Strategija SAD nema budućnost

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je danas da nova strategija američkog predsednika Donalda Trampa u Avganistanu nema budućnost, pošto se pre svega oslanja na pribegavanje sili.

Svijet 24.08.2017 | 18:38
Strategija SAD nema budućnost
- Rusija žali zbog toga što se nova strategija koju je najavio Vašington pre svega oslanja na metode pribegavanja sili - rekao je ruski ministar spoljnih poslova na konferenciji za novinare.

- Uvereni smo da taj put nema budućnost - dodao je on.

Tramp, odustavši od izbornog obećanja da će napustiti Avganistan, u ponedeljak je predstavio novu strategiju za Avganistan i isključio mogućnost povlačenja SAD, čime je otvorio put ka upućivanju dodatnih vojnika u tu zemlju.

On je rekao da bi naglo povlačenje snaga ostavilo "vakuum koji bi iskoristili teroristi".

U Avganistanu se nalazi oko 8.400 američkih vojnika u okviru međunarodnih snaga od 13.500 ljudi koji pružaju podršku lokalnim vlastima u borbi protiv pobunjenika posle povlačenja međunarodnih snaga krajem 2014. godine.

Američki državni sekretar Reks Tilerson je u utorak rekao da Rusija isporučuje oružje talibanima i krši međunarodne norme. Lavrov je odbacio tu tvrdnju i rekao da nije to prvi put da se Rusija optužuje da podržava talibane i da im isporučuje oružje i dodao da za to nije dat nijedan dokaz.

Rekao je da Moskva održava kontakt s talibanima samo da bi osigurala bezbednost ruskih građana i institucija u Avganistanu i da ih poziva na dijalog s avganistanskom vladom. Moskva je više puta ocenila da talibane treba uključiti u konstruktivan dijalog da bi se našlo rešenje za avganistanski sukob.

U Avganistanu borbe jačaju i Islamska država nalazi tu uporište.

(Blic/Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hm

24.08.2017 17:25

Jedino sto bi porucio gradjanima Afganistana da bjeze iz Afganistana! Velike sile se nadvile jedni podrzavaju jedne a drugi druge a djeca nemaju djetinstvo i jos ginu! Situacija je ista i u Siriji! Nek onda Rusi i Amerikanci nasele tamo pa nek se bore do mile volje!

ODGOVORITE