Ušteda od 700 hiljada maraka

Savjet ministara danas je donio odluku obračuna naknade za prevoz zasnovan na iznosu dnevne, odnosno sedmične naknade prema dužini putovanja s posla i na posao zaposlenih u institucijama BiH, a mjesečna naknada u ove svrhe neće prelaziti 300 KM. Na godišnjem nivou to će biti ušteda veća od 700 hiljada KM.

Bosna i Hercegovina 24.08.2017 | 17:08
Ušteda od 700 hiljada maraka
Savjet ministara danas je donio odluku o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prevoz na posao i s posla u institucijama BiH, a procjena je da će primjenom ove odluke biti ostvarena godišnja ušteda u budžetu BiH u iznosu 725.000 KM.

Odlukom je predviđen model obračuna naknade za prevoz zasnovan na iznosu dnevne, odnosno sedmične naknade prema dužini putovanja s posla i na posao zaposlenih u institucijama BiH, a mjesečna naknada u ove svrhe neće prelaziti 300 KM.

Primjena odluke počeće od 1. oktobara.

Savjet ministara utvrdio je prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, kojima se predviđa da sudije i tužioci imaju pravo na troškove smještaja i naknadu za odvojeni život.

Predsjednik suda i glavni tužilac imali bi pravo na troškove smještaja u visini propisanoj podzakonskim aktom za rukovodioca institucije, a sudije i tužioci u visini predviđenoj za ostale rukovodeće državne službenike.

Sudije i tužioci imali bi pravo i na naknadu za odvojeni život pod uslovom i u visini utvrđenoj podzakonskim aktom za zaposlene u insitucijama BiH.

Predviđeno je da pravo na novčanu naknadu za topli obrok i prevoz, pored sudija i tužilaca, ima i stručno osoblje.

Ministarstvo pravde BiH dostaviće prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje u redovnoj proceduri, saopšteno je iz Savjeta ministara.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

vss

24.08.2017 16:01

I ja idem na posao svaki dan 25 + 25km pa nema nikakvu naknadu za to. Moja ukupna plata sa toplim obrokom i stažom je 1200KM a njihova 5000 i više, a moje obrazovanje je daleko vrijednije od njihovog i vrijedim više od svih njih zajedno. Sutra bih mogao otiči u Njemačku i dobiti posao u struci a oni ne mogu nigdje jer maglu mogu prodavati samo ovdje. isto je i sa takvim entitetskim likovima, zato ćete vi svi uskoro jesti korjenje. I zaslužili ste.

ODGOVORITE
Name

BOBA

24.08.2017 18:34

OVA DRŽAVA JE SKLEPANA SAMO ZA POLITIČARE. NAROD IM JE OMOGUĆIO RAZNE BENIFICIJE I LUKSUZ.TRAŽILI STE GLEDAJTE. ODNOSNO RATOVALI STE ZA DOBROBIT POLITIČARA KOI VLADAJU DVADESET GODINA.IMA LI KRAJA OVOM LUDILU.

ODGOVORITE
Name

OS BIH

25.08.2017 08:15

Stvarno nema smisla,cuj smanjiti prevoz,najbolje bi bilo da mi ukinu naknadu za stanovanje,naknadu za odvojen zivot i vikend prevoz jer sam kupio stan u Sarajevu i u njemu zivim

ODGOVORITE