Стратегија САД нема будућност

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оценио је данас да нова стратегија америчког председника Доналда Трампа у Авганистану нема будућност, пошто се пре свега ослања на прибегавање сили.

Свијет 24.08.2017 | 18:38
Стратегија САД нема будућност
- Русија жали због тога што се нова стратегија коју је најавио Вашингтон пре свега ослања на методе прибегавања сили - рекао је руски министар спољних послова на конференцији за новинаре.

- Уверени смо да тај пут нема будућност - додао је он.

Трамп, одуставши од изборног обећања да ће напустити Авганистан, у понедељак је представио нову стратегију за Авганистан и искључио могућност повлачења САД, чиме је отворио пут ка упућивању додатних војника у ту земљу.

Он је рекао да би нагло повлачење снага оставило "вакуум који би искористили терористи".

У Авганистану се налази око 8.400 америчких војника у оквиру међународних снага од 13.500 људи који пружају подршку локалним властима у борби против побуњеника после повлачења међународних снага крајем 2014. године.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон је у уторак рекао да Русија испоручује оружје талибанима и крши међународне норме. Лавров је одбацио ту тврдњу и рекао да није то први пут да се Русија оптужује да подржава талибане и да им испоручује оружје и додао да за то није дат ниједан доказ.

Рекао је да Москва одржава контакт с талибанима само да би осигурала безбедност руских грађана и институција у Авганистану и да их позива на дијалог с авганистанском владом. Москва је више пута оценила да талибане треба укључити у конструктиван дијалог да би се нашло решење за авганистански сукоб.

У Авганистану борбе јачају и Исламска држава налази ту упориште.

(Блиц/Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хм

24.08.2017 17:25

Једино сто би поруцио градјанима Афганистана да бјезе из Афганистана! Велике силе се надвиле једни подрзавају једне а други друге а дјеца немају дјетинство и јос гину! Ситуација је иста и у Сирији! Нек онда Руси и Американци населе тамо па нек се боре до миле воље!

ОДГОВОРИТЕ