo je odigrao 0:0 i prvi put još od sezone 1989/1990 ostao bez plasmana u evropsko takmičenje!

Tada je u kvalifikacijama za Kup UEFA eliminisan od francuskog Oksera posle poraza 3:1 na Maksimiru i pobede od 1:0 u Francuskoj.

Od tada sve do danas, Dinamo je bio redovni učesnik evrotakmičenja, od čega je pet puta igrao grupnu fazu Lige šampiona.

Težak posao, imao je Zenit ali ga je uspešno završio posle produžetaka protiv gostujućeg holandskog Utrehta. Bilo je 2:0 za rusku ekipu, a u prvom meču Holanđani su slavili sa 1:0.

Večerašnji heroj navijača Zenita bio je Aleksandar Kokorin koji je postigao oba pogotka - u devetom, pa u 105. minutu. 

Veliki rezultat ostvario je atinski AEK koji je kod kuće pregazio belgijski Briž sa 3:0. Dva pogotka postigao je portugalski vezista Andre Simoeš, a u strelce se upisao i Lazaros Hristoulopulos iz penala. 

Fudbaleri Vardara savladali su Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 2:1 u meču koji je bio gotovo identičan onom od pre sedam dana u Skoplju.

Vardar je još jednom odigrao disciplinovano, kontrolisao meč, a onda u sudijskoj nadoknadi dotukao protivnika kome nije preostalo ništa osim da se potpuno otvori i pokuša da napravi čudo.

Nije bilo golova u prvih 45 minuta, iako je Fenerbahče napadao, ali je i Vardar zapretio, kada jepogodio stativu preko Barsegjana.

Ulker stadion u Istanbulu konačno je proključao u 61. minutu, kada se Nojštater najbolje snašao posle kornera i sa samo nekoliko metara poslao loptu u mrežu.

Činilo se da će Turci lomiti otpor Vardara, ali je umesto toga usledio odgovor na drugoj strani.

Džigauri je odlično istrčao kontranapad i primio loptu pred protivničkim šesnaestercem, a onda uz malo sreće poslao loptu iza leđa Karlosa Kamenija.

Fenerbahče više nije imao izbora i jurnuo je napred, a to mu se osvetilo u sudijskoj nadoknadi, kada je Barsegjan izbacio Gligorova, koji rutinski šalje loptu u mrežu i donosi Vardaru veliku pobedu i plasman u grupnu fazu Lige Evrope.

Rozenborg je dželat slavnog Ajaksa! Najtrofejniji norveški klub drugi put za sedam dana naneo je poraz amsterdamskom velikanu, sada kod kuće i to sa 3:2 i plasirao se u grupnu fazu Lige Evrope.

U prvoj utakmici u Holandiji bilo je 1:0 za hrabre Norvežane i sasvim zasluženo će igrati i tokom jeseni na Starom kontinentu.

Sve je počelo sjajno, golom „Lorda“ Niklasa Bendtnera u 26. minutu, nakon čega je usledio period mrtve igre. A onda dvominutno ludilo i golovi Junesa i Šenea za potpuni preokret Ajaksa.

Međutim, imao je Rozenborg pravi odgovor - i to u liku mladog Nigerijca Samjuela Adegbenra koji je u 80. i 89. minutu vratio domaćina na pravi put i poslao ga u Ligu Evrope. A u igru je ušao u 68. minutu umesto srpskog internacionalca Milana Jevtovića.

Francuski Marselj u revanšu je pregazio borbene slovenačke Domžale sa 3:0, a u prvoj utakmici bilo je 1:1. Dvostruki strelac bio je Žermen.

Lagan posao imao je Milan na Gradskom stadionu u Tetovu gde je slavio sa 1:0 protiv Škendije, a opet je gol dao mladi Kutrone.

Hajduk je pokušao, ali nije uspeo protiv Evertona. Meč na Poljudu završen je remijem 1:1, a engleski klub je na kraju rutinski prošao dalje zahvaljući trijumfu od 2:0 u prvom meču u Liverpulu.

Splićani su poveli dva minuta pre kraja prvog poluvremena kada je Josip Radošević bombom sa 30 metara pocepao mrežu i bacio navijače u trans.

Ipak, već na početku drugog poluvremena skupo plaćeni Gilfi Sigurdson doneo je izjednačenje Evertonu. Nadu Torcidi ponovo je probudio detalj iz 65. minuta kada je Hajduku dosuđen penal, ali je treći najskuplji golman svih vremena Džordan Pikford odbranio taj udarac. I to je bio kraj svakoj neizvesnosti.

Ni Osijek nije imao sreće večeras, pošto je eliminisan iako je u Beču savladao Austriju sa 1:0. Poraz od 2:1 u prvom meču ipak je bio prevelika prepreka.

Strelac jedinog pogotka na utakmici bio je Gabrijel Boban u 62. minutu. Najbolju priliku za vođstvo od 2:0 i prolaz Osijeka dalje imao je Petar Bockaj u 80. minutu kada je glavom posle kornera gađao pored desne stative. 

Revanš mečevi plej ofa za Ligu Evrope:

AEK Larnaka - Viktorija Plzenj 0:0 prvi meč 1:3

Dinamo Kijev - Maritimo 3:1 (2:0) prvi meč 0:0
/Garmaš 33, Morožik 35, Gonzalez 61 - Sen 68/

Makabi Tel Aviv - Altah 2:2 (1:1) prvi meč 1:0
/Kjartanson 41 - Ajgner 20, Necer 59/

Oleksandrija - BATE Borisov 1:2 (1:0) prvi meč 1:1
/Gricik 34pen - Ivanić 70,73/

Estersunds - PAOK 2:0 prvi meč 1:3
/Godos 70, 77/

Salcburg - Vitorul 4:0 (2:0) prvi meč 4:0 (2:0)
/Dabur 7, Gulbrandsen 38, Beriša 52pen, Haidara 88/

Šerif Tiraspolj - Legija 0:0
prvi meč 1:1

Zenit - Utreht 2:0 prvi meč 0:1 
/Kokorin 9, Kokorin 105/

Suduva - Ludogorec 0:0 prvi meč 0:2

Fenerbahče - Vardar 1:2 (0:0) prvi meč 0:2
/Nojštater 61 - Jigauri 68, Gligorov 90+1/

AEK Atina - Klub Briž 3:0 (2:0) prvi meč 0:0
/Hristodulopulos 27pen, Simoeš 39, 90+1/

Mitjiland - Apolon (1:0) 1:1 prvi meč 2:3
/Hasan 10 - Šembri 50/

Videoton - Partizan 0:4 prvi meč 0:0
/Tavamba 6, Suma 24, Đurđević 35, Đurđević 86/

Skenderbeg - Dinamo Zagreb 0:0 prvi meč 1:1

Škendija - Milan 0:1 prvi meč 0:6
/Kutrone 13/

Atletik Bilbao - Panatinaikos 1:0 (1:0) prvi meč 3:2
/Muniain 22/

Braga - Hafnarfjodur  3:2 (1:1) - prvi meč 2:1
/Fernandez 39, 80, Souza 90+3 - Bodvarson 16, 51/

Olimpik Marselj - Domžale 3:0 (1:0) prvi meč 1:1
/Žermen 28, 56, Tovan 85/

Rozenborg - Ajaks 3:2 (1:0) prvi meč 1:0
/Bendtner 26, Adegbenro 80, 89 - Junus 60, Šene 61/

Crvena zvezda - Krasnodar 2:1 (1:0) prvi meč 2:3
/Radonjić 7, Kanga 46 - Grankvist 81pen/

Hajduk - Everton 1:1 (1:0) prvi meč 0:2
/Radošević 43 - Sigurdson 46/

Austrija Beč - Osijek 0:1 (0:0) prvi meč 2:1
/Boban 62/

Izvor: mondo.rs/mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar