Уштеда од 700 хиљада марака

Савјет министара данас је донио одлуку обрачуна накнаде за превоз заснован на износу дневне, односно седмичне накнаде према дужини путовања с посла и на посао запослених у институцијама БиХ, а мјесечна накнада у ове сврхе неће прелазити 300 КМ. На годишњем нивоу то ће бити уштеда већа од 700 хиљада КМ.

Босна и Херцеговина 24.08.2017 | 17:08
Уштеда од 700 хиљада марака
Савјет министара данас је донио одлуку о висини, начину и поступку остваривања права на накнаду за превоз на посао и с посла у институцијама БиХ, а процјена је да ће примјеном ове одлуке бити остварена годишња уштеда у буџету БиХ у износу 725.000 КМ.

Одлуком је предвиђен модел обрачуна накнаде за превоз заснован на износу дневне, односно седмичне накнаде према дужини путовања с посла и на посао запослених у институцијама БиХ, а мјесечна накнада у ове сврхе неће прелазити 300 КМ.

Примјена одлуке почеће од 1. октобара.

Савјет министара утврдио је приједлог закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, којима се предвиђа да судије и тужиоци имају право на трошкове смјештаја и накнаду за одвојени живот.

Предсједник суда и главни тужилац имали би право на трошкове смјештаја у висини прописаној подзаконским актом за руководиоца институције, а судије и тужиоци у висини предвиђеној за остале руководеће државне службенике.

Судије и тужиоци имали би право и на накнаду за одвојени живот под условом и у висини утврђеној подзаконским актом за запослене у инситуцијама БиХ.

Предвиђено је да право на новчану накнаду за топли оброк и превоз, поред судија и тужилаца, има и стручно особље.

Министарство правде БиХ доставиће приједлог закона Парламентарној скупштини БиХ на усвајање у редовној процедури, саопштено је из Савјета министара.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

всс

24.08.2017 16:01

И ја идем на посао сваки дан 25 + 25км па нема никакву накнаду за то. Моја укупна плата са топлим оброком и стажом је 1200КМ а њихова 5000 и више, а моје образовање је далеко вриједније од њиховог и вриједим више од свих њих заједно. Сутра бих могао отичи у Њемачку и добити посао у струци а они не могу нигдје јер маглу могу продавати само овдје. исто је и са таквим ентитетским ликовима, зато ћете ви сви ускоро јести корјење. И заслужили сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

24.08.2017 18:34

ОВА ДРЖАВА ЈЕ СКЛЕПАНА САМО ЗА ПОЛИТИЧАРЕ. НАРОД ИМ ЈЕ ОМОГУЋИО РАЗНЕ БЕНИФИЦИЈЕ И ЛУКСУЗ.ТРАЖИЛИ СТЕ ГЛЕДАЈТЕ. ОДНОСНО РАТОВАЛИ СТЕ ЗА ДОБРОБИТ ПОЛИТИЧАРА КОИ ВЛАДАЈУ ДВАДЕСЕТ ГОДИНА.ИМА ЛИ КРАЈА ОВОМ ЛУДИЛУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОС БИХ

25.08.2017 08:15

Стварно нема смисла,цуј смањити превоз,најбоље би било да ми укину накнаду за становање,накнаду за одвојен зивот и викенд превоз јер сам купио стан у Сарајеву и у њему зивим

ОДГОВОРИТЕ